Антикорупційна політика ЄС, уроки для України в рамках літньої школи EU AntiCor

August 7, 2022
     Протягом 20-29 липня 2022 року викладачі Юлія Біляк, Інна Долженко, Юлія Негода, Лариса Олійник та аспіранти кафедри фінансів Руслан Пижук та Олексій Кирилекно Національного університету біоресурсів і природокористування України прийняли участь у Літній школі EU AntiCor "Антикорупційна політика ЄС, уроки для України". Захід було проведено в рамках проєкту за напрямом Ж. Моне програми ЄС Єразмус +101047968 - EU AntiCor (ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH).

      Наша держава переживає складні часи. В умовах війни надзвичайно важливо дискутувати про питання боротьби з корупцією для збереження соборності України як держави та як нації, а також поширювати європейські студії, цінності. Нині перед Україною стоїть великий виклик – вступ до Європейського Союзу. Для цього мають бути проведені різноманітні реформи, щоби повністю інтегруватися в європейську систему, в тому числі і посилення боротьби з корупцією.
       Від принциповості та незаангажованості представників державних органів влади залежить майбутнє нашої країни, її цілісність та європейська інтеграція, як цивілізаційний вибір України.
       Реалізація проєкту EU AntiCor в рамках Літньої школи стала одним із майданчиків для дуже серйозних дискусій на тему подолання корупції в Україні.
      Доповідачами Літньої школи були провідні викладачі та експерти в сфері антикорупційної політики ЄС. Під час навчання було розглянуто актуальні питання а саме: «Корупція як соціально-правове явище», «Законодавство ЄС щодо запобігання та протидії корупції», «Співробітництво України з ЄС у сфері запобігання та протидії корупції», «Вплив корупції на економічну безпеку країни» (Тетяна Мельник, академічний координатор, д.е.н., професор, Державний торговельно-економічний університет); «Інновації та корупція», «Перспективи корупції та зеленої економіки: гірничодобувний та енергетичний сектори» (Віталій Омельяненко, д.е.н., доцент, Інститут економіки промисловості НАН України, СумДПУ імені А.С. Макаренка); «Корупція та міжнародні потоки капіталу», «Антикорупційна політика в міжнародному бізнесі» (Андрій Олійник, к.е.н., старший викладач, Державний торговельно-економічний університет); «Корупція як основна причина розвитку тіньової економіки», «Формування та реалізація антикорупційної політики в Україні» (Людмила Сєрова, к.е.н., доцент, Державний торговельно-економічний університет); «Фінансовий нагляд та управління ризиками ЄС: роль фінансових установ у запобіганні корупції», «Корупція та державні фінанси» (Людмила Гуляєва, к.е.н., доцент, Академія праці, соціальних відносин і туризму).

      В рамках заходу учасники Літньої школи розширили знання про економічні реформи в Україні з огляду на поглиблення співпраці між Україною та ЄС у формі Угоди про асоціацію, зосередились на ключових аспектах антикорупційної політики ЄС. Вищезазначене допоможе посилити роль ЄС у боротьбі з корупцією в Україні у різних сферах діяльності.

 
Лариса Олійник,
доцент кафедри фінансів

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook