Оновлена навчальна лабораторія – нові можливості для кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

December 12, 2018

     Кафедра таксації лісу під керівництвом видатних вчених-таксаторів проф. О. К. Краузе (1874-1893 рр.), проф. М. М. Орлов (1894-1901 рр.), проф. О. Г. Марченко (1901-1917 рр.), проф. Д. І. Товстоліс (1930-1938 рр.), проф. Ю. М. Руденко (1945-1953 рр.), проф. М. В. Давидов (1953-1969 рр.), проф. К. Є. Нікітін (1969-1980 рр.), проф. А. З. Швиденко (1980-1988 рр.), проф. А. А. Строчинський (1988-2008 рр.), проф. О. А. Гірс (2009-2018 рр.) безперервно існувала і розвивалася понад півтора століття, що було зумовлено великою потребою у науковому забезпеченні обліку лісових ресурсів та підготовці кадрів для лісового господарства.

     Потреба лісової галузі у розвитку лісової політики та підвищення ефективності управління лісовим господарством, зумовила створення та розвиток кафедри лісового менеджменту, яку очолювали проф. Я. Я. Дяченко (1998-1999 рр.), проф. П. І. Лакида (1999-2015 рр.), доц. А. Г. Лащенко (2005-2007 рр.), доц. П. В. Кравець (2007-2015 рр.), доц. А. Е. Оборська (01.2015-12.2015 рр.), доц. Г. С. Домашовець (2015-2018 рр.).
     З вересня 2018 року кафедра лісового менеджменту і кафедра лісової таксації та лісовпорядкування були об’єднані у кафедру таксації лісу та лісового менеджменту для поєднання освітніх та наукових зусиль з метою вирішення проблем лісового господарства. Такий крок забезпечив збільшення можливостей для розвитку кафедри та зміцнення науково-інноваційного потенціалу.
     Загалом від початку своєї історії у 1840 році кафедра мала не простий шлях у буремні періоди ХІХ-ХХ ст., проте останні п’ять десятиліть навчальна і наукова база таксаційного напряму кафедри знаходиться у корпусі 1ана вул. Генерала Родімцева.

     У кінці 60-их років під керівництвом проф. К.Є. Нікітіна завершувалося будівництво таксаційної частини корпусу 1а. Спочатку це була двоповерхова будівля, а пізніше під керівництвом А.З. Швиденка був добудований третій поверх. Задум вчених був раціональним, адже на першому поверсі було розміщено дві лабораторні кімнати, на другому – кімнати для науково-педагогічних працівників (НПП) і лаборантська, а на третьому поверсі – науково-дослідна лабораторія комплексного обліку лісосировинних ресурсів і лісокористування.

  

     На першому і другому поверхах цілими днями метушилися студенти і викладачі, а на третьому поверсі зосереджено працювали наукові співробітники, докторанти, аспіранти і студенти-дослідники. У такому режимі кафедра таксації лісу і лісового менеджменту у таксаційному корпусі працює і до нині, наполегливо прикладаючи зусилля для розвитку й оновлення матеріально-технічної бази.

     Результативно для кафедри таксації лісу та лісового менеджменту закінчується й 2018 рік. Зусиллями дирекції Навчально-наукового-інституту лісового і садово-паркового господарства й працівників кафедри та за підтримки ректорату було оновлено лабораторні кімнати кафедри. У рамках реалізації програми «Голосіївська ініціатива - 2020» ректоратом було реалізована програма оснащення лабораторії комп’ютерним класом на 16 робочих місць. Це має особливе значення для кафедри, адже майже 100 % дисциплін мають електронні навчальні курси, а проведення усіх лабораторних і практичних занять з лісової таксації, лісовпорядкування, інвентаризації лісів та біометрії потребує застосування комп’ютерної техніки.

     7 грудня 2018 року в рамках заходів з нагоди 110-річчя від народження проф. Костянтина Євлампійовича Нікітіна (1908-1987) ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко урочисто відкрив оновлену навчальну лабораторію обліку лісу на кафедрі таксації лісу та лісового менеджменту у колі вчених-лісівників з усієї України, НПП кафедри таксації лісу та лісового менеджменту і членів родини К.Є. Нікітіна.

     Сьогодні навчальна лабораторія оснащена сучасними таксаційними приладами: висотомірами, мікрометрами, приростовими бурами, електронною вилкою, безпілотним літальним апаратом, програмно-технічним комплексом Field-Map, обладнанням для електронного обліку деревини, засобами обробки інформації та іншими вимірювальними засобами. Таке оснащення суттєво збільшує навчальні можливості викладачів НУБіП України для надання якісних навчальних послуг.

     Нині кафедра таксації лісу та лісового менеджменту забезпечує навчальний процес для трьох спеціальностей: лісове господарство, садово-паркове-господарство і деревообробні та меблеві технології, а також виконує фундаментальну, прикладну і госпдоговірну тематику досліджень та українсько-австрійський міжнародний проект.

     Кафедра вельми вдячна за плідну співпрацю та підтримку освітніх і наукових ініціатив раді роботодавців ННІ лісового і садово-паркового господарства, ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр», ВО «Укрдержліспроект» та державним підприємствам лісового господарства. Окрема подяка ТОВ «Полісся-2002» та особисто Ярославу Баєву за сприяння розвитку матеріально-технічної бази кафедри.

Андрій Білоус, 

завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook