Співробітники кафедри провели фітосанітарний моніторинг озимини в господарствах університету

October 18, 2018

Наразі в більшості господарств країни період збору сільськогосподарських культур завершується разом із приходом календарної осені проте, саме на осінній період вегетації припадає етап формування майбутніх врожаїв озимих культур зокрема, зернової групи. Важливе місце озимі зернові, займають в ланці польових сівозмін дослідних станцій та навчально-дослідних господарств НУБіП України. За умов аномально теплої другої половини жовтня актуальним, як ніколи, є проведення фітосанітарного моніторингу посівів цих культур.

 

 

Напередодні співробітники кафедри ентомології ім. проф. М.П. Дядечка, на чолі з завідувачем Лікарем Ярославом Олексійовичем та представницею науково-дослідної частини університету Артемчук Іриною Петрівною, провели обстеження посівів, що до заселення шкідниками та відібрали зразки рослин озимих зернових. Загалом за інформацією головного агронома ВП НУБіП України «Великоснітинське навчально-дослідне господарство ім. О.В. Музиченка» Вороб’я Федора Олександровича та головного агронома ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» Григорусь Таїсії Леонідівни площами під ці культури зайнято близько 1000 га. Слід відмітити, що жодне поле господарств де посіяні озимі не залишилось без уваги, і хоча деякі відібрані зразки потребують більш ретельного вивчення вже зараз зрозуміло, що рослини знаходяться в доброму стані, а фон шкідників цілком контрольований.

 

Так, на посівах виявлені поодинокі представники сисних шкідників пшениці, а саме злакові цикадки та попелиці. Деякі рослини були пошкоджені злаковими мухами, видову приналежність яких буде встановлено після аналізу відібраних зразків. Проведені ґрунтові розкопки дозволили виявити типових представників групи багатоїдних шкідників таких, як личинок пластинчастовусих і коваликів.

 

 

 

Окрім співробітників в обстеженнях полів прийняла участь і дипломниця кафедри Вероніка Гензеровська, яка змогла реалізувати набуті знання в аудиторії безпосередньо на практиці.

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook