В умовах військового стану продовжилося навчання студентів університету

March 14, 2022

У складних умовах військового стану кожен працівник нашого університету робить свій посильний внесок у спільну справу – захист України на фронті та навчання у тилу нових поколінь майбутніх фахівців для відновлення, розбудови та розвитку економіки.

Тож, сьогодні 14 березня 2022 року на виконання наказу ректора університету Станіслава Ніколаєнка від 11 березня 2022 р. № 156 в університеті продовжилося проведення навчальних занять у дистанційному та змішаному форматах за розкладом другого семестру для студентів денної та заочної форм навчання усіх курсів, освітніх ступенів та освітніх програм підготовки бакалаврів і магістрів. Ця неординарна подія в умовах війни порадувала як наших студентів, так викладачів, бо найскладніше – це сидіти без діла.

І вже з першої пари дружно розпочалося навчання студентів всіх 16 факультетів та ННІ.

З великим бажанням розпочали після перерви навчальні заняття студенти усіх курсів та освітніх програм бакалаврату та магістратури факультету харчових технологій, якості і безпеки продукції АПК (декан Лариса Баль-Прилипко) і встигли вивчити сьогодні такі дисципліни, як «Стандартизація, сертифікація та управління якістю», яку викладав Самойліченко О.В., виконати лабораторну роботу з дисципліни "Процеси і апарати харчових виробництв" разом з доцентом Жеплінською М.М. та «Фізико-хімічні та біохімічні основи переробки м’яса» з асистентом Ісраелян В.М. А на парі з «Інженерної графіки» з доцентом Бабкою В.М. були присутні майже 90% студентів 1 курсу.

У навчально-науковому інституті лісового і садово-паркового господарства, який очолює професор Петро Лакида сьогодні на парах були присутні понад половина усіх студентів, які навчаються за програмою підготовки бакалаврів, та знаходяться у відносно безпечних регіонах. А значна студентів ННІ проживають в Чернігівській, Житомирській та Сумській областях, що значно ускладнює їм можливість навчатися у таких умовах. А частина студентів усіх факультетів та ННІ задіяні у місцевій територіальній обороні за їх бажанням.

Стартував освітній процес разом із всім університетом і на факультеті тваринництва і водних біоресурсів. Усі викладачі з готовністю розпочали викладання своїх дисциплін, бо заздалегідь – ще у минулу п’ятницю деканом Русланом Кононенком були проведені наради із завідувачами кафедр та старостати.

На економічному факультеті – декан професор Анатолій Діброва, з першої ж пари сьогодні до дистанційних занять приступило понад 60% студентів, хоча деякі з них відзначали, що інтернет   іноді  відключався, а іноді з ним були  перебої у ряді регіонів.  Студенти 1 курсу 2 групи прослухали сьогодні дисципліну  «Міжнародна економіка», яка викладається їм англійською мовою, у студентів 2 курсу спеціальності «Облік і оподаткування» на 1 парі була «Економіка підприємства», а на 2-й «Економікс»; для 4 курсу викладали «Звітність підприємств». А студенти 2 курсу економічного факультету - майбутні фінансисти вивчали «Публічні фінанси», у той час як 4 курс слухав «Нормування та оплата праці», а на наступних парах «Логіку» та «Економіку природокористування».

Студенти факультету землевпорядкування на чолі з Тарасом Євсюковим також дружно розпочали заняття, хоча середній показник по факультету понад 50%. Проблема на всіх факультетах одна - значна частина студентів проживають в регіонах, де на сьогодні немає нормального інтернет-зв’язку. Студенти 1-4 курсів бакалаврату спеціальності «Геодезія та землеустрій» факультету вивчали сьогодні «Основи землеробства та рослинництва; «Топографію»; «Фотограмметрія та дистанційне зондування»; «Безпеку життєдіяльності», «Цифрові плани та карти» тощо.

Для студентів різних курсів факультету захисту рослин, екології та біотехнологій під керівництвом Юлії Коломієць викладалися дисципліни «Вступ до фаху», «Фізіологія рослин», «Основи біотехнологій у захисті рослин», «Молекулярна біотехнологія», «Процеси та апарати біотехнологічних виробництв» та інші.

На механіко-технологічному факультеті, як зазначив декан Вячеслав Братішко, навчання відновлено успішно, хоча явка можна сказати за різними академічними групами «строката», проте присутні до 70%. Найкраща ситуація на першому курсі, але трохи гірша у магістрів, які записалися до місцевих самооборон, і таким буде надано дозвіл на навчання за індивідуальними графіками.   

Студенти 1 курсу, як розповіла декан юридичного факультету Олена Яра,  на 1-й парі прослухали лекції з дисциплін «Історія держави і права України», лектор доцент Ірина Єрмоленко; «Правова культура особистості», викладач доцент Олена Попова, а далі для старших курсів був семінар з «Теорії держави і права» з  доцентом Сергієм Козіним.

На агробіологічному факультеті (декан Оксана Тонха) у цілому сьогодні на заняттях були присутні понад 60% студентів. Більшість проблем - це нестабільний інтернет. Старости усіх академічних груп факультету повідомили, що з кожним викладачем у них є постійний контакт, дистанційні заняття проводяться за розкладом.

Навчально-науковий інститут неперервної освіти і туризму під керівництвом директора Івана Гриценка також успішно продовжив навчальні заняття 2-го семестру, для студентів 1 курсу освітньої програми «Готельно-респоранна справа» запланував та провів дисципліну «Інформаційні технології» та «Англійську мову», а для старшокурсників ряд інших навчальних дисциплін.

Факультет аграрного менеджменту на чолі з Анатолієм Остапчуком  має ряд груп, викладання більшості дисциплін у яких здійснюється переважно англійською мовою. Тож і сьогодні студенти слухали таку дисципліну «Technique of Presentation and Speechwriting with the basis of web-design», а ще «Міжнародну економічну інтеграцію, «Європейську інтеграцію»; «Основи цифрового маркетингу», а магістри «Фінансово-економічну безпеку» та інші.

Не винятком є і гуманітарно-педагогічний факультет (декан Інна Савицька), де також успішно тривають заняття 2-го весняного семестру  і понад 60 відсотків студентів вже з першого дня після вимушеної перерви приступили до навчання.

Звісно можна продовжувати висвітлювати проведені заняття і на інших факультетах, але це вже ви зможете прочитати на сторінках відповідних підрозділів. Ректорат та навчальний відділ бажає нашим студентам та викладачам, як і всій Україні, безхмарного мирного неба та успіхів у навчанні!

Вдалого вам старту та успішного завершення весняного семестру такого складного року для всієї України!

Перемоги та миру Україні!

Оксана Зазимко,
заступник начальника навчального відділу

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook