Посівна кампанія в господарствах НУБіП України триває

May 11, 2022
     Виконуючи розпорядження ректорату щодо необхідності в умовах воєнного часу реалізувати в повному обсязі плани посіву сільгоспкультур, навчально-дослідні господарства активно включились у цю роботу.

     Нині посівна перейшла за екватор та знаходиться на завершальному етапі. У Великоснітинському НДГ та Агрономічній дослідній станції уже посіяні ранні зернові культури: овес, ярий ячмінь, горох, – на площі 73,5 га. Крім загальногосподарських посіві у Агрономічній дослідній станції на ННВП «Дослідне поле» вже висіяні дослідні ділянки ранніх зернових культур на площі 23,54 га, соняшник на площі 11,2 га та пізніх культур – кукурудзу на зерно та силос і сою.
     Ніжинський агротехнічний інститут також активно приєднався до загальної посівної кампанії. На звільнених і обстежених територіях вже посіяно 13 га злакової суміші на зелений корм, підготовлено площу та посіяно люцерну з підсівом вівса на площі 8 га, висаджено картоплю, висіяно моркву, цибулю.

     В НДГ повністю завершено посів соняшнику. Так, у Великоснітинському НДГ ім. О.В. Музиченка посіяно 635 га, а в НДГ «Агрономічна дослідна станція» 202 га також на 100% завершив посів соняшнику Заліщицький фаховий коледж ім. Є. Храпливого та Ніжинський АТІ.

     Слід зазначити, що скрізь посівна відбувається з повним дотриманням технології: сіється тільки протруєне насіння, вносяться добрива і під культивацію, і безпосередньо з посівом, через 1-2 дня після посіву площі обробляються грунтовим гербіцидом. Налагоджений контроль за якістю виконаних робіт та збереженням ресурсів.
     Нову сівалку Massey Ferguson, придбану лише восени минулого року за кошти від господарської діяльності, використали на посіві соняшнику в Агрономічній дослідній станції. Це сучасний агрегат точного висіву з електроприводом висівних апаратів, системою GPS-навігації та можливістю вносити одночасно з посівом мінеральні добрива. GPS-система контролює норму висіву насіння та добрив, глибину заробки насіння в залежності від рельєфу поля, точність висіву та густоту по краях поля, що дозволяє уникати перекритті при посіві, тобто перевитрат насіння. Робота трактора повністю автоматизована, тракторист при цьому виконує роль лише оператора, якість виконання робіт не залежить від людського фактору, а агроном може в режимі реального часу контролювати якість виконуваних робіт.

     Розпочато і посів кукурудзи. Так, у Заліщицькому фаховому коледжі вже посіяно 50 га кукурудзи на зерно. Це навіть більше, ніж планувалося попередньо, адже кукурудза це стратегічна культура. Ресурси для вирощування є в повному обсязі. Загальна площа посіві кукурудзи на зерно та силос у 2022 році в НДГ НУБіП України складає 1711 га.
     Не залишаються поза увагою агрономів господарств і посіви озимини. Після завершення підживлення, яке відбулося на 100% площ, проводиться обробіток полів для захисту від бур’янів, хвороб та шкідливих комах. Засобами захисту рослин господарства НУБіП забезпечені на 100%.
     Роботи тривають….

Микола Грунтковський,
начальник відділу організаційної діяльності НДГ,
Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook