Ректор Станіслав Ніколаєнко бере участь в Україно-польському ректорському семінарі в м.Білосток

8 листопада 2023 року

 8 листопада 2023 року ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко в складі делегації Спілки ректорів закладів вищої освіти України бере участь в спільному Україно-польському ректорському семінарі, присвяченому взаємодії систем вищої освіти обох країн у часи війни, обмін досвідом спілок, дискусії щодо форм та перспектив поєднання зусиль у найближчі роки. Захід проходить в польському місті Білосток.

Очільник університету Станіслав Ніколаєнко виступив головуючим сесії «Діяльність національних конференцій ректорів: досвід KRASP та Спілки ректорів України у світлі міжнародного досвіду». У своїй доповіді він закцентував на співпраці НУБіП України з польськими вишами – Варшавським, Познанським університетами наук про життя, Вроцлавським, Люблінським природничими університетами, Університетом поморським у Слупську, Університетом Вармінсько-Мазурським в Ольштині. Важливим етапом співпраці стала участь в альянсах UNIgreen та EUgreen, координаторами яких стали наші партнери. Протягом року майже сто науково-педагогічних працівників, студентів та аспірантів пройшли стажування в провідних європейських університетах, спланували спільні проекти, здобути важливий міжнародний досвід. Крім того розвиток мають програми подвійних дипломів, участь в яких щорічно беруть понад 120 студентів НУБіП України.

Розуміючи взаємну зацікавленість у співпраці, ректор Станіслав Ніколаєнко озвучив пропозиції щодо подальшого розвитку співробітництва. Головне - перейти від формалізованого підходу до плідної дискусії та реалізації конкретних кроків. Маємо сформувати пропозиції до наших міністерств  та урядів, спрямовані на адаптацію європейського та міжнародного передового досвіду в практику виховання та навчання майбутнього покоління високоосвічених професіоналів-фахівців, пропозицій спільних проектів та досліджень з проблем глобальних викликів визначених в Цілях сталого розвитку третього тисячоліття. При реформуванні вищої освіти України доцільно звернути увагу на досвід Польщі, зокрема в сфері фінансування, де поєднується складова сталого стабільного розвитку закладів вищої освіти та показники ефективності діяльності. Важливим напрямком спільної співпраці є формування та поширення в суспільствах обох країн чіткої позиції ректорського діалогу щодо недопущення штучних конфліктів, пов’язаних з окремими моментами нашої спільної історії, протидії пропаганді міжнаціональних протирічь.

За дорученням Спілки ректорів закладів вищої освіти України Станіслав Ніколаєнко подякував Конференції ректорів академічних шкіл Польщі за співпрацю та підтримку української освітянської спільноти, особливо під час війни.

У програмі візиту знайомство з матеріально-технічною базою, перемовини з керівництвом Білостоцького медичного університету та Білостоцької політехніки.

 

Валентин Обрамбальський

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook