Успішний старт меліоративної реформи

January 23, 2024

Одним з викликів сьогодення для України є реалізація меліоративної реформи, що готувалась фахівцями впродовж багатьох років, але час її впровадження співпав з повномасштабною війною, що, у свою чергу, розширило та поглибило коло питань, що потребують нагального вирішення.

Фото ілюстративне

Вагомим законодавчим кроком задля виконання «Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030» року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України ще 14 серпня 2019 року № 688-р став Закон України від 17 лютого 2022 року № 2079-ІХ «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель»

Цим законом унормовано процедуру створення, діяльності та набуття організації водокористувачів (ОВК) прав на об’єкти інженерної інфраструктури міжгосподарських та внутрішньогосподарських меліоративних систем, особливості експлуатації меліоративних мереж ОВК, права та обов’язки членів організацій, можливості передачі їм у власність об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних мереж, що в подальшому сприятиме залученню інвестицій в проекти по модернізації систем; скорочення втрат води та експлуатаційних витрат та запровадження ринкових стимулів раціонального водокористування.

За підсумками 2023 року реформа у сфері меліорації стартувала та набирала обертів. Незважаючи на труднощі воєнного часу, підрив Каховської ГЕС та певні бюрократичні складнощі вже є успішні приклади її реалізації на кожному з етапів.

Етап 1. Створення організації водокористувачів (ОВК) та реєстрація їх в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

  Перша організація водокористувачів була зареєстрована 09 грудня 2022 року. Це ОВК «Перша» в межах Трушівської зрошувальної системи в Черкаській області.

  У 2023році  зареєстровано 32 ОВК, 29 -з них  на зрошувальних системах та 3 – у зоні осушення.

  За регіонами: Черкаська область – 12, Одеська – 8, Полтавська та Дніпропетровська – по 3, Житомирська – 2; Вінницька, Харківська, Миколаївська, Київська області – по одному ОВК.

Джерело: Державне агентство розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм

 

Етап 2. Інвентаризація меліоративних систем, внесення їх до Державного земельного кадастру.

У 2023 році вже 7 ОВК забезпечили внесення до Державного земельного кадастру відомостей про меліоративні мережі, що обслуговують їх територію.

Етап 3. Набуття ОВК права власності на меліоративні об’єкти.

У 2023 році Держрибагентством вперше було передано у власність ОВК «Вода життя» об’єкти меліоративної мережі Суворовської зрошувальної системи (Одеська область).

Етап 4. Реконструкція та модернізація меліоративних систем, залучення інвестицій, впровадження політики сталого водокористування та технологій точного зрошення.

До 1 лютого 2024 року триває прийом заявок на отримання від Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) 18,35 млн. грн співфінансування для модернізації меліоративної інфраструктури організації водокористувачів.

Джерело: Державне агентство розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм

Джерело: Державне агентство розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм

Розпочата робота та успішні кейси втілення меліоративної реформи в конкретних господарствах дають надію на масштабування позитивного досвіду в межах усієї країни та вдалої реалізації «Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030».   

Анна Ярош

доцентка кафедри ґрунтознавства та

охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook