Костенко Василь Іванович

Професор

Професор , Доктор сільськогосподарських наук
Освіта

Після закінчення Української сільськогосподарської академії у 1974 році впродовж 1974 – 1979 рр. працював головним зоотехніком господарств Черкаської області. З 1977 до 1980 рр. заочно навчався в аспірантурі. В період з 1981 до 1989 рр. працював на посаді асистента, 1989-2006 рр. – доцента; 2000-2002 рр. – завідувач кафедри технології виробництва молока та яловичини. З 02.06.2006 по 2025 рр.– професор кафедри технології виробництва молока та яловичини (технологій виробництва молока та м‘яса) Національного університету біоресурсів і природокористування України. (з 1996 по 1997 рр. – докторант). У 1981 р. захистив кандидатську, а в 2005 р. − докторську дисертації. Вчене звання професора присвоєне у 2007 р. З часу захисту докторської дисертації до 2022 року постійно був членом спеціалізованої вченої ради Д 26.004.05 у Національному університеті біоресурсів і природокористування України, а з 2014 р. до 2022 р. членом експертної ради з питань проведення експертизи дисертаційних робіт Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України із зоотехнії та ветеринарної медицини. У творчому доробку В.І. Костенка понад 200 наукових праць, у тому числі 29 книг (одноосібно і у співавторстві), 2 авторських свідоцтва та 3 патенти на корисну модель. В.І. Костенко є співавтором перших в Україні (рідною мовою) типової програми і підручника та автором практикуму для вузів з дисципліни „Скотарство” – „Скотарство і технологія виробництва молока та яловичини”.

Наукові інтереси

Основні напрями наукової діяльності присвячені удосконаленню технологічних рішень виробництва молока та яловичини, вивченню фізіологічних аспектів лактації, техніки машинного доїння корів, розробці сучасних концепцій годівлі великої рогатої худоби та вирощування ремонтного молодняку, зниженню викидів парникових газів у атмосферу. Він є ініціатором і одним із розробників принципів і алгоритмів проектування (моделювання) технологічних процесів вирощування ремонтного молодняку, виробництва молока та яловичини.