Аспірант ННІ лісового і садово-паркового господарства Юрій Іваненко пройшов міжнародне стажування у США та повернувся із новими науковими задумами

September 25, 2019

Аспірант кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій ННІ лісового і садово-паркового господарства Юрій Іваненко завдяки своїм професійним знанням та високому рівню володіння англійською мовою отримав грантову підтримку для участі в програмі стажування International Forestry Fellowship Program 2019 (IFFP) від Лісової служби США та від організації Trust for Mutual Understanding.

Метою програми IFFP є налагодження міжнародних зв’язків між фахівцями лісового господарства країн Європи та Близького Сходу з представниками Лісової служби США на базі національних лісів та наукових підрозділів.

Стажування проходило у Національному заповіднику Гіффорд Пінчот на території рейнджерської станції Маунт Адамс (Mt. Adams Ranger Station), яка є однією з кількох станцій, що забезпечують функціонування та господарські роботи у заповіднику. На станції працює кілька відокремлених команд, серед яких є адміністративний персонал, пожежна бригада, гідрологи, ботаніки, менеджери з продажу деревину, ремонтні бригади, а також команда, що працює на природо-заповідній території. З останньою Юрій Іваненко співпрацював протягом двох місяців стажування під керівництвом головного менеджера Justin Ewer. Першочерговим завданням цієї команди є підтримання і збереження природних територій заповідника та забезпечення комфортного рекреаційного відпочинку для відвідувачів заповідника.

Недаремно місцем проходження стажування було обрано Національний заповідник Гіффорд Пінчот, адже саме він є наближеним до об’єкту наукової роботи аспіранта – Карпатського національного природного парку. Незважаючи на безліч відмінностей між парками, вони мають ряд спільних рис – розташування у гірській місцевості, перевага хвойних лісових екосистем та інтенсивний зелений туризм. До того ж, вивчення впливу рекреаційного навантаження на меліоративні властивості лісових насаджень у Карпатському національному природному парку тісно переплітається з повсякденною діяльністю фахівців у Гіфорд Пінчот.

Протягом літа аспірант виконував обов’язки рейнджера парку, у обов’язки якого входило: патрулювання туристичних маршрутів, моніторинг геоданих місць відпочинку, спілкування із відвідувачами, перевірка дозволів на перебування у заповідних територіях, співпраця з волонтерами та науковцями, допомога у втіленні різних фітомеліоративних проектів, пошуково-рятувальні роботи та багато іншого. Такі завдання вимагали бути завжди готовим до пішохідних походів із проходженням десятків кілометрів за добу та кемпінг серед дикої природи високо в горах. До речі, підкорення вершини Маунт Адамс на висоті 3700 м теж можна сміливо віднести до переліку досягнень протягом стажування.

Незважаючи на складність та небезпечність роботи рейнджера, для Юрія це був неоціненний досвід ознайомлення з лісовим господарство штату Вашингтон та різними підходами до фітомеліоративних робіт і рекреаційних практик. Стажування у заповіднику, названого в честь першого керівника Лісової служби США Гіффорда Пінчота, дало змогу не тільки розширити свій кругозір, а й поглянути на лісове господарство України під іншим кутом, сформувати нові наукові підходи та задуми, які доцільно апробувати в Україні.

Такі програми не просто надають можливість отримати нові знання та досвід, також вони слугують інструментом налагодження міжнародної співпраці між країнами, створюють нові можливості для розвитку лісового господарстві, втілення ідей безперервного використання лісових ресурсів та реалізації наукового потенціалу молодих вчених. Дізнатися детальніше про програму стажування може кожен охочий під час засідання гуртка кафедри «Київська асоціація студентів-лісівників» 1 жовтня о 16.00, ауд. 51, де Юрій презентує програму і відповість на всі запитання.

 

Василь Юхновський,
професор кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій,
науковий керівник

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook