НПП та магістри кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зенського на урочистостях в МІП ім. В. М. Ремесла

November 22, 2016
МІП ім. В. М. Ремесла
     Цього року згідно з постановою Верховної Ради України на державному рівні відмічається 150-річчя від дня народження видатного вченого-агробіолога, одного із організаторів сільськогосподарської справи і академічної аграрної науки в Україні Соломона Львовича Франкфурта (1866–1954). Наукова спадщина вченого по праву належить не тільки Україні, а й Литовській Республіці, у столиці якої він народився, та Державі Ізраїль. Дуже тісним і безпосереднім є зв’язок величної постаті вченого, громадського і державного діяча Соломона Франкфурта з Центральною (Миронівською) дослідною станцією, наріжний камінь якої був закладений ним 105 років тому. На теренах станції виріс всесвітньо відомий Миронівський інститут пшениці.
 
      З нагоди цієї поважної дати 17 листопада в Миронівському інституті відбулася урочиста подія – відкриття меморіального каменю для увічнення пам’яті про Соломона Львовича Франкфурта – фундатора Центральної дослідної станції, від заснування якої веде свою історію інститут. 
    На великому чорному гранітному камені – надписи українською, литовською та єврейською мовами: «Видатному вченому-агробіологу, основоположнику Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН професору Франкфурту Соломону Львовичу (1866–1954)».
 
     Урочисту подію відвідали професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О Зеленського НУБіП України Ковалишина Г.М., асистент кафедри Дмитренко Ю.М. та магістри 1 і 2 року навчання Олександр Мельник та Іван Захаров.
 
     Після загального фото гостей біля меморіалу урочистості продовжились в актовій залі. З вітальним словом виступили: Директор МІП Олександр Демидов, президент НААН Ярослав Гадзало, ректор Білоцерківського НАУ депутат Київської обласної ради Анатолій Даниленко та ін. З цікавою та змістовною історичною доповідю виступив академік НААН Віктор Вергунов «Професор Шлім Франкфурт та його «Храм Соломона» – Миронівська сільськогосподарська дослідна станція з культури і селекції цукрових буряків (до 150-річчя від дня народження С.Л. Франкфурта)».
 
    Про його нелегке життя академіка і про наукову спадщину  вченого, яка  по праву належить не тільки Україні, а й Литовській Республіці, у столиці якої він народився, та Державі Ізраїль. Випускник Цюріхського університету у Швейцарії, визнаний авторитет у своїй галузі, С. Франкфурт захистив дві дисертації – доктора наук у «almamater» та магістра сільського господарства під науковим керівництвом професора К. А. Тимірязєва, володів щонайменше п'ятьма мовами і підтримував творчі зв'язки з провідними науково-освітніми центрами світу. Розроблену ним програму спеціальної мережі географічних дослідів з удобренням С. Франкфурт реалізував на українських землях, зокрема в Миронівці, будучі організатором і беззмінним керівником Мережі дослідних полів Всеросійського товариства цукрозаводчиків упродовж 1901–1917 рр.
     З нагоди урочистої події та на передодні Дня сільського господартва відбулося нагородження науковців Подяками Президента НААН, Грамотами Верховної Ради України за заслуги перед українським народом та Міністерства аграрної політики та продовольства України та ін.
     Депутат Київської обласної ради, ректор Білоцерківського НАУ, академік Анатолій Даниленко вручив Грамоту Київської обласної державної адміністрації, професору кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського, головному науковому співробітнику відділу захисту рослин Ганні Ковалишиній.
 
 Асистент кафедри генетики, селекції
і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

   Юлія Дмитренко 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook