Науковий гурток ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ЯЄЦЬ І М’ЯСА ПТИЦІ
План роботи гуртка
Члени наукового гуртка
Події
Відзнаки
Звіт роботи гуртка
Оголошення
Керівник наукового гуртка
Прокопенко Наталія Павлівна
Доктор сільськогосподарських наук, професор, академік АН ВО України
Науковий гурток «Технології виробництва яєць і м’яса птиці» працює з 2011 року. Щорічно проводиться 25 засідань студентського наукового гуртка, у яких приймають участь 14-16 студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів.
Участь у гуртковій роботі є однією з провідних форм навчання у становленні майбутнього науковця, формує творчий підхід і виховує у студентів якості дослідника з метою подальшої плідної роботи над розв’язанням задач, які мають практичне значення для країни.
Засідання студентського наукового гуртка проводяться в умовах навчальних, навчально-науково-виробничих лабораторіях кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві, а також організовуються виїздні заняття в умовах провідних птахівничих підприємств з виробництва продукції птахівництва та компаній, які забезпечують виробничий процес.
Основними темами роботи гуртківців на 2024-2025 навчальний рік визначено:
-
Сучасний стан галузі птахівництва в нашій країні. Роль і місце України у світовому виробництва яєць і м’яса птиці.
- Сучасні тенденції і перспективи галузі птахівництва у світі
- Огляд роботи сучасних селекційних фірм – напрямки і перспективи діяльності, використання сучасних кросів птиці у промислових і фермерських господарствах
- Досвід роботи українських виробників продукції для промислового птахівництва
- Наукові видання з птахівництва в Україні і світі
- Якість харчових яєць та фактори, які її обумовлюють
- Ресурсозберігаючі прийоми і методи у технологічному процесі виробництва продукції птахівництва
- Виробництво комбікормів для птиці
- Сучасні кормові добавки і препарати
- Лабораторні методи контролю якості кормів
- Лабораторні методи контролю якості продукції
- Нормативна документація у виробничому процесі
- Рекомендації і нормативна база птахівничої галузі Євросоюзу
- Організація роботи сучасних птахівничих підприємств
- Фермерські і присадибні птахівничі господарства, їх роль у виробництві продукції птахівництва
- Особливості виробництва продукції птахівництва у присадибних господарствах
- Технологічне обладнання птахівничого господарства
- Українські виробники технологічного обладнання для птахівничої галузі
- Технологічне обладнання сучасних птахівничих господарств різних типів
- Ресурсозберігаючі прийоми при виробництві м’яса курчат-бройлерів
- Якість м’яса курчат-бройлерів. Шляхи контролю якості.
- Ветеринарно-санітарна експертиза продукції птахівництва. Вимоги до якості продукції.
Стратегією розвитку студентського наукового гуртка „Технологія виробництва яєць і м’яса птиці” передбачено:
-
ознайомлення з досвідом роботи сучасних підприємств з виробництва продукції птахівництва, комбікормів і кормових засобів, технологічного обладнання для галузі; зустрічі з керівниками і головними спеціалістами провідних птахівничих господарств;
-
залучення студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів різних магістерських програм виробничого і дослідницького спрямування, а також інших факультетів до роботи гуртка;
-
проведення студентами наукових досліджень у навчально-науково-виробничій лабораторії кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві.
-
представлення результатів науково-дослідної роботи студентів на всеукраїнських, міжнародних виставках, семінарах; участь у міжнародних наукових проектах.