Магістри факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК ознайомились із сучасними методами досліджень харчової сировини на базі української лабораторії якості і безпеки продукції АПК

На базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК доцентом кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Юлією Крижовою для магістрів 1 року навчання спеціальності 181 «Харчові технології» за освітніми програмами «Технології зберігання, консервування та переробки м’яса», «Технології зберігання та переробки водних біоресурсів» була проведена лекція з дисципліни «Сучасні методи досліджень галузі» за темою: «Застосування сучасних методів досліджень у визначенні показників якості харчової сировини та готових продуктів».
На початку лекції увага лектора була приділена Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини №771/97-ВР» із змінами від 13.09.2001р., 24.10.2002 р., 06.09.2005 р., який встановлює вимоги щодо запобігання шкоди здоров’ю споживачів харчових продуктів і продовольчої сировини; права, обов’язки та відповідальність виробників, постачальників щодо забезпечення належної якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини; перелік документів, що підтверджують належну якість та безпеку харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів.
Основна увага викладачем була приділена вивченню загальних методів контролю якості продовольчої сировини і готової продукції, які передбачають визначення одиничних та комплексних показників якості, та включають органолептичні методи, аналітичні методи дослідження хімічного складу, аналітичні методи визначення властивостей, та охарактеризовані показники, які визначаються за наведеними методами. Була наведена класифікація методів контролю; дана характеристика лабораторного обладнання, фотографії та типи обладнання, принципи роботи та методики.
В кінці лекції до вивчення дисципліни, окрім іншої літератури, було рекомендовано нещодавно виданий підручник «Сучасні методи досліджень сировини і харчових продуктів» під загальною редакцією д.т.н., професора Л.В. Баль-Прилипко у спіавторстві науковців В.І. Корнієнко, С.В. Хижняк, Ю.П. Крижової, М.С. Ніколаєнка, В.М. Войціцького, О.А. Андрощука, в якому надана сучасна науково-обгрунтована інформація вивчення основних принципів методології проведення досліджень у харчовій промисловості, сучасна класифікація досліджень, способи підбору, систематизації і аналізу наукової інформації та результатів досліджень, порядок оформлення наукової роботи та прав на інтелектуальну власність.
В межах проведення лекції студенти мали можливість ознайомитися з роботою Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК, її відділів, можливостями комплексних досліджень, які проводять фахівці лабораторії.
Також на базі лабораторії доцентом кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Оленою Очколяс для магістрів 2 року навчання спеціальності 181 «Харчові технології» за освітньо-науковою програмою «Нутриціологія» була проведена лекція з дисципліни «Технологія здорового харчування» за темою «Харчування як основний чинник здорового життя людини». На лекції викладач розкрила ключові аспекти впливу раціонального харчування на стан здоров’я людини. Було висвітлено основні поняття та принципи концепції здорового харчування, охарактеризовано сучасні тенденції світового ринку харчових продуктів, орієнтованих на збереження здоров’я, розглянуто роль і значення функціональних інгредієнтів у формуванні харчових продуктів нового покоління. Особливу увагу приділено практичним аспектам поєднання наукового підходу до харчування з щоденними звичками, що сприяють підвищенню якості життя.
Лекцію відвідали декан факультету Лариса Баль-Прилипко, начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, які відмітили актуальність теми лекції, її зв’язок з попереднім матеріалом, зазначивши, що лекція прочитана Крижовою Ю.П. на досить високому науковому рівні з використанням сучасним методів навчання та унаочнення.