Відкриті лекції науковців факультету землевпорядкування засвідчили їх професійний рівень та якісну організацію навчального процесу

14 березня 2023 року
  У відповідності до наказу ректора НУБіП України Станіслава Ніколаєнка та графіку проведення відкритих лекцій у II семестрі 2022-2023 н.р. на факультеті землевпорядкування, за першу половину семестру, було проведено 3 відкриті лекції науково-педагогічними працівниками факультету.
  Особливістю відкритої лекції є те, що вона з одного боку є звичайною, черговою лекцією навчального процесу, яка націлена на студентів, а з іншого – подією у професійній діяльності лектора та вимагає від нього спеціальної підготовки, щоб показати свою діяльність з кращого боку, продемонструвати колегам зразок педагогічної майстерності.
  Розпочали цикл відкритих занять з доцента кафедри геоінформатики та аерокосмічних досліджень Землі Антона Кошеля, який 13 лютого в режимі онлайн з використанням платформи Zoom, для студентів 4 курсу провів лекцію на тему «Загальна характеристика геоінформаційних земельно-кадастрових систем» у рамках вивчення дисципліни «Автоматизовані земельно-кадастрові системи».
 
  Лектором проаналізовані питання ролі та місця сучасних геоінформаційних земельно-кадастрових систем в складі просторово-орієнтованого суспільства, основні складові сучасних просторових земельно-кадастрових систем, а також основні процеси, які пов’язані з інтеграцією кадастрових даних в єдиній інформаційній екосистемі. Окрему увагу було приділено питанням розвитку національної інфраструктури геопросторових даних та інтеграційним якостям геоінформаційних земельно-кадастрових систем. Цікаво було висвітлено формування цифрового земельного кадастру, а також наведено моделі кадастрових даних.
  9 березня в режимі онлайн з використанням платформи Zoom магістрам першого року проведено відкриту лекцію на тему «Робочий проект будівництва протиерозійних гідротехнічних споруд та захист земель від ерозії» з навчальної дисципліни «Робоче проектування», яку презентував доцент кафедри управління земельними ресурсами Руслан Тихенко. Лектор досить змістовно і детально розкрив питання необхідності будівництва і проектування різних за складністю протиерозійних гідротехнічних споруд у сучасних умовах. На занятті розкрито класифікацію гідротехнічних споруд за конструктивними ознаками, за призначенням, за характером взаємодії з поверхневим стоком, за місцем розташування та проектування тощо. Також проведений детальний аналіз найбільш поширених видів протиерозійних гідротехнічних споруд. Крім того, лектором були показані цікаві відеоролики функціонування різних сучасних протиерозійних гідротехнічних комплексів та споруд за кордоном, що викликало неабияку зацікавленість магістрів та жваве обговорення.
 
  Доцент кафедри геодезії та картографії В’ячеслав Богданець відкрите заняття присвятив темі «Особливості укладання географічної основи тематичних карт земель» також для бакалаврів факультету землевпорядкування. На лекції було детально розглянуто особливості вибору елементів географічної основи тематичних карт. Викладач представив цікаві приклади відображення елементів загальногеографічного змісту на тематичних картах земель різного призначення. Особливу зацікавленість студентів викликала інформація про те, як обрані укладачем карти способи картографічного відображення дозволяють підвищити ефективність сприйняття тематичної інформації карти. Богданець В.А. також змістовно розкрив особливості методики укладання географічної основи електронної тематичної карти ґрунтів у програмі QGIS.
  Згідно положення, перед проведенням відкритих лекцій, було розміщено на дошці оголошень та на сайті факультету інформацію про тему, місце та час проведення лекції, назва навчальної дисципліни тощо.
  Зазначимо, що в результаті аналізу анкет оцінювання якості проведення лекційного заняття присутніми викладачами, середній бал за 100-бальною шкалою склав 94 бали. Приємно, що більшість викладачів, які завітали на заняттях своїх колег, зазначили високий рівень проведення лекцій, а також окремі педагогічні прийоми, які можна застосовувати під час проведення своїх занять.
  Студенти теж досить високо оцінили відкриті лекції науковців, середній бал за 50-бальною шкалою – 45 балів. Зауважень здобувачі до викладачів майже не вказали, а частина студентів залишили схвальні коментарі до проведених відкритих лекцій.
  Результати усіх відкритих лекцій були обговорені на засіданнях кафедр, а також на вченій раді факультету землевпорядкування. Були відмічені позитивні сторони лекторів, а також вказані побажання щодо поліпшення окремих елементів під час проведення лекційних занять.
  Доброзичливий характер обговорення лекції засвідчив здоровий психологічний клімат на кафедрах та факультеті, рівень кваліфікації та зацікавленість у вдосконаленні навчального процесу.
  Всім викладачам, а особливо починаючим, необхідно частіше відвідувати лекції своїх колег, досвідчених науковців з метою підвищення свого професійного рівня. Адже, як відомо, удосконалення не має меж, а тому над якісним поданням лекційного матеріалу потрібно працювати постійно!
 
 
Руслан Тихенко,

доцент кафедри управління земельними ресурсами 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook