Наукова та просвітницька співпраця кафедри овочівництва з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді МОН України

June 21, 2016

     Агробіологічний факультет тісно співпрацює з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді МОН України в рамках популяризації еколого-натуралістичної позашкільної роботи серед учнівської молоді, відбору, розвитку здібностей та підтримки обдарованої молоді. В 2015 р. розпочата плідна співпраця Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України з кафедрою овочівництва НУБіП України.
      Сучасне овочівництво в Україні набуває все більш інтенсивного розвитку. Поряд з ростом урожайності спостерігається постійне розширення видового і сортового різноманіття. Вирішальним фактором в овочівництві є інтенсивні технології вирощування та розвинена система логістики, яка включає сучасні сховища, системи післязбиральної доробки і транспортні засоби. Це дозволяє продукцію довести до споживачів «від поля до столу» з мінімальними втратами урожаю. Водночас продукція має бути конкурентоспроможною, тобто мати високу якість, товарність і відповідати Міжнародним вимогам та стандартам. Для цього галузь необхідно забезпечити висококваліфікованими спеціалістами. Важлива роль тут належить позашкільним навчальним закладам еколого-натуралістичного напряму – традиційним центрам аграрного дослідництва учнів. В рамках співпраці розроблена навчальна програма роботи гуртка «Юні овочівники», що є важливим та актуальним етапом для забезпечення галузі овочівництва майбутніми фахівцями, яка спрямована для реалізації творчих здібностей і професійного самовизначення учнів за фахом.

 

 

    15 червня 2016 р. відбулася зустріч доцента Федосія Івана Олексійовича та асистента Матвієнка Андрія Івановича з учнями еколого-натуралістичного центру з різних регіонів України, які визначились із фаховим спрямуванням та проводять дослідження з овочевими культурами. Співробітники кафедри овочівництва надали практичні методичні поради щодо вивчення та засвоєння базових знань з овочівництва, оволодіння технологіями вирощування овочевих рослин. Учні отримали інформацію щодо технологічних особливостей вирощування та методикою закладання досліджень капусти білоголової, помідора та моркви. Учні переконались, що вирішальним фактором в овочівництві є інтенсивні технології вирощування, у яких важливе місце займає сорт або гетерозисний гібрид для різних напрямів споживання та технологій вирощування. Неабиякий інтерес в учнів викликала інформація про генетично-модифіковану продукцію, яка виробляється у світі та Україні. Водночас учні змогли переконатись, що за правильного підходу до вирощування і маркетингу овочівництво є високорентабельною, навіть в сезон перевиробництва, що значно відрізняє її від інших сегментів АПК.

     У межах співпраці була активно проведена профорієнтаційна робота. Ми сподіваємось, що такі зустрічі допоможуть вихованцям визначитись із майбутнім фаховим спрямуванням та дадуть можливість глибше вивчити питання, які ставляться за вирощування овочевих культур, щоб отримати високий урожай, екологічно допустимої товарної овочевої продукції для різних напрямів використання.

В.о. завідувача кафедри овочівництва,
доцент Бобось І.М.,
доцент кафедри овочівництва
Федосій І.О.
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook