Відбулася V Міжнародна науково-практична студентська конференція «Світ мов і мови світу»

27 травня 2022 року

   26 травня 2022 року на гуманітарно-педагогічному факультеті Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулася V Міжнародна науково-практична студентська конференція «Світ мов і мови світу» – престижний науковий форум молодих дослідників. Організатор конференції – кафедра романо-германських мов і перекладу. Мета конференції – підвищення ефективності та якості наукових досліджень, ґрунтовне вивчення проблем сучасної освіти, розширення міжнародних контактів університету, забезпечення можливостей для міжнародного студентського обміну, посилення мотивації до вивчення іноземних мов і дослідження сучасних проблем у галузі філології й методики викладання іноземних мов.
   V Міжнародна науково-практична студентська конференція «Світ мов і мови світу» є знаковою, оскільки це ювілейна п’ята конференція, відбулася після Дня філолога, професійного свята усіх філологів, та напередодні відзначення 124-річниці нашого рідного Університету.
   Цьогорічна Конференція зібрала представників міжнародної наукової спільноти, студентів із Польщі, Швеції, Франції, Сполучених Штатів Америки, Швейцарії. Широкою була й географія представників українських закладів вищої освіти – від Слов’янська, Запоріжжя, Хмельницького, Кам’янця-Подільського до Івано-Франківська, Мукачева. До роботи заходу долучилися науковці, студенти провідних столичних університетів: Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Київського політехнічного університету імені Ігоря Сікорського, а також педагогічні працівники й учні закладів загальної середньої освіти. У роботі пленарного онлайн-засідання Конференції взяло участь 67 учасників, а в роботі секційних засідань – ще 34 учасники. Загалом надіслали для участі в Конференції 194 тези та заявили себе 212 доповідачів.
   Із вітальним словом до учасників, гостей заходу звернулися заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор філологічних наук, професор Світлана Харченко, директор Київської гімназії східних мов № 1, заслужений працівник освіти України Оксана Проскура, доктор філологічних наук, професор завідувач кафедри романо-германських мов і перекладу Національного університету біоресурсів і природокористування України Марія Личук, побажавши їм плідної і натхненної праці.
   Слова підтримки адресували присутнім і всім українцям у відеозверненнях представники різних країн і континентів, бажаючи від щирого серця перемоги, миру і спокою. Позитивні меседжі вразили учасників Конференції, залишили найтепліші спогади про авторів.

   Розпочала роботу пленарного засідання помічник ректора, директор Українсько-польського міжнародного центру освіти і науки, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови та літератури Донбаського державного педагогічного університету Олена Колган з доповіддю «Формування міжкультурної комунікативної компетентності майбутніх філологів засобами польської мови як пріоритетний напрям Донбаського державного педагогічного університету». Доповідачка окреслила напрями роботи Українсько-польського міжнародного центру освіти і науки Донбаського державного педагогічного університету як наукового міжнародного осередку, функціонування якого вможливить процес комунікації з носіями польської мови.

   Богдана Гурій, кандидат соціологічних наук, керівник проектів Центру дослідження та розвитку соціальних інновацій Єзуїтського університету філософії і освіти Академії «Ignatianum» (м. Краків, Республіка Польща) спрезентувала авторський онлайн-курс «Польська мова для початкового та середнього рівнів» як інструмент мовної та соціальної інтеграції. Основна мета цього проекту – створення інноваційного онлайн-курсу з вивчення польської мови, що грунується на підвищенні мовних та соціальних компетенцій його учасників. Богдана Гурій зі своїм авторським проектом є переможницею конкурсу польських освітніх проектів і була запрошена на роботу до польського університету. Її авторський онлайн-курс «Польська мова для початкового та середнього рівнів» цьогоріч зібрав 964 осіб, із передбачуваним максимумом 400. 500 учасників успішно пройшли весь курс та отримали сертифікати. Слухачами були учасники з 12 країн і 17 національностей. Богдана Гурій представила свою доповідь з науковим натхненням й азартом, зацікавивши насамперед студентську спільноту.

   Жвавий інтерес викликала доповідь Анастасії Гріп, магістрантки кафедри медичної біохімії та мікробіології Уппсальського університету (Швеція) «The History and Development of the Swedish Language: from the Vikings to the Modern Age». Цікаве лінгвістичне дослідження проведено в порівняльному аспекті: шведська мова – англійська мова – німецька мова.

   Розмаїттям, актуальністю відзначалися й доповіді інших доповідачів пленарного засідання: Aaronа Harforda, Ph.D candidate, Faculty of Electric Power Engineering and Automatics, Kyiv Polytechnic Institute of Igor Sikorsky; Joshua Kaplanа, B.A. in English, Russian Culture & Comparative Literature (Binghamton University, NY), ESL Teacher, Discussion Club Moderator, Educational Gamification Workshop Facilitator, Proofreader, Ukrainian Refugee Centre Volunteer; Маріанни Гольцової, Броніслави Рубінської, доцентів кафедри романо-германських мов і перекладу Національного університету біоресурсів і природокористування України.

   Своїми науковими здобутками поділилися й магістранти, студенти, представивши результати цікавих та проблемних мовознавчих досліджень.
   Конференція продовжила свою роботу на секційних засіданнях за такими напрямами: картини світу в романо-германських і слов’янських мовах; актуальні проблеми перекладознавства та міжкультурної комунікації; сучасна дискурсологія і теорія комунікації; сучасні проблеми психології і лінгвістики у сьогоденні; лінгвістичні та методологічні аспекти викладання іноземних мов; історична і філософська думка: світова практика; педагогічні теорії та практики у полікультурному освітньому середовищі. Цікавими, добре підготовленими були виступи на секційних засіданнях студентів-філологів третього, другого та першого курсів, зокрема Любові Закатюри, Вікторії Хан, Софії Штуки, Валерії Малюкової, Андрія Калюка, Дмитра Долженка, Софії Охоти, Єлизавети Усик, Мирослави Іванюк та ін. Окремі доповідачі продемонстрували структурну впорядкованість своїх презентацій. Вони впевнено стали на наукову стезю, і ми віримо, що участь у Конференції допомогла їм набути впевненості у їхніх наукових починаннях.

   До участі в Конференції долучилися переможці ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу «Найкращий художній переклад творів українських письменників».         Завідувач кафедри Марія Личук оголосила про їхнє нагородження за призові місця.
   За результатами роботи конференції підготовлено електронний збірник матеріалів конференції.
   Дякуємо учасникам конференції за плідну роботу, активну дискусію й наукове зацікавлення лінгвістичними проблемами!

Марія Личук,
завідувач кафедри романо-германських мов і перекладу,
Оксана Тепла,
доцент кафедри романо-германських мов і перекладу

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook