Дегустація гібридів азійської груші селекції професора кафедри садівництва Володимира Меженського

8 жовтня 2025 року під час занять із дисципліни "Помологія" відбулася дегустація плодів трьох сортів груші-наші та п’яти гібридів, створених під керівництвом відомого селекціонера Володимира Меженського. У заході взяли участь викладачі й аспіранти кафедри (6 осіб), а також 12 студентів-садівників третього року навчання.

Метою дегустації було визначення смакових якостей, зовнішньої привабливості та консистенції м’якуша плодів нових гібридних форм груші, що зростають у колекції нішевих плодових культур.

За підсумками фахової оцінки викладачів та аспірантів, найвищий результат отримав гібрид 5-64 — 8,2 бала, який відзначився великими, привабливими плодами з гармонійним поєднанням соковитості та солодкості. Далі за рейтингом розмістилися:

  • гібрид 4-39 — 7,9 бала,
  • гібрид 4-49 — 7,6 бала,
  • сорт Shinko — 7,5 бала.

За результатами оцінювання студентів, уподобання були схожими:

  • гібрид 5-64 — 8,3 бала,
  • гібрид 4-49 — 7,7 бала,
  • гібрид 4-30 — 7,6 бала,
  • сорт Shinko — 7,5 бала.

Отже, гібриди груші-наші, що вирощуються у колекції нішевих плодових культур кафедри, отримали високі смакові оцінки, перевершивши навіть найкращий серед продегустованих американський сорт Shinko, який посів лише четверте місце.

Особливо варто відзначити гібрид 5-64, відібраний цього року за результатами першого плодоношення. Його плоди не лише привабливі за зовнішнім виглядом, а й вирізняються винятковими смаковими якостями, що отримали найвищу оцінку як серед фахівців, так і студентів.

Плоди нових гібридів нашої селекції мають унікальне поєднання соковитості, хрумкості та солодкості кулястих плодів, а також характеризуються високою стійкістю до хвороб. Такі результати підтверджують перспективність української селекції груші для подальшого впровадження у виробництво та розширення асортименту нішевих плодових культур.

Олександр Гаврилюк, доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка