Викладачі кафедри статистики та економічного аналізу НУБіП України учасники вебінару «Система збору аграрної статистики в Україні – потенційна роль громад та німецький досвід»

19 червня 2022 року
      16 червня 2022 р. викладачі кафедри статистики та економічного аналізу (проф. Лазаришина І.Д., проф. Савчук В.К., доценти Богданюк О.В., Воляк Л.Р., Куць Т.В., Макарчук О.Г., Собченко Т.С.) взяли участь у вебінарі «Система збору аграрної статистики в Україні – потенційна роль громад та німецький досвід», який був організований проєктом «Німецько-український агрополітичний діалог» (АПД).
    Тема заходу є особливо актуальною, оскільки з часу підписанням Угоди про асоціацію між Україною і ЕС вже розпочато реформу децентралізації в Україні, що передбачає адміністративно-територіальну та фінансову реформи. В частині імплементації Угоди також закладені питання реформування і гармонізації української системи аграрної статистики. Таким чином, процеси децентралізації і імплементації Угоди про асоціацію можуть стати новим поштовхом для розвитку аграрної статистики та активного залучення до цієї системи територіальних громад.
    З привітаннями до учасників заходу звернулася в.о. керівника проєкту АПД Марія Ярошко та директор ТОВ IAK Agrar Consulting Дітер Кюнстлінг.
     Було заслухано доповіді експертів: Олени Зірнзак (НДІ «Украгропромпродуктивність») на тему: «Оцінка спроможності громад щодо збору статистичної інформації (аграрна статистика) та пропозиції щодо вдосконалення збору аграрної статистики на локальному рівні» та Олександра Перехожука (Лейбніц-Інститут аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (ІАМО)) на тему: «Розвиток аграрної статистики: пропозиції та можливості для врахування територіальних громад в системі статистичної звітності України з урахуванням німецького та європейського досвіду».
    До дискусії долучилися представники територіальних громад з різних областей України, директор департаменту статистики сільського господарства та навколишнього середовища Державної служби статистики України Олег Прокопенко та в.о. генерального директора НДІ «Украгропром-продуктивність» Володимир Івченко, науковці та учасники.
      На заході було активно обговорено перспективи та підходи для подальшого розвитку аграрної статистики України та визначення потенційної ролі громад в цьому процесі, з урахуванням європейського досвіду.
    Представниками кафедри було зазначено, що науково-педагогічні працівники здійснюють значний обсяг наукових досліджень, пов’язаних з аграрною статистикою та мають практичні напрацювання в тому числі для статистичного збору та опрацювання інформації для територіальних громад. Кафедра статистики та економічного аналізу готова до подальшої співпраці з удосконалення аграрної статистики в умовах сучасних економічних викликів.

 

Інна Лазаришина,
завідувач кафедри статистики та економічного аналізу, 
Тетяна Куць,
доцент кафедри статистики та економічного аналізу

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook