Вимоги стандартів безпечності виробництва харчових продуктів у фокусі подальшої співпраці НУБіП України та Університету штату Пенсильванія

5 квітня 2021 року
     Безпечність харчових продуктів – це відсутність або зведення до прийнятного рівня ризиків харчових продуктів, які можуть завдати шкоди здоров'ю споживачів. Харчові небезпеки можуть бути мікробіологічними, хімічними або фізичними за своєю природою і часто невидимі неозброєним оком, наприклад, бактерії, віруси або залишки пестицидів. Саме тому забезпечення належного рівня безпечності харчових продуктів грає найважливішу роль на всіх етапах виробничого процесу – від виробництва до збору, обробки, зберігання, розподілу та аж до готування і споживання.

 

     Обговоренню стандартів безпечності харчових продуктів для операцій з ними було присвячено онлайн-семінар 31 березня, що відбувся в рамках спільного проекту із Університетом штату Пенсильванія (США) та НУБіП України «Educational Reform at NULES: Building an Industry Outreach and Training Program for the Growing Food Sector». Мартін Бакнаведж представив інформацію стосовно базових процедур та програм передумов, які є необхідними для відповідності вимогам стандартів із безпечності харчових продуктів. Він зазначив основні шляхи, що роблять продукти харчування небезпечними: 1) гігієна персоналу; 2) недотримання часових та температурних рекомендацій; 3) перехресне забруднення; 4) невідповідне очищення та санітарія виробництва. Також було представлено інформацію про основні вимоги і практичні аспекти розроблення процедур, що застосовуються операторами ринку харчових продуктів для забезпечення належного рівня безпечності, включаючи температуру приготування різних продуктів, правила їх охолодження та розморожування. Представлені стандарти використовуються для написання належних процедур для операцій із харчовими продуктами, зокрема, ресторану чи роздрібного магазину. Акцентував увагу, що не менш важливим елементом є навчання персоналу щодо дотримання цих стандартів та забезпечення належного рівня санітарії та гігієни.
     Традиційно англомовною з поєднанням інформаційно насичених презентацій та професійних знань з актуальних питань безпечності харчових продуктів була атмосфера вебінару. Кількість питань, що отримав Мартін Бакнаведж впродовж своєї доповіді, продемонструвала необхідність проведення таких заходів та беззаперечний інтерес з боку представників вітчизняних підприємств з виробництва харчових продуктів.

     Кульмінацією вебінару стало представлення Мартін Бакнаведж та Річард Кралж курсу з безпеки виробництва харчових продуктів, запланованого на літо. Проведення саме такого курсу засноване на численних даних статистики випадків, пов`язаних із забрудненням рослинної продукції різноманітними небезпечними чинниками в процесі її вирощування. Безпечність продуктів харчування залежить як від умов, так і технології вирощування, дотримання певних правил та стандартів фермерами, ведення так званої належної сільськогосподарської практики (GAP – Good Agricultural Practice). Річард Кралж анонсував програму літнього англомовного курсу з безпеки виробництва харчових продуктів, для участі в якому запрошуються не тільки представники переробної промисловості, але й фермери, господарства яких спеціалізуються на вирощуванні овочевої, плодово-ягідної та рослинної продукції. Літній курс проходитиме онлайн по 2 години впродовж шести днів, по його закінченню, учасники отримають сертифікати.

Олександр Лабенко,
директор ННЦ міжнародної діяльності
Наталія Сілонова,
доцент кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції
Наталія Волощук,
доцент кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook