Гість університету Посол Аргентини в Україні Елена Летісія Тереса Мікусінскі

26 October 2021, 10:04
     Сьогодні гостею університету була Надзвичайний і Повноважний Посол Аргентинської Республіки в Україні Елена Летісія Тереса Мікусінскі. Метою цього візиту стали практичні кроки з реалізації Центру передачі аргентинських агротехнологій, над створенням якого аргентинська амбасадорка та її українські партнери за підтримки Українського клубу аграрного бізнесу працювали кілька останніх років.

     Зараз цей міжнародний проєкт в юридичній площині виходить на фінішну пряму. І в ньому, за пропозицією і рекомендацією Президента України 2005-2010 років Віктора Ющенка, є місце і Національному університету біоресурсів і природокористування.
     Пані посол реалізує цей проєкт в Україні, знаючи наполегливість і працелюбство українців. Адже Аргентина – це країна емігрантів, значну частину населення якої становлять саме вихідці з України. Та щоб зайве не говорити: левову частку знаменитого аргентинського чаю – мате – вирощуються саме українські родини в четвертому поколінні.

     З ким би ми на нинішньому етапі хотіли розвивати стосунки? – коментує Віктор Ющенко. З Аргентиною і Канадою – країнами, де українці мають міцне коріння. Слід розвивати інфраструктуру аграрного ринку, зернову біржу. Адже ресурсом, що визначатиме світову політику на найближчу чверть віку, є продовольство, а зовсім не енергоресурси. У цьому процесі дуже важливі аргентинські технології, які на тридцять відсотків спроможні здешевити виробництво. І ще важливо, щоб вони дійсно доходили до українського фермера. Тут ще один суттєвий аргумент – те, що Аргентина у будь якому регіоні України сприймається позитивно.

  

     Щодо ролі нашого університету, то пані Елена Летісія Тереса Мікусінскі бачить його серед партнерів, з якими легко і ефективно співпрацювати. Для практичного втілення згаданого проєкту потрібно дві точки опори: наукові дослідження та експерименти і практична складова – на полях НУБіП та інших українських партнерів, зазначила вона.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко представив університет, його потенційні можливості у науковому і виробничому плані: нам є що запропонувати – є земля і фахівці, які можуть на ній працювати. Він висловив зацікавленість у спільних наукових дослідженнях і готовність до реалізації іншої складової такої співпраці – підготовки і перепідготовки фахівців.

  

     У ході розмови було визначено осіб, які безпосередньо відповідатимуть за таке двостороннє співробітництво від НУБіП – проректори Вадим Ткачук і Вадим Кондратюк. Тож найближчим часом буде розроблено дорожну карту цієї співпраці, яка визначатиме її послідовність і план.

     На зустріч були запрошені декани технологічних факультетів, колективи яких будуть залучені до цієї роботи безпосередньо. Так, декан агробіологічного факультету Оксана Тонха нагадала, що в аграрному секторі нашої країни використовується аргентинська техніка і впроваджуються технології, а на базі тамтешніх сортів українські науковці створюють свої.

Валентин Обрамбальський
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook