Завершене спільне німецько-українське дослідження – в центрі уваги земельні відносини

20 січня 2023 року
  Проектом Німецько-український агрополітичний діалог були опубліковані результати дослідження, що було спільно проведене у листопаді-грудні 2022 року дослідником Лейбніц-Інституту аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (IAMO) Василем Квартюком та завідувачем кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, професором Андрієм Мартином та фокусується на аналізі впливу війни на земельні відносини в Україні.

  Як відомо, ринок нерухомості в Україні на початку 2022 року (як і вся країна) пережив величезний шок через повномасштабну російську агресію. Оскільки війна серйозно перешкодила економічній діяльності в кожному секторі, обіг сільськогосподарських земель пережив значні шоки попиту та пропозиції. Оскільки сільськогосподарське виробництво перебувало під сильним логістичним тиском через війну, мотивація набувати права на сільськогосподарську землю суттєво відрізнялася між періодами до та після початку війни 24 лютого 2022 року. Як наслідок, динаміка ринкових показників істотно змінилася і потребувала окремого аналізу.
  Тому використовуючи попереднє дослідження «Ukraine’s Agricultural Land Sales Market: First Outcomes and Monitoring Challenges» (Kvartiuk and Martyn, 2021) як відправну точку, дослідники дослідили стан ринку з того часу. Оперуючи базами даних, щодо операцій на ринку нерухомості, які були накопичені Держгеокадастром України, було, по-перше, надано просторовий та часовий аналіз цін на землю та динаміку концентрації земель великими землевласниками. По-друге, дослідження вперше оцінило вплив війни на стан обігу сільськогосподарських земель в Україні, адже ризики, пов’язані з війною, могли знизити ціни та стимулювати продаж за заниженими цінами особами, які хотіли залишити певні території через активні бойові дії. Крім того, законодавчі зміни, пов’язані з війною, могли ще більше обмежити транзакції.
  У проведеного аналізу були також оцінено розвиток інфраструктури даних, пов’язаної з українськими земельними відносинами, адже прозора та зрозуміла інформація про транзакції є передумовою для ефективного функціонування ринкових інституцій. Належний аналіз ринку сільськогосподарських земель потребує доступу до якісних даних та належної системи моніторингу. Тому важливо оцінювати існуючі недоліки та надавати рекомендації щодо вдосконалення системи звітності.


  Зі звітом можна ознайомитися за покликанням:

https://www.apd-ukraine.de/images/2022/Agrarpolitische_Berichte/20_2022/Bericht_FDB_Sales_market_ENG.pdf


Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook