Відкрита лекція доцента кафедри бджільництва Войналовича Миколи Володимировича з дисципліни «Технологія виробництва продукції бджільництва»

28 березня 2023, 16:05

 28 березня 2023 року викладач кафедри бджільництва, доцент Войналович Микола, провів відкриту лекцію з дисципліни «Технологія виробництва продукції бджільництва». Лекції була на тему: «Способи виведення та підсаджування бджолиних маток», призначена для студентів 2 курсу скороченого терміну навчання спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробка продукції тваринництва».

До лекції окрім студентів долучилися всі співробітники кафедри та практикуючі бджолярі які попередньо отримали запрошення.
 
 
 
Під час лекції Микола Володимирович наголосив на актуальності даної теми для практичного бджільництва, адже як говорив відомий американський бджоляр, автор методу штучного виведення бджолиних маток з перенесенням личинок – Дулітл: «Дайте мені якісну матку, і я дам вам гарний урожай меду», ще йому належать такі слова: «Не існує жодної іншої теми у бджільництві, яка б викликала стільки суперечливих суджень, як тема підсадки маток».
Лектор висвітлив питання класифікації способів виведення бджолиних маток, закцентував увагу присутніх, що існують так звані примітивні способи без перенесення личинок, за допомогою яких, бджоляр може виводити маток у невеликій кількості для власних потреб. Однак для збільшення кількості маток та підвищення їх якості, рекомендовано виводити маток способами, що базуються на перенесенні личинок у спеціальні штучні мисочки та подальшій їх передачі на вирощування до сімей-виховательок.
 
 
Микола Володимирович розповів особливості вибору та способи підготовки сімей-виховательок до вирощування маток, надав рекомендації щодо термінів, та умов їх використання.
 
 
 
Окремо було висвітлено питання використання спеціальних наборів для виведення маток, зокрема системи Nicot та стільника Jentera. Студенти та всі присутні дізналися про особливості їх підготовки та експлуатації під час виведення бджолиних маток.
 
 
Важливим аспектом практичного бджільництва є систематична заміна бджолиних маток у сім’ях. У другій частині лекції Микола Володимирович висвітлив питання підсаджування та заміни маток у сім’ях. Лектор детально охарактеризував фактори від яких залежить успішність прийому маток сім’ями.
 
 
Після цього, Микола Володимирович охарактеризував конкретні способи підсадки бджолиних маток у сім’ї, при цьому звернув увагу, що залежно від фізіологічного стану самих маток (не плідні чи плідні) та періоду сезону, бджоляр має використовувати способи які є найефективнішими в даних умовах.
 
 
 
Лекція Миколи Володимировича супроводжувалася презентацією в якій було подано інформацію у вигляді схем, малюнків та відеоматеріалу, це сприяє унаочненню та кращому засвоєнню матеріалу лекції студентами.
Окремо було наведено схему дій для заміни бджолиних маток у основних сім’ях через підстановку зрілих маточників.
 
Підсумовуючи лекцію, викладач зупинився на проблемних ситуаціях які можуть виникнути у процесі виведення та підсаджування маток, все це лектор пояснив на прикладі таблиці, в якій зазначені можливі проблеми, причини та рекомендовані дії з усунення даних проблем.
 
 
По завершенні лекції студенти та присутні активно задавали запитання лектору та отримали професійні вичерпні відповіді на них.
 
 
Варто зазначити, що лекція проведена на високому професійному і методичному рівні, про що свідчить електронне анкетування студентів та присутніх на лекції.
 
 
 
Анастасія Видрик,
асистент кафедри бджільництва
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook