Форум «Людський капітал 2030»

4 December 2021, 19:22

   2 та 3 грудня 2021 року відбувся уже традиційний форум «Людський капітал 2030», який відвідали гаранти та члени проєктних груп із підготовки здобувачів ступеня доктора філософії за ОНП 073 «Менеджмент» та 051 «Економіка» к.е.н., професор Балановська Т.І., д.е.н., доцент Бутенко В.М., д.е.н., професор Байдала В.В., д.е.н., професор Дєліні М.М.
   У сучасних умовах глобалізації постає проблема ефективного формування та розвитку одного з найцінніших ресурсів – людського капіталу, оскільки саме людина з її здібностями є рушійною силою розвитку економіки. Тому від розвитку людського капіталу залежить економічний та інноваційний розвиток держави загалом. За твердженням міжнародних організацій, людський капітал може бути збільшений за рахунок вкладень в освіту, охорону здоров’я, професійну підготовку. Він також потребує справедливих умов ринку праці, належного рівня працевлаштування, сприятливих умов для ведення бізнесу тощо. Для розвитку людського капіталу неабияке значення відіграє й сприятливість зовнішнього середовища, яке держава створила для своїх громадян. Саме тому цей форум викликав велику зацікавленість у науково-педагогічних працівників НУБіП України.


   З привітальними словами до учасників форуму виступили Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, Голова Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, Голова Федерації професійних спілок України Григорій Осовий, Голова Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, Голова Ради Федерації роботодавців України, Голова Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців «Федерація роботодавців скляної промисловості» Дмитро Олійник, які побажали учасникам форуму плідних та цікавих дискусій.




   У перший день роботи форуму спікерами було зазначено, що розвиток людського капіталу є стратегічним пріоритетом держави. Зокрема Ольга Коваль, Голова підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій наголосила на необхідності збільшення інвестицій в людський капітал, оскільки якість освіти, медичних послуг в майбутньому зможе забезпечити економічний розвиток країни та високий рівень життя.
Також на форумі обговорювалося питання спільних шляхів створення уніфікованого європейського простору кваліфікацій та досвіду країн ЄС в розвитку власних національних систем.

   Спікери Валерія Іонан - заступник Міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції, Віталій Музиченко - заступник Міністра соціальної політики України, Наталія Алюшина - голова Національного агентства України з питань державної служби, Ольга Коваль - голова підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Олена Колеснікова - голова Галузевої ради Федерації металургів України, Богдан Оверковський - заступник Голови - начальник відділу соціально-економічної роботи Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України, Дмитро Карпенко - керівник напряму з професійного навчання «Метінвест Холдинг», Відмантас Тутліс - міжнародний експерт програми EU4Skills обговорили виникнення нових професійних кваліфікацій, трансформацію кваліфікацій під впливом нових технологій та в умовах цифровізації, питання розроблення професійних стандартів: виклики, перспективи та практичні кейси використання. Ці питання дуже тісно пов’язані із аналізом сучасного ринку праці, що є актуальним для розроблення освітньо-наукових програм «Менеджмент» та «Економіка підприємств та галузей національного господарства».

   Андрій Вітренко - Перший заступник Міністра освіти і науки України, Геннадій Чижиков - президент Торгово-промислової палати України, Ар’єн Дей - старший фахівець операційного відділу Європейського фонду освіти (ETF), Людмила Василега - директор Департаменту стратегічного розвитку та аналізу ринку праці Державного центру зайнятості, Ольга Чабанюк - заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України на громадських засадах, Юлія Гришина - Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на панельній дискусії обговорили питання процедури присвоєння або підтвердження професійних кваліфікацій кваліфікаційними центрами, отриманих в результаті неформального та інформального навчання та визнання в Україні професійних кваліфікацій, здобутих в інших країнах.

   Коєн Номден - керівник групи з питань прозорості та визнання навичок і кваліфікацій Європейської Комісії, Андрій Чесноков - заступник Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції, Олав Аарна - академічний радник Естонського агентства кваліфікацій, Мадонна Марун - представник Уповноваженого органу з питань подальшої та вищої освіти Республіки Мальта, Анатолій Гармаш - старший експерт з систем кваліфікацій Європейського фонду освіти (ETF), Лінардс Дейдуліс - старший експерт Державної агенції з розвитку освіти Латвії, Ілзе Булигіна - старший експерт Департаменту професійної освіти та освіти дорослих Міністерства освіти і науки Латвії, Бастіан Бауман - експерт Програми ЕU4Skills, керуючий директор Європейської агенції забезпечення якості, експерт в області вищої та професійної (професійно-технічної) освіти, Олексій Олексюк - радник з питань реформування реформи професійної освіти Програми ЕU4Skills на панельній дискусії обговорили спільні шляхи створення уніфікованого європейського простору кваліфікацій та досвід країн ЄС в розвитку власних національних систем кваліфікацій.

   Також на форумі розглядалося дуже багато інших актуальних питань, котрі стосуються шляхів формування мережі ефективних кваліфікаційних центрів та інфраструктури Національної системи кваліфікацій, а саме: акредитації кваліфікаційних центрів, добору експертів, практичних кейсів акредитації кваліфікаційних центрів. Важливим наразі також є питання визначення процедури оцінювання результатів навчання для присвоєння професійних кваліфікацій, стандартизації оцінювання професійних кваліфікацій та їх присвоєння.
   Інформація, яка освітлювалася на форумі була цікавою, змістовною, надзвичайно актуальною та необхідною для створення необхідних умов для підготовки висококваліфікованих працівників, які будуть конкурентоздатними на ринку праці.
Особливу подяку висловлюємо співробітникам Національного агентства кваліфікацій, які підготували такий захід.

Віра Бутенко,

д.е.н., доцент кафедри економічної теорії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook