Вчена рада економічного факультету розглянула готовність до нового навчального року та схвалила новий освітній курс університету

August 31, 2017

 30 серпня 2017 року в усіх без винятку навчально-наукових інститутах та на факультетах відбулися засідання вчених рад. Центральними питаннями порядку денного стали готовність до нового навчального року та завдання перед колективами в контексті нового освітнього курсу університету.

На економічному факультеті за участі ректора університету Станіслава Ніколаєнка пройшло розширене засідання вченої ради.
  
Розпочав його звіт декана Анатолія Діброви про підсумки діяльності колективу за минулий навчальний рік та завдання на рік наступний. Він розпочав з того, що новий курс університету, який обговорювали вчора на вченій раді, ставить нові вимоги як перед студентами, так і викладачами, направлені на постійне підвищення якості освіти. Економічна освіта особливо цього потребує, адже два останні роки вона переживає не найкращі часи. Крім іншого, це пов’язано і з тим, що широку спеціальність «Економіка» так би мовити «здали», і зараз абітурієнти хочуть отримати з усього переліку спеціальність «Міжнародна економіка». У такій ситуації аграрні виші безумовно постраждали.
Декан спинився на вступній кампанії, яка була для факультету непростою. Кожного року кількість школярів, які складають на ЗНО математику зменшується, відповідно і зменшується число абітурієнтів, які можуть претендувати на вступ на економічний факультет. Тому профорієнтаційну роботу потрібно ще більше активізувати, шукати нові форми з тим, аби знаходити свого студента.
Що стосується магістратури, то тут стоїть новий виклик: з наступного року економісти вступатимуть до неї вже з врахуванням ЗНО з іноземної мови. Щоб полегшити бакалаврам цей момент досягнуто домовленості з гуманітарно-педагогічним факультетом: буде організовано курс з вивчення іноземної мови, по закінченню яких студент отримає сертифікат, який дає право на вступ до магістратури.
Середній бал успішності студентства економічного факультету показує, що над мотивацією молоді ще потрібно працювати. За результатами опитування якість навчання за 2016 рік значно зросла, але у 2017 динаміка не змінилася.
Міжнародна діяльність факультету досить активна. Діють програми подвійних дипломів, вчені беруть участь у міжнародних проектах за грантовими програмами, 12 студентів факультету навчаються за кордоном, а 133 – пройшли там практичне навчання.
Серед проблем Анатолій Діброва назвав ще недостатній рівень матеріально-технічної бази (хоча за минулий рік було відремонтовано кілька аудиторій, придбано комп’ютери тощо), необхідність збільшення індексу цитувань вчених у міжнародних наукометричних базах і якість викладання окремих дисциплін. Та незважаючи на всі ці труднощі колектив працює і має безліч планів на навчальний рік. Один з яких зібрати представницький круглий стіл для обговорення проблем економічної галузі та підготовки кадрів для неї.
У обговорення доповіді декана взяли участь завідувачі кафедр Микола ІльчукЄвгенія КалюгаЛюбов ХудолійЮлія Іванова, голова студорганізації факультету Катерина Дювенжи та інші.
Станіслав Ніколаєнко привітав колектив економічного університету з початком нового навчального року – вже 120-го в історії університету. За цей час з його стін вийшли більше 175 тисяч фахівців. І сьогодні він займає гідне місце серед вишів України: у ТОП 200 піднявся на 8-му сходинку та входить до трійки кращих вишів столиці. За останні три роки відбулися суттєві зміни: оптимізовано апарат управління, науково-дослідні господарства почали приносити прибуток, зроблено численні ремонти корпусів і гуртожитків і нарешті введено в експлуатацію третій корпус.
Наразі формуються нові підходи до організації роботи університету як поліпрофільного вишу з великим потенціалом. Це необхідно для того, щоб залишатися в числі кращих. Адже завдяки ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС разом з позитивами ми отримали ще й потужного конкурента. Зараз у світових трендах розвитку вищої освіти на 2-му місці знаходиться практична підготовка. Тому слід більше уваги приділити саме цій складовій.
Станіслав Ніколаєнко коротко представив напрями реформування НУБіП та підтримав ідею проведення круглого столу за участю науковців, представників уряду, Верховної Ради України і бізнесу для обговорення проблем економічної галузі та освіти.
Вчена рада схвалила звіт декана Анатолія Діброви і затвердила план роботи на 2017/2018 навчальний рік.

Ірина Білоус

  

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook