В університеті пройшли ентомологічні читання пам’яті професора Миколи Дядечка

12 грудня 2014 року

      В університеті існує добра традиція — шанувати видатних вчених, чиї імена є відомими не лише в країні, але й далеко за її межами. Педагогічний колектив вишу, його аспіранти та студенти пишаються тим, що такі непересічні особистості у свій час творили і розвивали науку в стінах нашої альма-матері. Два роки тому в університеті відзначали 100-річчя з дня народження вченого-ентомолога Миколи Платоновича Дядечка. Тоді і започаткували щорічні ентомологічні наукові читання. 
     Тож 11 грудня 2014 року науковці, молоді вчені і студентство — всі ті, хто цікавиться ентомологією, взяли участь у всеукраїнській науково-практичній конференції, присвяченій 102-ій річниці від дня народження професора Миколи Дядечка


     Відкрили конференцію та привітали її учасників директор ННІ рослинництва, екології і біотехнологій Григорій Демидась та декан факультету захисту рослин Оксана Сикало
     Хвилиною мовчання наукове товариство вшанувало світлу пам’ять про вченого. Потому професор Віталій Федоренко запросив до наукової доповіді одного із учнів Миколи Дядечка — старшого наукового співробітника Інституту захисту рослин НААНУ Миколу Крутя, який представив загалу наукові здобутки свого вчителя. А їх є чимало. 
      Ім’я вченого пов’язане, насамперед, із доведенням можливості використання патогенного гриба білої мускардини проти бурякового довгоносика, яблуневої плодожерки, колорадського жука, попелиці на висадках буряків. Ще одним надбанням стала спільна із М.А. Теленгою розробка теоретичних і практичних підходів щодо використання біологічних засобів для регулювання чисельності шкідливих комах в агроценозах. І це далеко не все. Науковий доробок професора Дядечка налічує понад 300 наукових праць. А найважливіше те, що він підготував цілу когорту послідовників і продовжувачів своєї наукової справи. Серед його учнів знані науковці, які працюють в Інституті захисту рослин, — Г.М. Цибульська, Р.І. Чижик, М.О. Шляховий, М.Г. Гарнага, Л.Я. Францевич, О.С. Нехай, І.М. Пластун. Під керівництвомМиколи Платоновича захищено 100 кандидатів, в тому числі 33 зарубіжних, і 5 докторів наук.     

     Микола Дядечко працював 20 років в Інституті захисту рослин. Власне там і відбувся як науковець. Однак з 1968 року й до останнього подиху займався науковою та педагогічною роботою в університеті спочатку на посаді декана факультету, а потім очолював кафедру сільськогосподарської та лісової ентомології. Нині — це кафедра ентомології і носить його ім’я. 
     Жваве обговорення викликала наукова доповідь завідувача відділу наукових фондових колекцій інституту зоології імені І.І. Шмальгаузена НАН України Олександра Пучкова про значення систематики в прикладній ентомології. 
     В ролі доповідачів виступили також науково-педагогічні працівники кафедри ентомології ім. проф. М.П. Дядечка та магістри 2-го року навчання факультету захисту рослин.

     


     Учасниками конференції було схвалено пропозицію видати книгу про професора Миколу Дядечка в серії «Бібліографія вчених-аграрників України».

 


Ольга Наконечна
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook