Синергія науки та бізнесу в ім'я перемоги: у Варшаві відбувся ХIV Міжнародний фінансово–економічний форум

26 листопада 2022, 13:06
    Безумовно, у воєнний час основна увага громадськості сфокусована на військовому, дипломатичному та інформаційному фронтах. Проте наслідки міжнародного санкційного тиску на країну-агресора яскраво ілюструють взаємозв’язок між перемогами на економічному фронті з успіхами на передовій.
     24–25 листопада 2022 року у Варшавському університеті наук про життя відбувся ХIV Міжнародний фінансово–економічний форум, співорганізаторами якого була кафедра фінансів НУБіП України в особі завідувача кафедри фінансів професора Надії Давиденко та доцента кафедри фінансів Олександра Лабенка.

    Відкрив Міжнародний форум голова організаційного комітету, доктор хаб. професор Мирослав Василєвський, який розповів коротку історію форуму, який за 14 років має свої традиції. Професор Мирослав Василєвський зазначив, що вища освіта та наука не можуть розвиватися в ізоляції. Саме тому міжнародна співпраця є незамінною для підвищення якості освіти та наукових досліджень. Це чудова можливість як для університетів, так і для всієї економіки та фінансової системи країни. Це також багатовимірний обмін знаннями та досвідом, що впливають на розвиток креативності та вдосконалення компетентностей викладачів, студентів та випускників закладів вищої освіти. Він додав, що основними завданнями Міжнародного фінансово–економічного форуму є консолідація діяльності фінансового сектору ринку, розповсюдження передового досвіду та досягнень сучасного менеджменту в галузі фінансів, обмін новими ідеями та досвідом роботи, ділові зустрічі практиків–фінансистів і розвиток партнерських відносин.

     Проректор Варшавського університету наук про життя доктор хаб. професор Ярослав Голебєвський звернувся до учасників та наголосив на актуальності тематики конференції і значущості розвитку національної економіки в сучасних складних умовах: «Варто відзначити той факт, що наукова подія зібрала навколо себе вчених, фахівців-практиків з розвиненіших європейських країн та світу, які активно діляться власним баченням вирішення основних фінансових проблем, шляхів запобігання фінансовим загрозам в умовах сучасних викликів.
     Учасників конференції привітав Директор Інституту економіки та фінансів Варшавського університету наук про життя доктор хаб. професор Маріуш Мацейчак, який відзначив, що конференція є доброю традицією та важливою складовою наукового життя факультету. Щорічно цей науковий захід об’єднує науковців та практиків із провідних польських та світових закладах освіти. Він подякував організаторам форуму за належний рівень підготовки.
    Не оминув увагою професор Маріуш Мацейчак і питання російської військової агресії, відмітивши, що нещодавня загибель двох громадян Польщі чітко демонструє, що війна, яку веде росія, становить безпосередню загрозу безпеці не лише України, а й інших країн. Оскільки серед учасників форуму була чисельна кількість представників українських університетів, зокрема, НУБіП України, Національний університет ім. Т.Г. Шевченка, НДІ економіки та прогнозування, Сумський національний аграрний університет, Київський національний економічний університет, то професор Маріуш Мацейчак зазначиа, що відносини між польськими та українськими університетами є багатовимірними та символічними. У нас є спільне минуле та спільні традиції. Багато з найповажніших та найбільших польських університетів мають львівське коріння, до якого вони з гордістю звертаються. Також сьогодні польські та українські університети тісно пов’язані між собою.

     Член Ради монетарної політики банку Доктор хаб, Пшемислав Литвинюк, Варшавський університет природничих наук виступив із вітальним словом та представив результати свого дослідження на пленарному засіданні.
    Його доповідь була присвячена питанням Казначейських бонів, що можна інвестувати, перш за все, в боргові інструменти, що емітуються, гарантуються або поручителем яких є Державне казначейство або Національний банк Польщі. Роль менеджерів полягає у пошуку для цього субфонду інвестиційних можливостей як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, з перспективою досягнення вищих ставок доходу, ніж від банківських депозитів. В доповіді доктор хаб. Пшемислав Литвинюк проаналізував становлення та роль казначейських бонів в історичному ракурсі і до сьогодення.

     Під час виступу д.е.н., професор Надія Давиденко зосередила увагу на питаннях впливу війни на економіку та фінансову систему країни. Війна росії проти України завдала масштабних збитків українській економіці. У звіті Світового банку їх загальна сума оцінюється у 349 мільярдів доларів США. Наслідки вторгнення відчуватимуться упродовж кількох поколінь, адже сім'ї було розділено й переміщено, порушено розвиток людського потенціалу, знищено культурну спадщину, а позитивна траєкторія розвитку економіки й рівня бідності змінилася на негативну. Прямі збитки, завдані у першу чергу житловому комплексу, транспорту, торгівлі та промисловості України, сягають 97 мільярдів доларів США. Тоді як збитки, спричинені порушенням економічних потоків та ланцюгів виробництва, оцінюються у 252 мільярди доларів. Такі дані підкреслюють масштаби викликів, з якими Україна стикається, намагаючись відновити свою економіку та водночас даючи відсіч російській агресії, яка не припиняється.
       Сьогодні наш Київ та Україна без світла, але ми зберігаємо світло в наших серцях та віримо в ЗСУ, зазначила професор Надія Давиденко.

      Під час пленарного засідання учасники Міжнародного форуму обговорили: сучасні тенденції розвитку фінансово-бюджетної децентралізації, страхування, підвищення якості банківського обслуговування, впровадження нових банківських продуктів, перспективні напрямки кредитування, проблеми розвитку фінансової системи Польщі та України в сучасних умовах; ефективність грошово-кредитного регулювання економіки країни в умовах війни та особливості ринку суверенних цінних паперів під час російського вторгнення; роль цифрових технологій у забезпеченні функціонування фінансового сектору в умовах війни; проблеми функціонування та напрями підтримки малого та середнього бізнесу; формування маркетингових стратегій підприємств, а також вибір політики розподілу агропродукції в умовах війни; вплив війни в Україні на зовнішню торгівлю з країнами ЄС; особливості сучасного фінансового забезпечення та виклики антикризового фінансового управління підприємств; розвиток та впровадження інновацій в банках Польщі тощо.

      Окрему увагу науковці приділили важливості фінансової безпеки в умовах глобалізаційних процесів, обговоривши питання розвитку державних та територіальних фінансів, зміцнення фінансової стабільності країни, (підприємств, громадян), особливостей становлення фінансового ринку, банківської діяльності, страхового захисту, пенсійного забезпечення.
     Після завершення пленарного засідання доповіді та дискусії продовжилися на секційних засіданнях. Це було жваве обговорення актуальних питань сучасних фінансів. Експерти ділилися власними думками та відповідали на питання аудиторії.
   
Форум відбувся! І це стало дійсно яскравою, неймовірною подією в науковому та бізнес-середовищі. За досягненнями такого рівня стоять люди, їхні титанічні зусилля, продумана до деталей підготовча робота дружньої команди організаційного комітету.
 
Олександр Лабенко,
доцент кафедри фінансів

 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook