Юридичний факультет провів звітну компанію з науково-дослідної роботи

19 грудня 2021 року
     Відповідно до наказу № 1158 від 27.10.2021 р. «Про підготовку звітів про НДР за 2021 рік» 13 грудня 2021 р. на юридичному факультеті відбулося заслуховування звітів про науково-дослідну роботу за рік, що минає.
     На засіданні наукової ради були представлені дослідження, що виконувалися на факультеті за рахунок коштів державного бюджету (на загальну суму 1 735 тис. грн)     та ініціативні наукові дослідження.
     Результати завершеної НДР 110/11-пр-2019 «Розробка ціннісно-правової стратегії розвитку правової культури в Україні у контексті протидії сепаратизму» за 2021 рік представила керівниця проєкту Віра Качур. Вона зазначила, що головними завданнями, які виконав колектив були такі: дослідити процес освоєння правових цінностей учасниками суспільного життя та вплив останніх на формування правової культури; розробити та обґрунтувати зміни і доповнення до Стратегії національної безпеки України; розробити Стратегію розвитку правової культури в Україні та дослідити механізм взаємодії правової культури і національної безпеки України.
     У ході виконання НДР № 110/15-пр-2019 «Організаційно-правові засади сталого розвитку об’єднаних територіальних громад» колективом дослідників під керівництвом Володимира Єрмоленка було виявлено особливості правового забезпечення функціонування об’єднаних територіальних громад в умовах запровадження концепції сталого розвитку на підставі комплексного аналізу існуючих наукових положень, законодавства, правозастосовної практики України й зарубіжних держав, а також сформовано наукові висновки, розроблено рекомендації у цій сфері.
     Віктор Ладиченко представив результати досліджень по НДР 110/3-пр-2020 «Розробка концепції правового забезпечення екологічної безпеки України органами публічної влади та місцевого самоврядування в контексті євроінтеграції». Він доповів, що колективом встановлено необхідність внесення змін до екологічного законодавства України, місцевих екологічних програм, організаційно-правового механізму інформаційно-правого забезпечення охорони навколишнього природного середовища, зокрема збільшення строку громадських обговорень до трьох місяців, а також сформульовано пропозиції щодо удосконалення правового регулювання відповідальності землевласників і землекористувачів та визначення повноважень державних і місцевих органів влади у сфері охорони ґрунтів в Україні.
     У процесі виконання НДР № 110/2-пр-2021 «Удосконалення податкового законодавства в аграрному секторі економіки України як чинник продовольчої безпеки» на основі аналізу чинних норм бюджетного права виявлено та систематизовано основні заходи державного регулювання доходів і витрат бюджету в аграрному секторі економіки України. Про це доповів керівник роботи Віктор Курило. Він також зазначив про важливість розроблених науково обґрунтованих рекомендацій щодо принципів, перспективних напрямів розвитку, засобів і методів правового регулювання податкових відносин в аграрному секторі економіки України.
     По НДР 110/1-пр-2021 «Розробка Концепції̈ законодавства про право інтелектуальної власності щодо забезпечення біологічної та харчової безпеки», яка виконувалась під керівництвом Олександра Піддубного опрацьовано передумови формування концепції законодавства про право інтелектуальної власності у сфері використання біоресурсів з метою забезпечення продовольчої безпеки.
     На засіданні наукової ради також були заслухані звіти про виконання наукових досліджень з ініціативних тематик та звіт про виконання завдань перспективного плану розвитку наукового напряму «Суспільні науки», асигнування на які надходять за базовим фінансуванням.
     Засідання завершилося підведенням підсумків та окресленням завдань на наступний рік.
 
Віктор Ладиченко,
заступник декана юридичного факультету

з наукової роботи 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook