На Кіровоградщині 5 клас пожежної небезпеки!

16 червня 2022 року
Кіровоградське обласне управління лісового та мисливського господарства

З настанням бездощової, сухої, спекотної погоди в Кіровоградській області настав 5 клас пожежної небезпеки. Тому зараз як ніколи актуальне розпорядження начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації від 30 березня 2022 року №192-р «Про заборону у Кіровоградській області відвідування лісів населенням та в’їзду до них транспортних засобів та іншої техніки на час дії правового режиму воєнного стану», яким передбачено повну заборону відвідування лісів області населенням та в’їзду до них техніки, крім тої, що вказана в розпорядженні.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

Розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях).

Заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети.

Відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди.

Палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети.

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за порушення Правил пожежної безпеки в лісах України.

Відповідно до статті 77 порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу:

на громадян від 90 до двохсот сімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1530 – 4590 грн.) і на посадових осіб – від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (4590 – 15300 грн.).

знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі тягне за собою накладення штрафу:

на громадян від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (4590 – 15300грн.) і на посадових осіб від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (10710 – 30600 грн.)

Крім того, якщо порушення призвело до пожежі, обраховується шкода, нанесена державі та стягується із винної особи.

Лісівниками Кіровоградщини, з метою попередження та розповсюдження лісових пожеж постійно проводяться рейди з виявлення загорянь в лісових масивах та порушників Правил пожежної безпеки в лісах України.

З початку року проведено 672 рейди, створено 167 км мінералізованих смуг, проведено догляд за ними на проміжку 1327 км, перекрито 1037 позапланових доріг та заїздів в лісові масиви, вздовж трас в лісових масивах виставлено 123 шт наглядної агітаційної продукції на протипожежну тематику.

Крім того, відбуваються виступи з питань запобігання та протидії лісовим пожежам. Наразі, здійснено 79 виступів на радіо, телебаченні, а також електронних та друкованих засобах масової інформації. З громадянами проведено 297 лекцій та бесід стосовно поведінки в лісі у пожежонебезпечний період.

Питання охорони лісів від пожеж знаходиться на постійному контролі лісогосподарських підприємств та обласного управління.

 

Джерело: Кіровоградське обласне управління лісового та мисливського господарства. http://www.lis-kr.gov.ua/news/view/item/14.06.2022-na-kirovogradshini-5-klas-pozhezhnoi-nebezpeki

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook