Біологічна безпека тваринництва в полі зору Президії Національної академії аграрних наук України

September 1, 2022

   31 серпня 2022 р. відбулося засідання Президії Національної академії аграрних наук  України. Основним питанням була доповідь академіка Стегнія Б.Т.,  директора ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини», на тему «Стан та перспективи забезпечення біологічної безпеки тваринництва в контексті продовольчої безпеки України в умовах воєнного стану та післявоєнний період».

   Біологічна безпека тваринництва є одним з головних напрямів забезпечення національної та продовольчої безпеки країни. Безумовно, біологічна безпека тваринництва України залежить від багатьох факторів: епізоотична ситуація в тваринництві, забезпеченість галузі сучасними вітчизняними засобами діагностики, профілактики і лікування, рівень розвитку освіти й науки та інші.
   До основних ризиків зниження біологічної та продовольчої безпеки нашої держави в умовах воєнного стану можна віднести: руйнування тваринницьких господарств та скотомогильників; неможливість проведення утилізації трупів тварин, відходів тваринницької галузі та побутових відходів згідно вимог; зміна міграційних шляхів диких тварин внаслідок ведення бойових дій і неможливість проведення належного контролю циркуляції збудників емерджентних хвороб.  
   Вищезазначене підтверджує актуальність і необхідність продовження та поглиблення наукових досліджень із забезпечення біологічної безпеки в галузі тваринництва в контексті забезпечення продовольчого благополуччя з урахуванням викликів спричинених війною.  В доповіді представлено результат досліджень ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини», які були спрямовані на збереження та підтримання унікальних колекцій штамів мікроорганізмів, в умовах активного ведення бойових дій та постійних обстрілів.

   Було наголошено, що з метою подальшого забезпечення належного рівня біологічної безпеки України необхідно:

  • формування Національної концепції забезпечення безпечності та якості продуктів тваринного походження;
  • координація наукових досліджень та залучення наукових установ НААН до системи державного моніторингу якості продукції тваринництва;
  • технічне переоснащення наукових і діагностичних лабораторій, підготовка спеціалістів у сфері детекції інфекційних агентів сучасними методами;
  • створення на базі ветеринарних установ НААН спільно з установами Держпродспоживслужби України національних референс-лабораторій з вивчення особливо небезпечних патогенів тварин;
  • розроблення комплексних систем ветеринарно-санітарних заходів у тваринницьких підприємствах у залежності від виду тварин, технологій їх утримання з урахування наслідків бойових дій;
  • формування державної політики та розроблення нових і удосконалення існуючих вітчизняних засобів діагностики, лікування та профілактики хвороб тварин, створення національного резерву та пріоритетна реєстрація вітчизняних конкурентоспроможних біопрепаратів;
  • розширення міжнародної співпраці з науковими установами і державними органами країн Європейського Союзу та США в галузі біобезпеки, біозахисту, кібербезпеки та участі у міжнародних наукових дослідженнях;
  • пошук міжнародних інвестицій з метою покращення систем біологічної та продовольчої  безпеки, захисту та протидії біотероризму в тваринництві.

   Доповідь викликала жваву дискусію ще за час запитань до доповідача і в обговоренні.
   Під час обговорення професор Віталій Недосєков відмітив пріоритетність забезпечення національної, продовольчої і біологічної безпеки і акцентував що переоцінити важливість біобезпеки в наші часи вкрай важко. В тваринництві біобезпека також має ключове значення на межі існування тваринництва, всі ми знаємо причини виникнення МЕБ та історію розвитку. Віталій Недосєков відмітив, що наш університет має договір з Центром про співпрацю і має низку спільних досліджень які сподіваємося внесуть свій вклад в розвиток біобезпеки в тваринництві України.
   В ветеринарної медицині є два важливих напрямки: харчова безпека і біологічна безпека, і суспільство чекає від нас безпечні і якісні продукти споживання і захист від заразних хвороб.
   В підсумку засідання Президія Національної академії аграрних наук України постановила підготувати звернення до Верховної Ради України щодо розробки Державної цільової програми «Невідкладні заходи щодо забезпечення біологічної безпеки та біологічного захисту України в умовах воєнного стану та післявоєнного періоду в контексті реалізації стратегії ООН (МЕБ, ВООЗ, ФАО) «Єдине здоров’я» спільно з  Держпродспоживслужбою України та низкою наукових установ.
   До речі, хочеться відзначити, що в НУБіП відкрита вибіркова дисципліна «Біобезпека та біозахист» яка дозволяє готувати фахівців високого рівня.

   Крім того, під керівництвом професора Віталія Недосєкова здійснюється підготовка магістрів і аспірантів та проводяться наукові дослідження з розробки засобів біобезпеки на птахогосподарства та в скотарстві на основі яких готуються матеріали до відкритого друку.

Володимир Мельник, завідувач кафедри
епізоотології, мікробіології і вірусології

Максим Жуковський, асистент
кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології
 

 
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook