Україна між Сходом і Заходом: гуманітарії провели Міжнародну науково-практичну конференцію, присвячену Агатангелу Кримському

22 жовтня 2021 року

«В моїх жилах не тече й краплі української крові,
але при цьому я справді українець:
українець по духу, бо живу на цій землі і люблю її.
Я родивсь і виріс на Вкраїні та й українізувався…»

Агатангел Кримський

   21 жовтня 2021 року на гуманітарно-педагогічному факультеті відбулася значна подія: Міжнародна очно-дистанційна науково-практична конференція «Україна між Сходом і Заходом: проблеми і перспективи міжкультурної комунікації», присвячена 150- річчю від дня народження особливої постаті в науці, літературі та культурі ХХ століття - Агатангела Юхимовича Кримського - всесвітньовідомого українського вченого, ім’я якого було віднесеного Генеральною Асамблею ЮНЕСКО до переліку видатних діячі світу, одного із засновників Української академії наук, сходознавця, що будував мости між українською культурою та культурами народів Сходу, поліглота, перекладача, філософа, письменника, історика.
  З вітальним словом розпочала урочисте засідання декан гуманітарно-педагогічного  факультету Інна Савицька, яка зазначила важливість обговорення проблем міжкультурної комунікації для сучасної України.


  Від імені ректора учасників привітав проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності НУБІП України Вадим Кондратюк. Він наголосив на тому, що постать Агатангела Кримського несе велике смислове навантаження в сучасних умовах існування української держави, виказав задоволення, що проблематика міжкультурної комунікації знаходиться в фокусі наукових досліджень гуманітарно-педагогічного факультету.


  Емоційними та щирими були привітання гостей конференції, а саме: Посла миру та учителя арабської мови Київської гімназії східних мов №1 Саліха Саліха Абда (Ірак, Кувейт) та викладача Валеріо Верміліо (м. Палермо, Італія). Будучи яскравими представниками Сходу та Заходу, в своїх виступах вони наголосили на важливості плідної комунікації Схід-Захід в сучасному глобальному світі.

       

 

       
  В привітанні заступника директора з навчально-методичної роботи Київської гімназії східних мов №1, заслуженого вчителя України Михайла Савченка наголошувалось на необхідності вивчення спадщини А. Кримського, його внеску в розвиток української та східних мов. Михайло Пилипович відмітив велику шляхетність дослідника, його наукову чесність та відданість справі.


   Власне наукову частину конференції відкрив доктор політичних наук, голова наглядової ради НУБіП України Микола Томенко. У своїй доповіді «Агатангел Кримський в контексті творення світогляду українського світу» Микола Володимирович наголосив, що необхідно пам’ятати великих українців, які забезпечували можливості існування сучасної України. Слід цінувати по-перше, внесок Кримського у творення Української Академії наук, по-друге, його філологічну спадщину, яка актуальна в ХХІ столітті: підручниками А. Кримського користуються сьогодні в Східних країнах. По-третє, Кримський, опонуючи концепцію Погодіна-Соболевського, доводив ґенезу української мови з ХІ столітті, тим самим наполягаючи, що українці – це автохтонний етнос, що жив на цій землі з давніх-давен.

  
Виступ доктора філософських наук, доцента кафедри філософії Київського університету імені Бориса Грінченка Марини Колінько був зосереджений на проблемах Іншого, Чужого, пошуку спільного простору між комунікантами в контексті вибудови стратегії міжкультурного діалогу.


   Конференція проходила в двох форматах наживо та он-лайн, що дозволило віддалено приєднатися до її роботи Олександрові Юринцю – заступнику директора з навчальної роботи Володимир-Волинського педагогічного фахового коледжу ім. А. Ю. Кримського Волинської обласної ради, який розповів, як зберігається там пам'ять про А. Кримського.

       

  
  Філософську та наукову частину засідання доповнили доповіді професора Інституту економіки та прогнозування НАН України Ігоря Піляєва «Дихотомія «Схід-Захід» у контексті глобалізації: сучасне осмислення» та завідувача сектору історії східної філософії Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України Олега Яроша «Суфізм у глобальному світі».


  Роман Додонов, завідувач кафедри філософії Київського університету імені Бориса Грінченка, звернув увагу на деякі деталі переїзду А.Ю. Кримського з Москви до Києва у 1918 році разом з його бібліотечною колекцією.


  В.о. завідувача кафедри міжнародних відносин і суспільних наук НУБіП України Василь Стрілець висловив гіпотезу про реальне існування Спілки визволення України та активну роль А.Кримського в діяльності цієї організації.


  Цікавими були доповіді директорки Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України Олени Чижової «Постать Агатангела Кримського крізь призму архівно-бібліотечного зібрання Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України» та Любові Крупник– співробітниці Інституту національної пам’яті «За вашу і нашу свободу: україно-польські зв’язки у 1980-1990-х роках».

 

      
  Пленарне засідання конференції було забарвлено виступами студентів, які проникливо читали поезію Агатангела Кримського. А закінчилось засідання музикальним виступом артистів кафедри культурології на чолі з завідувачкою Іриною Майданюк.


  Після закінчення пленарного засідання відбулось секційне засідання, яке розпочав доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації Андрій Гольцов, який зазначив актуальність позиції Агатангела Кримського у глобальному світі. Відбулася цікава та емоційна дискусія з приводу виступу аспіранта кафедри філософії та міжнародної комунікації Гонтаря Василя.

  
  З науковою доповіддю виступила аспірантка нашої кафедри Олександра Соколова. Аспіранти-історики Яніна Алєєва, Євгенія Швецова також долучилися до роботи секції. Завітав на нашу секцію аспірант кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Національного університету біоресурсів і природокористування України Андрій Сорокін.

 

    

      
  Студенти Анастасія Змага, Єлизавета Коваленко, Валентина Матісько, Тетяна Сиротенко, Валерій Ковалевський, Тарас Ткач під керівництвом доцентів кафедри філософії та міжнародної комунікації Світлани Гейко, Тетяни Кичкирук та Ірини Матвієнко доповіли результати своїх наукових пошуків.

    
  Закінчила засідання секції декан факультету Інна Савицька зі словами вдячності за проведену роботу у такий непростий час та побажанням подальшої плідної наукової роботи всім учасникам конференції.

 
Віра Додонова,
професорка кафедри філософії та міжнародної комунікації

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook