Поєднання науки з практикою – нагальна потреба часу

November 14, 2016

 Місія Національного університету біоресурсів і природокористування України як вищого навчального закладу дослідницького типу може бути реалізована винятково завдяки забезпеченню високої якості освіти та наукових досліджень, їх нерозривної інтеграції і поєднання з інноваційною діяльністю.

Кожен університет складається з неймовірної кількості елементів. Єдність та досконалість усіх деталей дозволяють вишу займати високі позиції в рейтингах та бути конкурентоспроможним як в Україні, так і за кордоном. Кафедра ж, у свою чергу, потужний інструмент у досягненні поставлених цілей.

Тому для кафедри глобальної економіки важливим є виконання як фундаментальних, так і прикладних досліджень за обраними напрямами:

  • розробка і формування базових напрямів аграрної політики України в нових умовах продовольчих і фінансових викликів;
  • підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору в умовах формування і функціонування Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом;
  • формування та функціонування Спільної рибної політики Європейського Союзу та шляхи її реалізації в Україні;
  • зміни у тенденціях глобальної торгівлі продукцією сільського господарства в напрямах регіональної інтеграції.

Нині на кафедрі глобальної економіки виконується три проекти:

  1. «Напрями підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору в умовах формування і функціонування Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом», термін виконання – 2015-2016 рр., (номер державної реєстрації 0115U003456). Керівник – Кваша Сергій Миколайович – доктор економічних наук, академік НААН України, професор, Заслужений діяч науки і техніки України;
  2. «Прогнозування біоекономічного потенціалу сільського господарства України в умовах ризиків кліматичних змін», термін виконання – 2015-2016 рр., (номер державної реєстрації 0115U003458). Керівник – Діброва Анатолій Дмитрович – доктор економічних наук, професор;
  3. «Напрями формування та функціонування Спільної рибної політики Європейського Союзу та шляхи її реалізації в Україні», термін виконання – 2016-2017 рр., (номер державної реєстрації 0116U001601). Керівник –Вдовенко Наталія Михайлівна – доктор економічних наук, професор, Заслужений працівник сільського господарства України.

На кафедрі успішно функціонують студентські наукові гуртки: «Глобалізація та європейська інтеграція», «Регіоноведення», «Європейські студії». Члени гуртків приймають безпосередню участь в наукових темах.

Очевидно, що серед критеріїв, які виставляє Міністерство освіти і науки України до наукових досліджень є і науковий потенціал, і досвід авторів по тематиці проектів, опубліковані статті в журналах, що входять в науково-метричні бази даних Scopus, Web of Science (або Index Сореrnicus для соціо-гуманітарних наук), наукові стажування за кордоном, монографії та розділи монографій у напрямку проекту, опубліковані в зарубіжних видавництвах на офіційних мовах Європейського Союзу.

Водночас не менш важливим є і одержання результату.

У 2016 році науково-педагогічні працівники кафедри подали заявки на одержання авторських свідоцтв і успішно їх отримали.

Тому вважаємо, що наука – це не рід заняття, це – спосіб життя.

  1. Свідоцтво № 67499 Науковий твір "Методологічний базис прийняття суспільних рішень в аграрній політиці" автор: Кваша С.М.
  2. Свідоцтво № 67500 Науковий твір "Зміни у тенденціях глобальної торгівлі продукцією сільського господарства в напрямах регіональної інтеграції" автор: Кваша С.М.
  3. Свідоцтво № 67501 Науковий твір "Тарифні квоти та мита на аграрну продукцію при формуванні зони вільної торгівлі між Європейським Союзом та Україною" автор: Кваша С.М.
  4. Свідоцтво № 67503 Науковий твір "Наукові засади забезпеченн конкурентоспроможності галузей аграрного сектору економіки повязаних з продовольством" автори: Кваша С.М. Вдовенко Н.М.
  5. Свідоцтво № 67498 Науковий твір "Прийняття рішень у аграрній політиці в контексті підписання економічної складової угоди про асоціацію з ЄС" автори: Кваша С.М., Кваша К.С.
  6. Свідоцтво № 67504 Науковий твір "Наукові дослідження конкурентоспроможності країн і регіонів в умовах глобалізації економіки" автор: Вдовенко Н.М.

 

Н.М.Вдовенко,
завідувач кафедри глобальної економіки


 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook