Енергетики і автоматники демонструють виняткову згуртованість під час навчання в умовах війни

21 березня 2022 року

В ці дні нас гуртує думка єдина:
Ми зло в нашім домі долали не раз.
Все зробимо так, щоб була Україна.
Сприймаймо цей заклик як Божий наказ!
Вадим Крищенко,
поет, народний артист України

    Прийшла біда на поріг нашого дому. Окупант атакує міста і села, руйнує інфраструктуру, змушує мільйони людей переселятися із місць бойових дій. Ще декілька тижнів тому в це важко було повірити.
    Але життя і під час військового стану продовжується.
   Зло війни, яке приніс на нашу землю російський агресор, зачепило і всю нашу університетську родину. Викладачі, співробітники та студенти ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України також зазнають суворих випробувань. Більша половина науково-педагогічних працівників наразі виїхала у більш безпечні західні регіони країни. Наші студенти проявляють рішучий супротив і підтримку захисників України, вступаючи до лав територіальної оборони. Викладачі і студенти долучені до волонтерського руху для допомоги Збройним Силам України та цивільному населенню. Про такі приклади патріотизму та гуманізму ми ще неодноразово будемо розповідати.
    Але сьогоднішній фронт для викладачів і студентів – організація якісного навчання в умовах війни. В умовах, коли треба ховатися декілька годин поспіль у бомбосховищі, коли не завжди є світло, тепло і інтернет. За два перші тижні війни ми багато зрозуміли. Багато чому навчились і переконались – ми встоїмо і переможемо.
    Мудре і своєчасне рішення ректорату університету щодо початку навчання у змішаному дистанційному форматі надихнуло і викладачів, і студентів інституту на натхненну працю. А аргументи нашого ректора академіка Станіслава Ніколаєнка більш ніж переконливі: наші сьогоднішні студенти – завтрашні фахівці, які будуть відбудовувати економіку, будувати нову країну.
    Перед початком занять в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження відбулось декілька розширених директоратів, присутніми на яких були майже всі науково-педагогічні працівники.
    Ми детально опрацювали всі питання навчально-методичного забезпечення дисциплін, ймовірних замін викладачів, уточнили розклад та організували нову систему моніторингу якості освітнього процесу.

     Два засідання старостатів разом з наставниками академічних груп підтвердили обгрунтовність наших пропозицій та управлінських рішень у практичній організації навчання.
    Наразі викладачі ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження використовують різноманітні методи подання навчального матеріалу. Це, насамперед, використання презентацій, онлайн демонстрація можливостей розв’язку завдань у спеціалізованих програмних середовищах, відеоматеріали для виконання лабораторних занять, розроблені індивідуальні завдання для самостійної підготовки.
    Моніторинг освітнього процесу показав високу педагогічну майстерність Ніни Батечко, Анатолія Гладкого, Олександра Синявського, Володимира Решетюка, Анатолія Відьмаченка, Андрія Петренка і ін.

 


   Але найголовніше у цій ситуації – це безпосереднє спілкування зі студентами. Надзвичайно важливим є взаємна підтримка. Ми стаємо свідками безпрецедентного взаєморозуміння, коли після безсонної ночі у бомбосховищі чи підвалі студенти потребують не лише трансляції нових знань, а й психологічної підтримки з боку викладачів.
    Ми вдячні відповідним службам університету за відновлення роботи модульного середовища освітнього процесу (elearn.nubip.edu.ua), електронної бібліотеки ([email protected] та [email protected]).
    Переважна більшість наших студентів забезпечена в повній мірі навчальної літературою, що створює умови для продуктивної самопідготовки за участю викладачів.
    Сподіваємося, що найближчим часом ми зможемо в повній мірі відновити навчання в аудиторіях і лабораторіях нашого корпусу. Війна повинна закінчитися…
    Моніторинг навчального процесу у перший тиждень з початку війни показав, що всі заняття відбулись згідно розкладу, відвідуваність склала більше половини контингенту студентів. На жаль, у середньому 10-15% студентів мають технічні труднощі для дистанційного навчання.
    Але перший день нового тижня уже продемонстрував позитивні зміни – кількість підключень збільшилась у середньому на 4-7 осіб у кожній академічній групі.
    Принагідно хочу подякувати старостам та наставникам академічних груп за злагоджену роботу. Їх комунікація з нашими студентами у форматі 24/7 дає свої результати.
   Ми переконані, що наш адаптивний до всіх можливостей технічної комунікації освітній процес (навчальний університетський портал, єдина в інституті платформа google meet, можливості месенджерів тощо), висока педагогічна майстерність і провайдерська роль викладачів дозволить більш індивідуально і якісно забезпечувати навчання студентів.

    Ми продовжуємо захищати свою країну, свою свободу, свою ідентичність і незалежність своєю працею. Кожен на своєму робочому місці.
    Це наш внесок у перемогу. І віримо, вона не забариться…

Віктор Каплун,
директор ННІ енергетики, автоматики
і енергозбереження НУБіП України

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook