Викладачі НУБіП України дистанційно взяли участь у роботі Весняної школи Центру досконалості Жана Моне «Право Європейського Союзу та його вплив на Україну»

6 квітня 2021 року

 У березні 2021 р. відбулася щорічна школа Центру досконалості Жана Моне Київського національного університету імені Тараса Шевченка Інституту міжнародних відносин. Метою проведення заходу «Право Європейського Союзу та його вплив на Україну» стало розповсюдження знань про еволюцію права Європейського Союзу, сучасний стан та перспективи розвитку, вплив Брекзіту на право ЄС; дослідження мультидисциплінарних аспектів та дезінтеграційних процесів; визначення правових основ спільних політик Євросоюзу (спільної міграційної політики, конкурентної політики ЄС, простору свободи, безпеки і юстиції); розгляд основ «європеїзації» правового порядку України.


Динамічні трансформаційні процеси сьогодення ставлять нові виклики перед громадянським суспільством. Такі виклики потребують доктринального переосмислення та концептуального втілення через формування концептуального підґрунтя, що дозволить поєднати національні пріоритети та водночас дасть змогу забезпечити подальшу еволюцію відносин України та ЄС у сфері європейської інтеграції. Самоідентифікація громадян України – складний і строкатий процес. Він потребує значної активізації зусиль щодо внутрішніх трансформацій, що наближатимуть країну до європейських соціально-економічних і політичних стандартів. І хоча вступ України до ЄС – це питання перспективи, але він безпосередньо залежить від ефективності внутрішніх реформ, від досягнення рівня інтеграційної зрілості. На сьогодні можна стверджувати, що Україна пройшла етап вибору між європейським і євразійським векторами розвитку держави.

Актуальність сучасного розуміння та напрямків руху відносин нашої держави з Євросоюзом засвідчила багатовекторність тем Весняної школи: від еволюції становлення Європейського Союзу та функціонування його інституційного механізму до питань спільної зовнішньої політики, свободи пересування осіб, комунікаційної політики, механізмів протидії корупції як всередині ЄС так і у відносинах з третіми країнами.
Участь у заході дозволила реалізувати плідний обмін думками і досвідом щодо функціонування ЄС в економічній, політичній, правовій та комунікаційних сферах, проаналізувати положення Угоди про Асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з другого; провести дискусію щодо тенденцій розвитку ЄС з акцентом на відносинах Євросоюз-Україна.


За результатами проведеного заходу учасники отримали сертифікати.


Олександр Харчук,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook