Всеукраїнський круглий стіл на тему: «Проблема збереження аборигенних видів, які формують основний склад українських лісів»

20 квітня 2023 року

     Впродовж останніх місяців ведуться гострі дискусії про видовий склад українських лісів, можливості використання інтродуцентів. У той же час, поза увагою залишається проблема збереження аборигенних видів, які формують основний склад українських лісів (сосна звичайна, дуб звичайний, ялина європейська, ясен звичайний). Останні десятиліття показали максимальний розвиток популяції шкідників і збудників хвороб, що негативно позначається на біологічній стійкості лісів. Крім того, 17 березня у Верховній Раді України зареєстровано новий проект Закону України «Про лісові репродуктивні ресурси» № 9116, яким урегульовуються проблеми лісового насінництва, при вирощуванні садивного матеріалу, але є ряд суперечностей які потребують уточнення.
   19 квітня 2023 року за ініціативи кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції було проведено круглий стіл за участі представників інститутів НАН України, НААН України, профільних університетів МОН України, представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, ДАЛРУ та науково-дослідних інститутів, ДП «Ліси України», громадських організацій екологічного спрямування. У зібранні в цілому прийняли участь 78 осіб.

    

    В ході дискусії було обговорено питання перспективи збереження та відтворення лісів України з використанням аборигенних видів та обговорення проєкту закону № 9116 «Про лісові репродуктивні ресурси».

    

    До учасників круглого столу з вітальним словом звернувся Голова Державного агентства лісових ресурсів України – Юрій Болоховець.

   

    Олег Бондаренко, народний депутат, Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, привітав зацікавленість виробничників та науковців до обговорення законодавчих та нормативних актів, які сприяють розбудові лісового господарства України.
    Олександр Матусевич, народний депутат Верховної Ради України, прийняв активну участь в обговоренні ролі та місця лісівників у врегулюванні нормативної та законодавчої бази необхідної для діяльності фахівців лісового господарства.

    

     Анатолій Гойчук, професор кафедри лісівництва (НУБіП України) представив доповідь на тему: «Етіологія і симптоматика епіфітотійного всихання аборигенних видів лісових деревних рослин». Головна увага присутніх була закцентована на проблемах протидії розповсюдженню збудників хвороб головних лісотвірних видів.

    

    Артур Ліханов, професор кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції (НУБіП України), проінформував учасників круглого столу про сучасні загрози, молекулярну діагностику та біозахист від шкідники та фітопатогенів в лісах України.

    Юрій Марчук, модератор круглого столу, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції (НУБіП України), Голова Товариства лісівників України, акцентував увагу присутніх та виступаючих на особливому значенні і глибині проблеми збереження основних аборигенних видів лісів України в контексті воєнного стану та кліматичних змін.
    Світлана Лось, завідувач відділу селекції, генетики та біотехнології УкрНДІЛГА у своєму виступі закцентувала увагу на проблемах збереження генофонду аборигенних видів лісових деревних рослин.
Катерина Давиденко, доцент (УкрНДІЛГА) в процесі обговорення попередніх виступів проаналізувала вплив шкідників і хвороб на ослаблення лісів України.
    Сергій Корзун, начальник Відділу охорони і захисту лісів Держлісагентства, навів детальний аналіз лісопатологічного стану лісів та зазначив необхідність розвитку та становлення сучасної лісопатологічної служби.
Ігор Іванюк, доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій (НУБіП України), на основі детального аналізу проєкту закону № 9116 «Про лісові репродуктивні ресурси» представив підготовлені співробітниками кафедри та інституту зауваження та пропозиції, які потребують внесення.
Юрій Марчук, модератор круглого столу, звернувся до всіх учасників із закликом широкого залучення та скурпульозного аналізу основних положень даного законопроєкту.
    Мар’яна Сіщук, в.о. зав. лабораторії лісовідновлення і селекції УкрНДІгірліс, закцентувала увагу на особливостях стану лісових насаджень в гірських умовах, необхідності своєчасної діагностики та проведення лісопатологічних обстежень. Було надано пропозиції та зауваження до законопроєкту № 9116, підготовлені колективом інституту.

  

  Юрій Гайда, професор кафедри економіки та менеджменту природокористування (НУ «Чернігівська політехніка»), висловив свою думку щодо аналізу використання, стану та необхідності збереження лісових насаджень України у видовому складі яких представлені аборигенні деревні рослини. Запропонував до розгляду присутніх особисті доповнення та зауваження до законопроєкту.
     Основні положення, розглянуті в процесі дискусії учасниками круглого столу лягли в основу підготовлених рекомендацій до рішення круглого столу.

Юрій Марчук, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook