КАЩЕНКО ВЛАДИСЛАВА ТА ШУСТИК КАРІНА ПРОВЕЛИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ, ЯКЕ ҐРУНТУЄТЬСЯ НА ВИВЧЕННЯ ЛІКУВАННЯ КЕРАТИТІВ РІЗНОЇ ЕТІОЛОГІЇ НА БАЗІ ННЛ «ЦЕНТР КЛІТИННИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ВЕТЕРИНАРНІЙ МЕДИЦИНІ»

19 квітня 2022 року
Хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка

   Члени гуртка "Імунологія тварин та патофізіологія" кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка, студентки 3 курсу 3 групи Кащенко Владислава та Шустик Каріна провели дослідження по вивченню лікування кератитів експериментального характеру різної етіології.

   Результати лікування кератитів різної етіології спонтанного походження з використанням алогенної амніотичної оболонки методом біологічної пов’язки та застосування очного гелю на основі екстракту з гомогенізованої амніотичної оболонки.

   За кератиту у собак доведено ефективність застосування екстракту амніотичної оболонки у формі гелю в порівнянні з традиційним методом, що був достовірно ефективніший, який може використовуватися, як основний або допоміжний матеріал при лікуванні важких патологій спонтанного характеру.

   Клінічне випробування ефективності досліджуваного методу клітинної терапії з використанням алогенних мезенхімальних стовбурових клітин в собак за кератитів різної етіології підтвердились результатами експериментальних досліджень на кролях.

   Дослідження проводилися в ННЛ «Центр клітинних технологій у ветеринарній медицині» факультету ветеринарної медицини НУБіП України на кафедрі хірургії і патофізіології імені академіка І. О. Поваженка. Суть наукової роботи полягала в дослідженого впливу стовбурових клітин на відновлення структури і функції ушкоджених тканин очного яблука експериментально в кролів та клінічно в собак. Під час наукової роботи було встановлено, що лікувальні заходи за кератитів різної етіології повинні здійснюватися своєчасно, щоб запобігати розвитку в зоні ураження очного яблука незворотних руйнівних процесів. Застосування мезенхімальних стовбурових клітин сприяє ефективному відновленню тканинних структур ураженого очного яблука та відновленню клінічного і функціонального стану ушкодженої тканини ока. У основі терапії в тварин з кератитом різної етіології за допомогою мезенхімальних стовбурових клітин лежить їх вплив на відновлення структури тканини очного яблука та їх протизапальний ефект.

   Студентки гуртка "Імунологія тварин та патофізіологія" кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка постійно займаються цікавими науковими дослідами.

Роман Бокотько, керівник гуртка "Імунологія
тварин та патофізіологія", старший викладач кафедри
хірургії і патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook