Наукова школа аграрного права

ЯнчукЯнчук Василь Зіновійович

(1925-2006)

доктор юридичних наук, професор,

академік Академії правових наук України та Міжнародної академії інформатизації, заслужений діяч науки і техніки України

 

 

Наукова школа заснована на початку 70-х років минулого сторіччя на юридичному факультеті Київського державного університету імені Тараса Шевченка як наукова школа сільськогосподарського права. Із створенням у 1996 р. в Національному аграрному університеті кафедри аграрного права та приходом на неї у 1999 р. академіка В.З. Янчука наукова школа дістала новий поштовх та набула активного розвитку та зміцнення.

Засновником наукової школи є академік Академії правових наук України та Міжнародної академії інформатизації, доктор юридичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Премії імені Ярослава Мудрого Янчук В.З. Закінчив юридичний факультет та аспірантуру Київського державного університету імені Тараса Шевченка, після чого більшу частину свого життя працював на юридичному факультеті цього Університету, пройшовши шлях від асистента до завідувача кафедри. Академік В.З. Янчук завжди мріяв про підготовку юристів-аграрників у аграрному ВУЗі, які б були готовими захищати права селян. Мрія усього життя академіка збулася у 2001 р., коли завдяки його зусиллям у Національному аграрному університеті (з 2008 р. – Національний університет біоресурсів і природокористування України) був створений юридичний факультет і розпочалася підготовка фахівців за спеціальністю «Правознавство». Також була відкрита аспірантура і докторантура за спеціальністю 12.00.06 – земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право.

Роль академіка В.З. Янчука у розвитку школи аграрного права та юридичної освіти у НУБіП України гідно оцінена університетом – йому були присвоєні почесні звання «Заслужений діяч науки і техніки України» та «Заслужений професор Національного аграрного університету», а кафедра аграрного, земельного та екологічного права юридичного факультету ННІ земельних ресурсів та правознавства, яку очолював академік по його смерті у вересні 2006 р. названа ім’ям академіка В.З.Янчука.

Фундатор школи аграрного права в Україні академік Янчук В.З. підготував 2 докторів та 5 кандидатів юридичних наук, які стали послідовниками його наукової школи і розвинули наукову палітру ідей академіка до декількох науково-правових шкіл у НУБіП України.

Послідовниками наукової школи академіка В.З. Янчука є доктори юридичних наук, професори Єрмоленко В.М. та Курило В.І., які самі створили свої наукові школи як продовження та розширення напрямів науко-правових досліджень академіка, а також кандидати юридичних наук Коцюба О.П., Гафурова О.В., Горіславька І.В. та інші. О.В. Гафурова працює над докторською дисертацією, готуючи при цьому 3-х аспірантів.

Наукова школа академіка В.З. Янчука сьогодні налічує чотири покоління науковців.

Основні досягнення наукової школи

Наукова школа аграрного права НУБіП України характеризується сьогодні активним поступом, охопленням все більшого спектру суспільних відносин, що складаються в аграрній сфері держави і регулюються приватно-, та публічно-правовими нормами. Це, зокрема, аграрні організаційно-управлінські відносини та відносини соціального розвитку села. Одним з перших вчених, які запропонували розширення традиційного предмету аграрного права за рахунок вказаних відносин, був академік В.З. Янчук.

Широта науково-теоретичних та прикладних аграрно-правових проблем, що досліджуються представниками наукової школи, дає можливість готувати та вносити на затвердження відповідними державними органами значну кількість проектів законодавчих та інших нормативно-правових актів у галузях сільського господарства та земельних відносин. Монографії, підручники та навчальні посібники, опубліковані представниками наукової школи академіка Янчука В.З., значно збагачують навчальний процес підготовки майбутніх юристів-аграрників та юристів-земельників. Представники наукової школи підготували та опублікували понад 20 монографій, понад 30 підручників та навчальних посібників з грифом Мінмолодьспорту України.

Яскравими прикладами значення наукової школи академіка В.З. Янчука для українського суспільства стали:

-   присудження у 2011 р. авторському колективу підручника «Аграрне право України» за загальною редакцією професора В.М. Єрмоленка престижної у правових колах держави Премії імені Ярослава Мудрого. Майже всі автори цього підручника є або безпосередніми учнями академіка В.З. Янчука, або учнями його учнів.

-   присудження у 2014 р. творчому колективу кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З.Янчука у складі доцентів Піддубного О.Ю., Дейнеги М.А., Новак Т.С., Краснової Ю.А. Премії Президента України для молодих вчених.

Зміцнення наукової школи аграрного права, зокрема, стало підставою відкриття у НУБіП України спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських дисертацій за двома базовими для університету науковими спеціальностями: 12.00.06 – земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право та 12.00.07 – адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право та успішне її функціонування.

 

P1210162

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В.З. Янчук зі своїми учнями, майбутніми докторами юридичних наук, професорами В.І. Курилом та В.М. Єрмоленком.

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook