Вітаємо із 75-річчям Петра Петровича Яворовського

12 квітня 2023 року

     Вітаємо професора кафедри лісівництва, Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства, Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктора сільськогосподарських наук, член-кореспондента Лісівничої академії наук України Яворовського Пета Петровича.

    Петро Петрович народився 1 квітня 1948 року в с. Синява Рокитнянського району Київської області в багатодітній родині сільських інтелігентів, у якій, окрім нього, зростало дві старших сестри та пізніше народилось ще троє молодших братів. Його батько Петро Григорович, уродженець бідної селянської родини, яка мешкала в селищі Городниця Житомирської області 1916 року народження, з тринадцяти років залишився сиротою та був змушений працювати в наймах, успішно склав іспити, й, отримавши свідоцтво про неповну середню освіту, вступив до Малинського лісового технікуму, відмінно закінчив навчання, і був прийнятий до числа студентів Київського лісотехнічного інституту. У 1939 році батько ювіляра пішов добровольцем на війну з Фінляндією, де захворів на виразку шлунку, яку потім не міг вилікувати усе своє подальше життя. Протягом Другої світової війни він воював в якості командира зенітної батареї на Ленінградському, Білоруському й Українському фронтах, дійшовши з боями до німецького містечка Ратібор, де був тяжко поранений і контужений, практично майже повністю втративши слух, після тривалого лікування у військовому госпіталі, отримавши інвалідність, був демобілізований за станом здоров’я та призначений лісничим Синявського лісництва Богуславського лісгоспу Київської області.
     Мати ювіляра – Яворовська (дівоче прізвище Лопух) Олена Іллівна, уродженка села Брани Горохівського району Львівської (нині Волинської) області, 1917 року народження, з трирічного віку залишившись круглою сиротою, виросла і навчалася в дитячому будинку, закінчила в 1940 році лісогосподарський факультет Київського лісотехнічного інституту. Після Другої світової війни працювала лісничим Улашівського лісництва того ж лісгоспу.
Усе своє трудове життя батько пропрацював лісничим спочатку Синявського, потім Ольшаницького та Поташнянського лісництв Богуславського лісгоспу, а останні п’ять років перед виходом на пенсію за інвалідністю – лісничим Березнівського (колишнього Стольненського) лісництва Чернігівського лісгоспу. Мати Яворовського П.П. – Олена Іллівна в Богуславському лісгоспі працювала інженером лісового господарства, а в Березнівському лісництві – помічником лісничого.
     У 1966 році Яворовський П.П. поступив на очне відділення лісогосподарського факультету Української сільськогосподарської академії, навчання в якому успішно закінчив, захистивши диплом з відзнакою та здобувши кваліфікацію «Інженер лісового господарства».
Трудову діяльність Яворовський П.П. розпочав одразу після закінчення Української сільськогосподарської академії в серпні 1971 року в Київському філіалі Всесоюзного проектно-вишукувального інституту «Союздіпролісгосп», на посаді інженера, через рік – старшого інженера проектно-вишукувальної партії, яка виконувала роботи з вишукування та розробки проектної документації з осушення перезволожених лісових земель Шацького лісгоспу-технікуму, Маневицького, Городоцького, Любомльського, Ратнівського, Камінь-Каширського й інших лісгоспів Волинського обласного управління лісового господарства.
     З липня 1974 по липень 1979 р. за сімейними обставинами працював на посаді старшого інженера в Українському проектно-вишукувальному та науково-дослідному інституті «Укрдіпроводгосп» і Проектному інституті «Київпроект». За цей період П.П. Яворовський виконував вишукувальні та проектні роботи зі створення захисних зелених насаджень у зоні Північно-Кримського зрошувального каналу, проектування полезахисних зелених насаджень на зрошуваних землях Херсонської і Кримської областей, озелененні берегів Феодосійського й Севастопольського водосховищ, розробці проектів створення захисних лісових насаджень по берегах багатьох малих річок України, розробки проекту благоустрою Солом’янського парку в Залізничному районі м. Києва тощо.
     З серпня 1979 року, він повернувся на роботу в Київський філіал Всесоюзного проектно-вишукувального інституту «Союздіпролісгосп» на посаду начальника проектно-вишукувальної партії, де займався польовими вишукуваннями та розробкою проектної документації з осушення лісових боліт у Сарненському й інших лісгоспах Рівненської області. Під його керівництвом працівники очолюваної ним проектно-вишукувальної партії за його безпосередньої участі виконували польові та проектні роботи з розробки організаційно-господарських планів розвитку базисних лісових розсадників у Новоушицькому лісгоспі Хмельницької області, Богуславському лісгоспі Київської області, Лубенському лісгоспі Полтавської області, створенню лісонасіннєвих плантацій на Україні, проводили вишукувальні роботи та проектування лісогосподарських доріг з твердим покриттям у Богуславському і Тетерівському лісгоспах Київської області, розробці проектів протипожежного облаштування Кремінського лісгоспу Луганської області, Середина-Будського лісгоспу Сумської області, Голопристанського лісгоспу Херсонської області, Ялтинського гірсько-лісового заповідника Кримської області, Поліського лісового заповідника та інших об’єктів лісогосподарського й природоохоронного призначення. У 1983 році за вагомий трудовий внесок у розвиток лісового господарства України П.П. Яворовського нагороджено Грамотою Державного комітету лісового господарства Радянського Союзу.
     З жовтня 1992 по грудень 2008 р. працював у Державному комунальному об’єднанні «Київзеленбуд» на посадах начальника відділу паркового і лісопаркового господарства – заступника генерального директора, головного інженера, першого заступника генерального директора, а з червня 2001 р. – генерального директора об’єднання «Київзеленбуд». Під його керівництвом здійснено реконструкцію таких київських парків, як: «Хрещатий», «Міський сад», «Маріїнський», Національного університету «Київський політехнічний інститут», «Перемоги», «Партизанської Слави» та багатьох інших, озеленено реконструйований Майдан Незалежності України, Центральний залізничний вокзал м. Києва, багато проспектів та вулиць столиці.
Свою виробничу діяльність П.П. Яворовський успішно поєднував з науковою діяльністю, захистивши у 2004 році в Національному аграрному університеті України кандидатську дисертацію на тему: «Удосконалення агротехніки вирощування садивного матеріалу декоративних деревних рослин» та отримавши у 2007 році атестат старшого наукового співробітника. Проторувати шлях у науку йому допомогли його земляк – доктор біологічних наук, професор Олександр Анастасійович Калініченко, який був науковим керівником його кандидатської роботи, та доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент Національної Академії наук України, Лауреат Державної премії України, заслужений діяч науки техніки України, видатний фізіолог рослин Іван Панасович Григорюк, який консультував та надавав всіляку допомогу ювіляру під час проведення ним наукових дослідів та написанні докторської дисертації, яким ювіляр за це залишається глибоко вдячним.
     За багаторічну бездоганну роботу в міському зеленому господарстві та виконання робіт з озеленення м. Києва Указом Президента України Л.Д. Кучми у 2003 р. П.П. Яворовському присвоєне почесне звання «Заслужений працівник сфери послуг України», а у 2008 р. – до 60-річчя від дня народження Указом Президента України В.А. Ющенка він нагороджений орденом України «За заслуги ІІІ ступеню».
     З грудня 2008 по грудень 2012 року Яворовський П.П. працював старшим науковим співробітником, заступником директора Наукового центру екомоніторингу біорізноманіття мегаполісу Національної академії наук України, де доопрацював та підготовив до захисту докторську дисертацію на тему: «Наукові основи підвищення стійкості деревних і газонних рослин до стресових умов середовища», яку він успішно захистив у 2012 році в Національному університеті біоресурсів і природокористування України.
     З 2 січня 2013 р. по нині Яворовський П.П. – професор кафедри лісівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України. Основні напрями наукової діяльності пов’язані з підвищенням стійкості деревних і газонних рослин до стресових чинників довкілля, удосконаленням способів вирощування садивного матеріалу для озеленення та лісовідновлення, підвищенням рівня охорони лісів від пожеж і розробки профілактичних протипожежних заходів в умовах глобальних змін клімату й, зокрема, – потепління, опрацювання засад екологічно орієнтованого лісівництва тощо.
Дійсний член (академік) Міжнародної академії наук житлово-комунального і побутового господарства (2008) та член-кореспондент Лісівничої академії наук України (2015). Йому присвоєно почесне звання «Заслужений працівник сфери послуг України» (2003). Нагороджений орденом України «За заслуги» III ступеня (2008). За науково-педагогічну роботу в ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України відзначений Грамотою МОН України (2016).
Має багато захоплень, зокрема полюбляє читати твори художньої літератури, вірші Омара Хайяма, про життєвий шлях Ніколи Тесли та багатьох інших видатних особистостей.
     Виховав двох дітей: донька Оксана (1971 р.н.) закінчила Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, а нині працює лікарем-педіатром; син Андрій (1975 р.н.) є випускником Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського, в даний час він має військове звання капiтана-лейтенанта, є заступником командира корабля Морської охорони Державної прикордонної служби України. Вiд початку збройної агресії рф його корабель виконує бойові накази та розпорядження по охоронi та оборонi України з морського напрямку.
Маючи великий виробничий досвід, П.П. Яворовський значну увагу надає підготовці наукових кадрів. У 2017 році ним підготовлено одного кандидата сільськогосподарських наук. Він здійснює керівництво двома аспірантами та консультує докторанта.
     Науково-педагогічна робота ювіляра у 2016 році в Навчально-науковому інституті лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України відзначена Грамотою Міністра освіти і науки України. За час наукової та науково-педагогічної діяльності П.П. Яворовський опублікував понад 170 наукових та навчально-методичних праць.

Колектив кафедри лісівництва
ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook