Конструктори звірили свої плани щодо участі у конкурсах наукових проєктів

25 травня 2022, 9:31

 
24 травня за ініціативи проректора з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадима Кондратюка відбулась онлайн зустріч, метою якої була оцінка перспектив участі вчених факультету у конкурсах наукових проєктів на наступні роки. На зустрічі були присутні начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, декан факультету конструювання та дизайну Зиновій Ружило, заступник декана з наукової роботи Юрій Ромасевич, завідувачі шістьох кафедр, провідні вчені факультету.
Зображення, що містить текст, чоловік, стіна, особа

Автоматично згенерований опис

У своєму вступному слові Вадим Кондратюк відмітив високий науковий потенціал НПП факультету, їхню публікаційну активність та роботу над науковими проєктами, яких на факультеті наразі три. Разом з тим, проректор висловив тривогу щодо ситуації, яка складається із фінансуванням наукових проєктів: у поточному році у НУБіП України закінчується виконання проєктів на загальну суму близько 18 млн. грн. У розрізі факультету ситуація подібна: у 2022 році закінчуються два проєкти на суму 899 тис. грн, що складає левову частку фінансування науки факультету.

Декан факультету Зиновій Ружило зазначив, що робота по підготовці наукових проєктів на факультеті ведеться постійно, і хоч НПП подають не велику кількість проєктних заявок, зате їхня якість є високою.
Перспективні плани щодо участі у конкурсах наукових проєктів окреслив заступник декана з наукової роботи Юрій Ромасевич. Від проінформував учасників засідання про стан підготовки проєктів, які будуть подані до участі у різноманітних конкурсах. Серед них два проєкти під керівництвом Володимира Булгакова та Костянтина Лопатька, один проєкт молодих вчених (керівник – Ігор Яковенко) та білатеральний проєкт (керівник – Юрій Ромасевич). Останній проєкт допоможе виправити ситуацію на факультеті із фінансуванням за спецфондом.
Про стан підготовки та змістовну частину проєктів, які готуються до розгляду у рамках конкурсів, проінформували завідувачі кафедр: Володимир Булгаков, Вячеслав Ловейкін, Євгеній Афтанділянц, Євгеній Бакулін, Андрій Новицький, Сергій Пилипака. До розмови долучились і провідні вчені факультету Костянтин Лопатько та Ігор Яковенко. У цих виступах було окреслено попередній досвід подачі проєктнів, можливості залучення до їхнього виконання аспірантів та докторантів кафедр, міжкафедральний характер роботи та інші питання. 
Зображення, що містить текст, особа, у приміщенні, стіна

Автоматично згенерований опис

Зображення, що містить текст, чоловік, у приміщенні, стіна

Автоматично згенерований опис

Зображення, що містить текст, чоловік, особа, у приміщенні

Автоматично згенерований опис

Зображення, що містить текст, особа, у приміщенні

Автоматично згенерований опис

Зображення, що містить текст, особа, чоловік, у приміщенні

Автоматично згенерований опис

Завідувач кафедри механіки Володимир Булгаков висловив сподівання, що його проєкт може бути учасником другого етапу конкурсу. Він запевнив учасників засідання, що всі показники проєкту будуть виконані на високому рівні.
Крім того, існує певний резерв вчених, які цього року не будуть приймати участь у конкурсах, оскільки вони закінчили проєкти у 2021 році. Це команди Миколи Чаусова та Вячеслава Ловейкіна. Однак вони не сидять склавши руки, йде напрацювання концепцій проєктів, які обов’язково будуть підготовлені до участі у конкурсах наступних років.

Червоною ниткою зустрічі лунала теза стосовно затребуваності результатів виконання наукових досліджень для розв’язання гострих проблем держави. Про це наголосив начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко. Дійсно, у час військової агресії росії, коли значна частина інфраструктури нашої держави потребує відбудови бюджетні кошти на виконання наукових досліджень будуть „дорогими”. Спрямованість назв і змісту майбутніх проєктів на актуальні питання відбудови об’єктів інфраструктури, ремонту і технічного сервісу військової техніки, гармонізації технічних регламентів підприємств України і Європейського Союзу тощо дасть змогу вибороти фінансування пропонованим науковим напрямкам.
Зображення, що містить текст, особа, чоловік, у приміщенні

Автоматично згенерований опис
Зустріч була плідною. За її результатами вчені факультету конструювання та дизайну зроблять відповідні акценти у проєктних заявках, що, сподіваємось, дасть змогу залучити державні кошти на підтримку науки факультету.

Заступник декана факультету
конструювання та дизайну з наукової роботи
Юрій Ромасевич

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook