Підготовка з обліку і оподаткування – ключова тема форуму «Ifrsforum Ukraine-2022 «На шляху до перемоги та сталого розвитку»

16 липня 2022 року
    2022-й рік, на превеликий жаль, став для усіх українців, незалежно від професій і посад, справжнім випробуванням. Військове вторгнення росії на територію України охопило усі сфери та суттєво вплинули на бізнес-середовище. Проте, навіть в умовах війни бізнес все-таки працює там, де це можливо, а бухгалтера і аудитора здійснюють нарахування і виплату заробітної плати та соціальних виплат працівникам, розрахунки з контрагентами, а найголовніше - нарахування і своєчасне сплату (наскільки це є можливим) податків і зборів, забезпечуючи тим самим країні ресурс для продовження оборони.
    І навіть напередодні професійного свята «Дня бухгалтера та аудитора» бухгалтерська та аудиторська спільнота спрямовує зусилля для наближення перемоги, здійснюючи свою діяльність на економічному фронті. Так, у форматі марафону було проведено «IFRSForum Ukraine-2022 «На шляху до Перемоги та сталого розвитку», організовану Федерацією професійних бухгалтерів та аудиторів України (ФПБАУ). Серед учасників, які опікуються питаннями міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ), міжнародними стандартами аудиту (МСА), податковими питаннями, IT-ресурсами в бухгалтерській та аудиторській діяльності, підготовки фахівців з обліку і оподаткування в умовах воєнного часу – керівники, фінансові менеджери, головні бухгалтера, внутрішні та зовнішні аудитори, фахівці, а також представники закладів вищої освіти, серед яких і науково-педагогічні працівники кафедри обліку та оподаткування: завідувач кафедри, д.е.н., професор Любов Гуцаленко; д.е.н., професор Євгенія Калюга; к.е.н., доценти – Олена Боярова, Оксана Данілочкіна, Олена Колеснікова, Наталія Кузик, Володимир Литвиненко, Катерина Шевчук.
   У вітальних зверненнях Петром Кричуном (Президентом ФПБАУ), Тетяною Каменською (Головою Аудиторської Палати України), представниками державних установ, міжнародних організацій було висвітлено тему: «Підготовка професіоналів, готових до майбутнього».
      Надзвичайно гарячими стали дискусії учасників секції «Діджіталізація професії/Альтернативи 1С/BAS», де було закцентовано увагу на тому, що наразі російський програмний продукт «1С:Бухгалтерія» все ще залишається де-факто монополістом серед бухгалтерських систем на ринку України. Модератором секції Аллою Савченко (Президенткою BDO Ukraine, Головою Наглядової Ради ФПБАУ), а також спікерами Сергієм Нікітчином (заступником директора департаменту проєктів цифровізації, Міністерства цифрової трансформації України), Кірілом Руднєвим (управляючим партнером, Smart Business (ПО-Microsoft), Володимиром Білоусом (генеральним директором, Best-Run Consulting (ПО-SAP Business One)) та іншими спікерами висловлено переконання про необхідність й існування реальних можливостей заміни на сучасні й більш безпечні ERP-системи. 
       Модератор Алла Савченко переконливо довела, що не вдасться вилучити з ринку російський програмний продукт «1С/BAS» дуже швидко, але в найближчій перспективі потрібно це робити й робити це так, щоб не зашкодити користувачам та консультантам, а навпаки – створивши додаткові перспективи їхньої діяльності. А. Савченко зауважила «…ключовим стимулом переходу з 1С на інший продукт має бути небажання спонсорувати окупанта та побоювання щодо питань інформаційної безпеки для бізнесу».
      Актуальною була також тематика іншої секції «МСФЗ: фокус на особливості воєнного стану та на сталість», в полі дискусій якої стали питання «Фінансова звітність-2022 в Україні: вплив війни та перспективи розвитку звітування зі сталого розвитку. Банківський контекст» (спікер: Людмила Снігурська, к.е.н., DipIFR (ACCA), заступник директора - начальник управління Департаменту бухгалтерського обліку НБУ); «МСФЗ як дзеркало не сталого розвитку (спікер: Сергій Голов, д.е.н., професор МІМ-Київ, Почесний член ФПБАУ); «МСФЗ-лінія оборони. Відображення у звітності виходу з країни- агресора» (спікер: Ольга Значкова, АССА, к.е.н., експерт з питань МСФЗ); «Активи в окупації: особливості застосування МСФЗ в умовах воєнного стану», (доповідач: Сергій Рогозний, член Ради ФПБАУ, директор ТОВ «МІК «СТАРТ», аудитор, консультант з МСФЗ) та інші.
    Податки: новації та застереження викликали неабиякий інтерес у практикуючих бухгалтерів. Натомість аудиторська спільнота активно обговорювала питання оновлення змісту міжнародних стандартів аудиту (МСА) у секції «МСА: від контролю до управління якістю».
 
       До активних і нестандартних дискусій серед практиків та науковців зініціював своєю доповіддю «Теорія та практика аудиту: хто кого?» Сергій Поліщук (член Ради ФПБАУ, керівник клубу ФПБАУ «Pro-облік», керівник компанії «Наша бухгалтерія», аудитор).
 
     В останній день форуму на секції «Як зберегти ментальне здоров’я під час війни» відбувся професійний коуч за тематичними напрямами: «Психічне здоров'я під час війни: як навчитися жити в новій реальності» (спікер: Наталія Гриб - головна фахівчиня поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров'я, МОЗ); «Інструменти і методики для розвитку культури організаційного благополуччя» (доповідач: Олена Бондар – засновниця CEO Wellbeing Company, авторка корпоративних інструментів і методик для розвитку культури організаційного благополуччя).
     Загалом, у всіх доповідях головним меседжем стало те, що професії бухгалтера і аудитора попри усі події і негаразди продовжують залишатися престижними та високооплачуваними, а головне – розвиваються і швидко модифікуються під нові умови та виклики. І особливу увагу на це необхідно звернути абітурієнтам-2022, які сьогодні опинилися перед особливо важким вибором професії, яка б стала і улюбленою, і забезпечила не лише матеріальний добробут для себе та своїх рідних, але й стала максимально корисною українському суспільству, особливо у період післявоєнної відбудови економіки. Отож, користуючись нагодою, звертаємося з привітаннями в День бухгалтера та аудитора до усіх представників прекрасної професії - фахівців з обліку і аудиту, науково-педагогічних працівників кафедри обліку та оподаткування, випускників, студентів і, особливо – до абітурієнтів спеціальності «Облік і оподаткування» освітньої програми «Облік і аудит»! Життя триває і потрібно будувати плани на майбутнє. Своїми діями і планами на майбутнє ми створюємо позитивні прогнози й передбачення, які, як показує досвід, потім обов’язково реалізуються в нашому житті. Те, про що ми думаємо, стає реальністю! Шановні випускники шкіл, коледжів, плануйте, мрійте стати студентами закладів вищої освіти! Ви робите це не лише заради себе, а й заради інших та заради своєї країни! Багато людей досягають успіхів, професійного зростання, і, зрештою, перемоги на будь-якому рівні просто тому, що вірили в правильність своїх дій та переконань. Ми ж, зі свого боку, віримо, що цьогорічні вступники, зокрема зі спеціальності «Облік і оподаткування» освітньої програми «Облік і аудит» обов’язково стануть успішними студентами і пройде зовсім небагато часу, як на черговому професійному бухгалтерсько-аудиторському форумі ми будемо слухати їх - молодих спікерів нового покоління з новими цікавими ідеями, задумами, науковими звершеннями в умовах мирного часу задля процвітання України!
Разом ми сильні! Разом ми обов’язково переможемо! Слава Україні!
 
Любов Гуцаленко,
завідувачка кафедри обліку та оподаткування,
Наталія Кузик,
доцентка кафедри обліку та оподаткування

 

 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook