Студенти спеціальності 229 «Громадське здоров’я» відвідали Національний музей медицини України у рамках навчальної практики

June 27, 2023

          Збагатити студентам, набуті знання допомагають різні форми занять, однією з яких є навчальна практика, яка згідно з наказом проректора з навчально-педагогічної роботи Василя Шинкарука, триває з 12 червня до 7 липня 2023 р.

Відповідно до програми навчальної практики студенти 2 курсу спеціальності 229 «Громадське здоров’я» мали можливість відвідати Національний музей медицини України                   .

А чи були ви в Національному музеї медицини? А він між іншим є одним з найбільших музеїв не тільки нашої країни, а й Європи, який розташований у будівлі пам’ятки архітектури XIX-го століття.

В музеї представлено розвиток медицини в Україні з стародавніх часів до наших днів.

Офіційно музей було відкрито ще за радянських часів – 29 жовтня 1982 року. Екскурсія розпочалась з ознайомчої розповіді про розвиток медицини в України, де ми побачили багато унікальних книг, документів, медичного обладнання минулих століть.

Про історичне минуле медицини, ми не можемо не згадати про стародавніх і найперших цілителів та знахарів, які лікували магічними зіллями та замовляннями, які вдало поєднані архітектурними, художньо-технічними і аудіовізуальними засобами.

У трьох залах, на які розділений музей, ми ознайомилися з медициною в різні епохи. З експонатами гербарії лікарських рослин, які широко використовувалися в медичній практиці, з найдавнішим медичним обладнанням, з науковими досягненнями у сфері медицини. Стендова експозиція плавно перетинається з оригінальними інтер’єрами, фігурами відомих вчених, лікарів. А діорами, присвячені найбільш визначним подіям в українській медицині, стали звичайно неймовірним і вражаючим видовищем, які занурили нас в події того часу.

Варто відзначити в експозиції музею і твори українського образотворчого мистецтва, пов'язані з медичною тематикою. Особливістю музею медицини є його механічна оснащеність, адже ми побачили багато сцен  з грою світла, аудіо-історіями, живими сценами з життів лікарів минулого та поринули в світ медицини.

Звичайно, вражає розвиток саме української медицини.

Що сказати, медики-науковці тодішніх часів вражали своїм професіоналізмом у сфері медицини.          

Серед них можна виокремити – О.М. Шумлянського, який перший відкрив дослідження під мікроскопом. Відтоді анатомію людини почали вперше вивчати на клітинному рівні.                         

Філатов В.П. – лікар-офтальмолог, теж зробив великий внесок у розвиток медицини, розробив метод пересадки рогової оболонки ока.

Амосов М.М., лікар-науковець, біокібернетик, розробив апарат штучного кровообігу, що допомагав підтримувати кровообіг судин пацієнта під час проведення операції.

Не можна не відзначити величезний внесок в медицину Н.І. Пирогова, який першим створив сучасну прикладну анатомію, застосувавши ефірний наркоз для проведення операцій. Лікарем було розроблено також і нові наркози – ректальний та ендотрахеальний

В 1906 році була відкрита перша медична гімназія, де жінки вперше мали змогу здобути медичну освіту та стати лікарками. Перший випуск відбувся в 1912 році, кількість випускниць була вражаюче великою! Завдяки відкриттю цього навчального закладу прекрасна стать людства змогла і може дотепер рятувати життя потребуючих щодня і щогодини. В близькому майбутньому розв'язалась Перша світова війна, тож юні медикині мали велике поле діяльності для практики та відпрацювання своїх професійних умінь.

«Візит до музею справив на нас велике враження. Ми дякуємо професору кафедри соціальної роботи та реабілітації Ніні Тверезовській за можливість збагатитись новими знаннями та дізнатися більше про історію нашої сфери діяльності – медицини! – говорить староста Діана Маркова».

І на закінчення пропонуємо ознайомитися із записами  вченого-мікробіолога, основоположника епідеміології великого гуманіста і патріота України Данила Кириловича Заболотного: «В моїй уяві вимальовується прекрасне майбутнє України, виросте молодий гай учених людей, які збагатять науку новим відкриттями, настане час коли наш народ впише славну сторінку в історії людства  і пам’ятаймо останні слова славетного вченого української науки, які залишилися нам на згадку: “Діти мої дорогі, любіть науку і правду”!

Валентина Ісраелян,
керівник навчальної практики

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook