Всесвітній день шкільного молока

Всесвітній день шкільного молока (World School Milk Day) відзначається у всьому світі в останню середу вересня кожного року. Це день визнання користі шкільного молока для здоров’я та важливості програм шкільного харчування, які надають молоко безпосередньо учням. Цьогоріч він припав на 24 вересня. Викладачі кафедри технологій у тваринництві та студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів долучилися до відзначення цієї події.
Вперше Всесвітній день шкільного молока відзначався у вересні 2000 року і з тих пір став щорічною подією, яку підтримує ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН).
У Великій Британії історія шкільного молока налічує понад 100 років, відколи було прийнято Закон про шкільне харчування 1906 року. Після Великої депресії та світових воєн було запроваджено програми шкільного молока для боротьби з недоїданням серед дітей. Еллен Вілкінсон, колишній міністр освіти Англії, започаткувала одну з перших у світі програм шкільного молока в 1945 році, що призвело до прийняття Закону про безкоштовне шкільне молоко. Це дозволило дітям до 18 років отримувати безкоштовне молоко в школі.
Варто відзначити, що 1 червня є ще одне свято, яке присвячене цьому унікальному продукту - Всесвітній день молока (World Milk Day). Вшанувати молоко і занести його у реєстр святкових днів вперше у 2001-му році запропонувала Продовольча та сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (ФАО). Ініціативу підтримала більшість країн планети. Відтоді 1 червня вважається Всесвітнім днем молока. Мета свята – популяризація молока і молочних продуктів серед людей, а також інформування населення про діяльність, пов'язану з молоком і молочним виробництвом.
Стародавні філософи і вчені називали молоко “криницею здоров’я”, “соком життя”, “білою кров’ю”. Дійсно, в природі не існує, окрім молока, іншого продукту до складу якого входить близько 250 компонентів, в тому повноцінні білки, жири та вуглеводи, мінеральні та інші біологічно-активні речовини, які мають високий ступінь засвоєння та позитивно впливають на організм людини і тварин.
У 2019 році Девід Вішарт (David Wishart) з університету провінції Альберта в Едмонтоні (Канада) і його колеги знайшли 972 унікальних з'єднання в коров'ячому молоці, що утворюють приблизно 2,35 тисячі різних метаболічних структур. Фахівці знайшли кілька десятків абсолютно нових білкових і жирових молекул в складі молока. І дізналися, що нежирні і незбирані сорти молока відрізнялися не тільки вмістом жиру, а й жиророзчинних вітамінів A, D і E. Крім того, в молоці було виявлено рослинні гормони, гербіциди, пестициди і антибіотики, а також уривки ДНК і РНК самих корів. Велика частина з них вже була відома вченим, проте кілька десятків білкових і жирових молекул виявилися абсолютно новими для них. Їх відкриття і дослідження, як сподіваються дослідники, допоможе розкрити їх роль у дії молока на організм людини і зрозуміти, як зробити молочні продукти більш корисними і безпечними для людей.
Програма свята включала цікаву доповідь про історію свят, цікаві факти про користь молока та молочних продуктів. Також студенти провели визначення якості різних видів молока - пастеризованого, пряженого, стерилізованого. Оцінювали їх органолептичні показники такі як консистенція, зовнішній вигляд, смак та запах. Це дозволило навчитися застосовувати сенсорний аналіз і відпрацьовувати навички опису якості молока відповідно до вимог стандарту.
Також провели дослідження фізико-хімічних показників як арбітражними методами, так за допомогою аналізатора молока «Master PRO» Студенти змогли на практиці переконатися у якості досліджуваних продуктів та обговорили, які чинники впливають на неї. Здобуті під час заняття знання та практичні навички вони застосовуватимуть як у майбутній професійній діяльності, так у повсякденному житті.