В НУБіП відзначили 25 років факультету землевпорядкування

17 вересня 2021, 9:00
     Чверть століття в нашому університеті готують висококваліфікованих кадрів для землевпорядної та геодезичної галузі. Протягом 1996-2021 рр. в НУБіП України отримали дипломи про вищу освіту понад 2000 бакалаврів, 1100 спеціалістів і 1430 магістрів цієї спеціальності, які гідно працюють не лише в Україні, а й за її межами. Факультет пройшов непростий шлях. Адже смаки вступників різних років змінювалися. Завдяки плідній праці колективу Університету і факультету, маємо сьогодні значний приріст кількості студентів. Факультет землевпорядкування став лідером серед подібних і законодавцем нових тенденцій у підготовці бакалаврів та магістрів з геодезії та землеустрою.

     Урочисті заходи проходили не так масштабно, як планувалося, адже через продовження пандемії, не було змоги запросити усіх міжнародних колег і друзів нашого колективу. Привітання у відеорежимі лунали з Німеччини і Туреччини, від Прибалтійських колег, а також із закладів освіти Львова, Житомира, Одеси. А от польські, молдавські і грузинські колеги все ж таки змогли бути присутніми на заході.

     Від імені ректорату вітальні слова пролунали з уст проректора Вадима Ткачука. Вадим Анатолійович за дорученням ректора акад. Станіслава Ніколаєнка привітав з цією знаменною подією студентів, викладачів, випускників і професіоналів від роботи яких залежить ефективне управління земельними ресурсами, економічний розвиток аграрної сфери, надійний захист і дбайливе використання українських земель.
     Також проректор наголосив, що нині в органах Держгеокадастру працює понад 4,3 тис. державних службовців, до реєстру сертифікованих інженерів-землевпорядників включено майже 6,0 тис. землемірів, реєстру інженерів-геодезистів – близько 1,0 тис. осіб, реєстру оцінювачів земельних ділянок – понад 2,5 тис. Саме від цих фахівців залежить ефективне управління земельними ресурсами і приємно, що серед них значна кількість випускників НУБіП України. З гордістю відзначив проректор, який теж у свій час здобув освіту землевпорядника у Житомирському технікумі землевпорядкування, що випускники і викладачі НУБіП ніколи не були осторонь земельних реформувань, а були і є активними їхніми учасниками. Університет цінує, що Ігор Яцук, Олег Цвях, Олександр Краснолуцький свого часу очолювали відомство. Практично у в кожній області, в центральному апараті Держгеокадастру, його державних підприємствах працюють випускники факультету. Наш випускник, Олександр Ярема сьогодні займає найвищу посаду державної служби – є Державним секретарем Кабінету Міністрів України. Анатолій Полтавець об'єднав найбільшу професійну спільноту сертифікованих інженерів-землевпорядників – "Асоціація фахівців землеустрою України". На керівних посадах у районах і містах працювали і працюють сотні землевпорядників. У центральному апараті Держгеокадастру виконують свої службові обов’язки Ольга Лахматова, Євген Фортуненко, Павло Якубін, Людмила Назаренко, Людмила Чмутова та інші наші колишні студенти.
     До вітальних слів також долучився Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема, який передав найщиріші вітання колективу Університету від Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, вручив подарунки колективу і, звісно ж, пригадав свої студентські роки у стінах Національного аграрного університету. На завершення Олександр Йосипович відзначив, що НУБіП України сьогодні у багатьох рейтингах займає ключові позиції і це відбувається завдяки постійній праці керівництва і таких колективів як факультет землевпорядкування, а також побажав не зупинятися і постійно вдосконалюватися та розвиватися.
    Після його виступу перейшли до церемонії нагородження, адже до цієї визначної події Вчена рада НУБіП України рекомендувала відзначити державними та урядовими нагородами науково-педагогічних працівників і співробітників факультету землевпорядкування, які зробили вагомий особистий внесок у професійній діяльності, беруть активну участь у підготовці висококваліфікованих фахівців для сфери геодезії, землеустрою і кадастру. Зокрема, грамотою Верховної Ради України відзначена доцент кафедри землевпорядного проектування Людмила Гунько, Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України нагороджена в.о. завідувача кафедри земельного кадастру Наталія Мединська, подякою Київського міського голови – доцентів Олександра Шевченка та Євгена Бутенка. Почесною грамотою НУБіП України нагороджено асистента кафедри геодезії та картографії Катерину Лук’янчук, фахівця І категорії навчально-науково-виробничого центру "Охорона природних ресурсів та реформування земельних відносин" Юлію Мороз, завідувача навчальної лабораторії геоінформаційних технологій Ольгу Фролову, завідувача навчальної лабораторії земельно-інформаційних систем Ольгу Боришкевич.

     До привітань і нагород долучився головний учений секретар Національної академії аграрних наук України, голова Ради роботодавців НУБіП України, академік Валерій Адамчук. Він передав найщиріші вітання трудовому колективу від президента академії Ярослава Гадзало і вручив дипломи членів-кореспондентів НААН провідним вченим факультету – завідувачу кафедри землевпорядного проектування, професору Андрію Мартину, професорам кафедри земельного кадастру Йосипу Дорошу та Ірині Новаковській. Крім того, пам'ятною ювілейною медаллю "100 років Національній академії аграрних наук України" був нагороджений декан факультету землевпорядкування, професор Тарас Євсюков, а почесними грамотами завідувач кафедри управління земельними ресурсами, професор Ольга Дорош і доцента кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі Антоніна Москаленко.

     З вітальним словом від Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру виступив перший заступник голови Анатолій Мірошниченко, відзначивши, що випускники НУБіП мають фахову підготовку і високо цінуються на виробництві.

     Декан факультету, професор Тарас Євсюков, у своєму зверненні до учасників свята, зазначив що колектив успішно пройшов 25-річний етап своєї новітньої історії. Цей етап відзначився старанною і кропіткою роботою багатьох висококваліфікованих науково-педагогічних працівників, завдяки яким факультет пройшов неймовірний шлях розвитку – від перших років становлення до впевненого лідерства у вищій землевпорядній освіті України. Сьогодні ми відчуваємо гордість за визначні досягненнями викладацького складу факультету, його студентів і випускників. В колективі сформувалися сучасні наукові школи, а факультет став передовим осередком землевпорядної освіти і науки. Нині на факультеті навчається близько 500 здобувачів освітнього ступеня бакалавра та магістра із геодезії та землеустрою, ще близько 600-700 слухачів щорічно проходять тут підвищення кваліфікації. Ми постійно шукаємо шляхи підвищення якості освітнього процесу, вдосконалюємо методи практичного навчання.
     Протягом 1996-2021 рр. в НУБіП України підготовлено понад 2500 висококваліфікованих інженерів-землевпорядників, які успішно працюють у центральному апараті та управліннях Держгеокадастру, Центрі Державного земельного кадастру та його філіях, територіальних громадах, агрохолдингах, ріелторських компаніях, агентствах з оцінки землі та нерухомості, науково-дослідних інститутах землеустрою, органах містобудування й архітектури, приватних підприємствах, які виконують землевпорядні та геодезичні роботи.
     Вагомим досягненням факультету землевпорядкування НУБіП України зокрема є те, що за підсумками рейтингу університетів України, які здійснюють підготовку фахівців за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій», НУБіП України входить до кращих закладів вищої освіти України, а за окремими показниками є беззаперечним лідером. На завершення Тарас Євсюков відзначив, що перед колективом стоять багато викликів і завдань, які разом необхідно долати і виконувати, що є під силу!

     Академік Леонід Новаковський – радник Президії НААН, є одним із засновників факультету. У своєму виступі він пригадав як все починалося, як відкривалися перші кафедри, формувався науково-педагогічний склад і в яких умовах спершу прийшлося навчатися в далекі дев’яності роки. Студенти отримують престижну інженерну спеціальність, що дає широкі можливості для працевлаштування в Україні і за кордоном.

     Відкрив пленарну частину конференції виступ завідувача кафедри землевпорядного проектування Андрія Мартина у якому він окреслив поточний стан і головні напрями цифрової трансформації землеустрою в Україні. Голова правління ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» голова ради роботодавців факультету землевпорядкування Анатолій Полтавець зупинився на результатах і перспективах співробітництва ради роботодавців факультету землевпорядкування зокрема зазначивши, що вже більше 5 років поспіль, факультет землевпорядкування пліч-о-пліч співпрацює з Радою роботодавців – представниками провідних підприємств галузі. Роботодавці всебічно сприяють поліпшенню якості освітнього та наукового процесів, росту конкурентоспроможності випускників на ринку праці. Їхня думка враховується при розробленні освітніх програм і навчальних планів, узгоджується тематика магістерських робіт з бізнесом. Виконуються спільні наукові проекти і врешті-решт роботодавці всіляко сприяють проходженню практичної підготовки і працевлаштуванню випускників. Можна сміливо стверджувати, що сьогодні факультет землевпорядкування НУБіП України – це еталон кооперації з бізнесом. Кооперації з талановитих вчених та педагогів із практикуючими землевпорядниками та геодезистами.

     Президент асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль доповів про виклики і можливості для сфери землевпорядкування з урахуванням відкриття ринку сільськогосподарських земель, а професор кафедри управління земельними ресурсами та земелько кадастру БНАУ Антон Третяк окреслив наукові та освітні проблеми територіально-просторового планування землекористування в Україні. Завершував пленарне засідання помічник-консультант народного депутата України, член Ради асоціації «Земельна спілка України» Сергій Біленко своїм виступом про перспективи розвитку земельного законодавства України.
     Після перерви продовжили роботу на секційних засіданнях.

  

Наталія Мединська,
в.о. завідувача кафедри земельного кадастру

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook