До 300-річчя Григорія Сковороди заснували дубовий гай на Черкащині

22 квітня 2022 року
     Дуби в Ковраях висадили з надією на силу, міць і перемогу України!
     В Україні триває низка заходів приурочених до 300-річчя Григорія Сковороди. Наш університет не стоїть осторонь цієї визначної дати. У чистий четвер у селі Ковраї Золотонішського району Черкаської області поряд зі школою, де діє музей Мислителя, було висаджено 30 саджанців дубів. В акції взяли участь: Голова наглядової ради НУБіП, відомий громадський діяч Микола Томенко, ректор Університету Станіслав Ніколаєнко та проректор Василь Шинкарук.
 
 
 
 
     Директор Коврайського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа I-III ступенів – дошкільний навчальний заклад» імені Г.С. Сковороди Людмила Різник познайомила гостей із закладом, провела екскурсію музеєм. Також гості побували біля льоху в дворі школи, який зберігся з часів Григорія Сковороди.
 
     – Музей та всі заходи в Ковраях тримаються на ентузіастах, – зазначив Микола Томенко, – а цим має опікуватися держава, адже це місце, де проживав і працював відомий у світі філософ і письменник. Велика вдячність педагогічному колективу школи за збережені реквізити та пам'ять про Григорія Сковороду.
     Відомо, що школа у Ковраї зведена на місці, де стояв маєток полковника Степана Томари, сина якого навчав Григорій Сковорода. Малий Василь був доволі розбещеною дитиною, однак Сковорода мав на нього значний вплив. Трапився лише один інцидент: якось через неправильну відповідь на запитання Григорій назвав хлопця «свинячою головою», і це почула дружина господаря. За її ініціативи вчителя у 1754 році й вигнав Степан Томара. Однак у 1755-му сам упрохав повернутися. Коли Василь вирішив їхати вчитися за кордон, Сковорода покинув Ковраї, помандрував далв Україною. Варто зауважити, що в цьому селі Григорій Сковорода затримався найдовше – шість років.
Цікаво, що саджанці дубів підготували випускники НУБіПу – теперішні працівники Черкаського лісництва.
     – Нам надзвичайно приємно, що наші випускники взяли участь у цій акції і допомогли зорганізувати саджанці, – зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко, – попереду ще триватимуть заходи до 300-річчя з дня народження Сковороди і наш університет братиме в них активну участь.
     Станіслав Миколайович запросив учнів Коврайської школи до університету, відвідати структурні підрозділу, студентське містечко та побачити весну в Голосієво.
 
     А дуби ростимуть у діброві поруч зі школою з надією на силу, міць і перемогу України!
 
Марина Навальна,
професор кафедри

журналістики та мовної комунікації 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook