Будьмо гідними свободи: на юридичному факультеті вшанували День Гідності і Свободи

November 21, 2018

21 листопада  в Україні відзначають День Гідності і Свободи. Свято приурочене до річниці двох революцій: Помаранчевої революції 2004 року і Революції Гідності 2013 року.

Свято встановили Указом Президента України Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року. Пам'ятну дату ввели, щоб донести до сучасних і майбутніх поколінь об'єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також для вшанування патріотизму і мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів України та її європейського вибору.

І сьогодні, 21 листопада 2018 року, студентство юридичного факультету НУБІП України приєдналося до його святкування! Адже єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків! Будемо з шаною зберігати і захищати цей безцінний скарб! Хай береже нас усіх Господь і слава Йому за цю прекрасну країну Україну!

 

Згадаймо як вас розпочиналося. 22 листопада 2004 р. українці  вийшли на головну площу країни, проводили акції громадянської непокори і домоглися повторних виборів, коли завдяки фальсифікаціям під час голосування та підрахунку голосів Віктор Янукович випередив Віктора Ющенка. Цей день увійшов в нашу історію як день початку Помаранчевої революції в Україні.

Саме Ющенко через рік, у листопаді 2015 року вперше встановив свято День Свободи.

Наступним президентом України став Віктор Янукович, який скасував свято і об'єднав його з Днем Соборності Указом від 30 грудня 2011 року.

В листопаді 2013 року. Українці об'єдналися в народному гніві і вийшли на акції протесту. Увечері 21 листопада, на майдані Незалежності почали збиратися учасники мітингу. У цей вечір їх вже було 1500, а до 24 листопада на головній площі країни зібралося понад 100 тисяч прихильників євроінтеграції. Також протести пройшли у Львові та Харкові.

Потім відбувся загальностудентський страйк, а 29 листопада на Евромайдані пройшов великий мітинг із закликом  відставки уряду і дострокових виборів у парламент.

Кривавою виявилася ніч на 30 листопада. Тоді для того, щоб розігнати майданівців влада застосувала силу. І це був тільки початок. Протести перетворилися з проєвропейських в антиурядові і стали носити більш масштабний характер.

Пік Революції Гідності відбувся 18-20 лютого. Тоді відбулися криваві сутички в центрі Києва, підпалили Будинок профспілок і розстрілювали багатьох учасників акції, які стали Героями Небесної сотні.

Після подій 2013-2014р., розстрілу Небесної сотні ми з гордістю і шаною відзначаємо День Гідності і Свободи.

 

Тож будьмо гідними і цінуймо Свободу!

 

Л.С. Протосавіцька, С.І. Хом’яченко,

доценти кафедри теорії та історії

держави і права НУБіП України


 


 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook