Виробнича практика як невід’ємна складова процесу підготовки магістрів-фінансистів у НУБіП України

26 липня 2022, 17:03
     Виробнича практика магістрів за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа і страхування» є апогеєм навчання і сприяє формуванню вміння застосовувати теоретичні знання, здобуті при вивченні  дисциплін у процесі розв’язання практичних фінансово-економічних завдань. Також вельми важливим є розвиток професійного вміння приймати самостійні рішення у виробничих умовах, опановувати сучасні методи і форми організації виробництва на базі одержаних в університеті знань, що допоможе у професійній діяльності в реальних  умовах.
     Магістри спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа і страхування» Анастасія Блажевич та Олег Мошенець виробничу практику проходять у АТ "А-Банк". Практика ще триває, але наші успішні та перспективні магістри, вже багато чому навчилися!
       
        Шановні магістри, будь ласка, ваші які Ваші перші враження від виробничої практики?
     — Анастасія: спочатку я поцікавилася історією розвитку та структурою АТ "А-Банк", потім – що є головним для фінансиста - ознайомилась з методикою розрахунків фінансово-економічних показників діяльності банку, засвоїла правила відкриття і ведення рахунків, опанувала практику проведення банками розрахункових та касових операцій. Також мені детально розповіли про виробничі правила та нормативи, які стосуються працівників банку, про законодавчі аспекти роботи в банку.
      —  Олег: в першу чергу в АТ "А-Банк" я пройшов інструктаж з техніки безпеки. Познайомився зі структурою банку, установчими документами та показниками роботи. Мав змогу дізнатися у відділі кадрів про порядок підбору і оцінки кадрів в банку. Після ознайомлення із основною інформацією, більш детально вивчаю саме робочий процес в банку.
       — Анастасія і Олег, чим саме зацікавила вас ваша виробнича практика?
     — Анастасія: більше всього мене зацікавило споживче кредитування. Мені навіть дозволили провести попередню співбесіду з клієнтами банку. Я розповіла їм, що споживчі кредити поділяються на забезпечені (іпотека, автокредит) та незабезпечені (наприклад, готівка в борг, що надається фінансовими компаніями); вони можуть бути довгостроковими чи короткостроковими. Також звернула увагу клієнтів, що перед тим, як оформлювати споживчий кредит, необхідно детально вивчити умови кредиту, порівняти пропозиції різних фінансових установ та обрати для себе найкращий варіант. Акцентувала увагу на дуже важливому аспекті, який стосується терміну кредитування: чим довший термін, тим більшою буде переплата. Зразу хочу сказати: «Велике дякую моїм шанованим викладачам з кафедри фінансів та кафедри банківської справи і страхування!», завдяки яким я усвідомила основні умови кредитування, які необхідно знати перед оформленням споживчого кредиту, а саме: якою буде реальна та загальна вартість кредиту, який тип погашення кредиту (класичний чи ануїтетний), і чи включені в кредитний договір додаткові послуги. За роботу з клієнтами я вже отримала подяку від співробітників банку.
     — Олег: мене турбувало питання, яким чином у період дії воєнного стану в Україні функціонує банківська система. Можу відповісти на це важливе питання таким чином: банківська система України вже пристосуватися до нових умов і забезпечує функціонування економіки воєнного часу, тобто, банківська система працює та забезпечує обслуговування клієнтів. Гордість за нашу Україну у мене тому, що, попри найскладніші умови воєнного часу, наш Президент, Володимир Зеленський, підписав Закон про захист 100% вкладів. Це дуже позитивне рішення, тому що, по-перше, клієнти банку захищені, по-друге, завдяки цьому ще більше коштів повернеться у банківську систему.
 
      — Ваші поради майбутнім магістрам за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа і страхування»
    — Анастасія: я пам’ятаю, як викладачі кафедри фінансів під час практичних занять пропонували практичні кейси, а саме зробити розрахунки та обрати саме оптимальне рішення, а також обґрунтувати прогнозні показники, заохочували до пошуку різносторонніх шляхів до вирішення поставлених завдань та стисло надати опис означеній ситуації. Терпеливо пояснювали нам, яким саме чином необхідно чітко сформувати сутність фінансової проблеми і які існують етапи її розв’язання. Під час проходження виробничої практики я усвідомила що вчитись важливо і що це нам потрібно! Також, більшість викладачів просили (хто пропонував, а де-хто навіть вимагав)  не просто уважно слухати лекцію, а і усвідомлювати теоретичні і практичні матеріали через ведення конспекту. Я так і робила, і хочу зауважити майбутнім магістрам, що це дуже доречно! Конспект дозволяє виокремити та занотувати важливу інформацію, а також зберегти її (або на папері, або комп’ютері). Бажаю майбутнім магістрам полюбити свою професію, цікавитися додатковою інформацією з фінансів, з повагою ставитися до викладачів, тому ще на період навчання (і навіть після його закінчення) викладачі – це ваші найкращі друзі!
    — Олег: повністю погоджуюсь – завжди повторення конспекту перед іспитом позитивно впливало на мою оцінку, а зараз, на виробничій практиці, все найважливіше з теоретичного матеріалу та практичних розрахункових операцій «у мене під рукою». І ще: іноді здається, що на заняттях дають дуже насичений матеріал. Тепер, на виробничій практиці, усвідомив, що вся інформація потрібна! Велике дякуємо, шановні наші викладачі! Майбутнім магістрам бажаю наснаги та наполегливості.
      Анастасія, Олеже, дякую за розмову. Попереду у вас складне завдання - написання випускної магістерської роботи. Сподіваюсь, що завдяки загальним зусиллям, і викладачів нашого університету, і ваших наставників з виробничої практики і вашими прагненнями до знань, ваші магістерські роботи будуть найкращими!
 
Бесіду провела Олена Лемішко,
доцент кафедри фінансів 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook