Декоративні газони в містах - тренд чи необхідність?

June 21, 2024
Київ

Відповідь на це питання мали надати майбутні ландшафтні дизайнери, студенти Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового-господарства. То ж що таке газони – важливий компонент зеленої інфрастуктури чи трендовий елемент простору?
Добігла до свого завершення навчальна практика з дисципліни "Луківництво і газони" для студентства 3-го курсу ННІ ЛіСПГ спеціальності 206 «Садово-паркове господарство», за результатами якої кожен майбутній керівник державного підприємства чи приватної структури, що працюватимуть в галузі зеленого будівництва, здобули переконання – класичним або альтернативним газонам бути!
Метою навчальної практики було дослідження стану та якості газонних покриттів, які сформовані на територіях об’єктів зеленої інфраструктури міста Києва. Дослідження охоплювали аналіз стану дернових покриттів у парках, скверах, на прибудинкових територіях та вздовж вулиць. Основна увага була приділена аналізу декоративності газонних покриттів, вивченню видового складу рослин, виявленню естетичної привабливості газонів залежно від їх рівня впорядкованості.
У перший день практики здійснено фотодослідження та опис різних видів газонних покриттів біля навчальних корпусів НУБіП України. За результатами досліджень здобувачі дійшли висновку, що на території сформовані такі типи газонів, як: 1) мавританський газон із широким спектром квітучих рослин; 2) дернові покриття спеціального призначення з нещільним покриттям та середньою густотою; 3) партерний газон із яскраво-зеленим кольором і рівномірним покриттям; 4) щільний спортивний газон. Кожен тип газону потребує регулярного поливу та догляду.
Другий день практики здобувачі провели на території ВДНГ, оцінюючи стан газонних покриттів, видовий склад рослин та рівень догляду за ними. Було виявлено, що за нерегулярного поливу та несистематичного внесення добрив газони втрачають свою декоративність через зрідження дернини та заселення її бур'янами. Отже, за результатами спостережень та досліджень наші здобувачі навчилися виявити та оцінювати проблеми газонних покриттів, давати раду щодо догляду за різними типами газону.

Третій день практики студенти провели зі спеціалістами міжнародної компанії STIHL, яка є світовим лідером у виробництві моторизованого інструменту для саду, лісу та будівництва. У презентації компанії брали участь: Сугейко Іван та Марченко Антон - представники STIHL, Шевчук Марія - доцент кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції та Бордусь Олексій, випускник 2014-го року нашого Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства.

Студенти отримали можливість не лише прослухати презентацію, але й із задоволенням попрацювати на території скверу Студентський всіма видами інструментів, здобути практичний досвід роботи з газонокосарками, ножицями, тримерами, кущоріами та обприсувачаем під наглядом професіоналів.

Четвертий день практики запам'ятався студентам дослідженням території Урбан-парку, ВДНГ і її озеленення. Виявилось, що клумби мають широкий видовий склад красивоквітучих багаторічних квітникових рослин і злаків, структура таких посадок є зрозумілою, а гармонійне поєднання кольорів, фактур і висот, відсутність бур'янів свідчить про регулярний догляд.
Тож, результати начальної практики з дисципліни "Луківництво і газони" показали, що студенти зацікавлені можливостями працювати на реальних обєктах із викоритсанням сучасного професійного обладнання, створювати та підтримувати газонні покриття, розвивати навички зі створення естетично привабливих та функціональних ландшафтних рішень.
Отже, за результатами здійснених досліджень газонних покриттів різного функціонального призначення та насиченої практичної підготовки наші здобувачі дійшли висновку, що класичні та альтернативні газонні покриття є необхідною компонентою системи зелених насаджень, створення та догляд за якими є важливою частиною сучасного садово-паркового господарства.
 

Олена КОЛЕСНІЧЕНКО,
завідувачка кафедри ландшафтної архітекури та фітодизайну
 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook