Онлайн-діалог ректора університету зі старостами академічних груп в умовах пандемії Covid-19

23 березня 2021 року
    23 березня 2021 року відбулась традиційна зустріч ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслава Миколайовича Ніколаєнка, зі старостами академічних груп першого курсу набору 2020 року і студентським самоврядуванням. Метою зустрічі було обговорення актуальних питань та викликів сьогодення, а саме, якість дистанційного навчання в умовах пандемії Covid-19, соціальні питання щодо забезпечення проживання студентів в гуртожитках, коммунікації з адміністраціями інститутів та факультетів, ролі місця студентського самоврядування у забезпеченні освітнього процесу в університеті. Наводимо короткі тези його виступу.

     В чому необхідність нинішньої розмови, розпочав діалог очільник університету. Бо людина – це соціальна особа, а спілкування – об’єктивна потреба. А студент – це майбутнє країни, і саме вам дбати про державу, в майбутньому відповідати за все.

     Ми закінчили очний етап другого семестру, тож можемо підбити його підсумки і обговоримо наступні завдання.

     Щодо ставлення до студента. Ректорат, деканати, ННІ, науково-педагогічні працівники з повною відповідальністю поставились до організації навчального процесу. З дотриманням всіх санітарних вимог ми, одні з небагатьох в Україні, чотири тижні в осінньому і шість – у весняному семестрах навчалися очно!

     Науково-педагогічні працівники, всі ми свідомо ризикували заради того, щоб дати вам нові, сучасні, практично спрямовані знання. Це треба цінувати.

     Коротко про ситуацію в університеті. НУБіП продовжує зберігати лідируючі позиції в Україні за такими показниками, як наукова діяльність, обсяг за науково-дослідних і ДК робіт (2-3 місця), кадровий потенціал (3-5 місце). А за показниками Всеукраїнської олімпіади другий - третій.
     Ми успішно проходимо акредитацію освітніх програм. За останні роки акредитували 14 з них, і процес продовжується.

     Університет має вагомий авторитет, гарних викладачів. Лише дійсних членів НАН, НААН, НАПН більше 40!

     Приємно доповісти, що за результатами наукової атестації наш університет отримав найвищі оцінки (А) серед агробіологічних та інженерних спеціальностей! Економічні та гуманітарні отримали також добру оцінку. Тож студентам, яким пощастило стати членом родини НУБіП, повинні розуміти важливість своєї відповідальної місії в стінах університету! Адже часом – хай і необдуманим словом, дією – можна дискредитувати себе і, звичайно, весь колектив! Тому ведіть себе гідно – не тільки на заняттях, а і поза межами університету, а також в соціальних мережах!

     Пам’ятаймо: за нами – десятки тисяч випускників, які прославили не тільки колектив, а і всю країну. Серед них – двоє голів Верховної Ради України, більше 90 народних депутатів, 12 міністрів. Серед сьогоднішніх керівників держави – державний секретар Кабінету Міністрів Олександр Ярема, міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко, голова Державного агенства лісових ресурсів Юрій Болоховець та інші.

     Про поточну ситуацію. Мусимо пам’ятати: на сході України неоголошена війна війна з РФ, більше 250 млрд грн уряд спрямовує на оборону, а на всю освіту – 160 млрд!

     Лютує шалена пандемія, яка забрала більше 30 тисяч життів українців! Сьогодні 11,5 тисяч нових хворих! Лише в університеті захворіло за рік майже 500 осіб, у т.ч. 390 студентів. Маємо прикрі три смертельних випадки серед викладачів і співробітників.

     Про оцінку стану університету. Лише за останні 5 років ми капітально відремонтували гуртожитки і навчальні корпуси, а 3-й взагалі підняли з руїн. Одних дахів перекрито до трьох гектарів – а це 30 тисяч квадратних метрів!
     У гуртожитках замінили дві третини меблів, капітально відремонтували майже 1000 кімнат. Але факт, що значна частина будівль застарілі, за терміном експлуатації майже сотню років.
     Щорічні витрати університету на утримання гуртожитків на 10-12 млн грн є вищими, ніж плата за проживання там – 30 млн грн. Тож ми дотуємо гуртожитки! Плата за проживання перекриває лише частину затрат. Спробуйте за 17 грн за добу виняйняти житло в Києві – з теплом, гарячою водою, туалетом і кухнею! Мінімум – 100-120 грн навіть у 10-ти містному хостелі!

     Напередодні зустрічі було проведено анкетування (опитано 1264 студенти), що включало оцінку якості дистанційного навчання, рівня викладання, умов проживання в гуртожитках тощо. Маємо досить точну картину.

     Ректорат, без сумніву, відреагує на зауваження і пропозицію студентства, вже є відповідні доручення. Мова і про кращий Wi-Fi, побутові умови, якість викладання окремих дисциплін. Всі пропозиції передані до деканатів, ННІ, служб для реагування.

     Вже не перший рік в університеті відсутнє таке явище як корупція, нестатутні відносини.

Що чекає колектив попереду.

     Якщо дозволить санітарно-епідеміологічна ситуація, ми викличемо Вас на сесію, але поки що ситуація цьому не сприяє! Ми змушені підтягнути старші курси.
     Влітку - практики і канікули. Як Бог дасть, то почнемо заняття з 25 серпня.
     Щодо поїздок за кордон, то не поспішайте. Ми вчимо не гірше, ніж поляки чи словаки. Але іноземну мову вчіть!

     Що б я Вас хотів попросити.

     Не піддаватись паніці, не опускати руки, якомога ефективніше навчатися! Не спати, не дурити себе, батьків і викладачів. Це шлях в нікуди!! (один студент так і пише – не дозволяйте навчання без увімкнених камер).

     Прошу старост – постійно спілкуйтеся з колегами, не випускайте одногрупників з поля зору!

     Повідомляйте деканат, куратора про всі події, хворих, кому що потрібно допомогти!
     Ми нині вже думаємо як вийти з постковідного періоду, як вирівняти знання і компетентності, складаємо графіки лабораторно-практичних занять, практичних занять, консультацій і т.ін.
     Я прошу, закликаю старост, їх заступників, представників студентського самоврядування – до діалогу, обміну думками, внесення пропозицій щодо поліпшення нашої спільної справи, якості освіти і дослідництва!

     Головне завдання студента – оволодіти уміннями навчатися, здобути фундаментальні знання, мати практичні навики, компетенції. Бути готовими до постійних змін!

     Друзі! Коли нам кажуть – що важко вчитися, Ви не можете, кидайте навчання, десь ідіть... Це недобрі поради! Ми кажемо, базуючись на народних традиціях: Ні! Ми все можемо! Ми станемо справжніми людьми, спеціалістами!

     Хочу Вас попросити. 

     Не задовольняйтеся малим, не дрібніть, думайте і дійте на перспективу. Бо посидіти за 8-10 тис. на касі в Ашані чи Форі, при цьому пропускати лекції, лабораторні, практичні заняття, пари – це шлях в нікуди! Втрачаєте мільйони заради копійок, своє майбутнє!
     Навчайтеся! І чужого не цурайтеся, і свого не забувайте!

     Як писав великий вчений, Володимир Вернадський – Освіта може дати сенс і мету існування людини і позбавити її від непотрібних страждань – голоду, злиднів, убивств у війні, хвороб – тут, на Землі! Освіта скарб, праця – ключ від нового! Скарб не відкриється без вашої праці! Бо як сказано в Новому завіті – «Просіть, і доб’єтеся. Шукайте і знайдете. Стукайте, і відкриють Вам. Бо хто просить – той получає, хто шукає, той знаходить, а хто стукає – тому відкривають».

     Я так кажу про успішність Людини.
- 40% успіху – це генетика, батьки.
- 30% – це соціальні умови, а 30% – це Ваша працелюбність!
     Тому не лінуйтесь!

     Друзі! 28 травня цього року Університету виповниться 123 роки з дня заснування. Кожен факультет, ННІ готується до цієї дати. Ми запросимо роботодавців, випускників, державців, розповімо про наше життя, здобутки. У 2023 році ми будемо відзначати 125-ту річницю. Вже готуємо Урядову Постанову, План підготовки.
Хочу, щоб ми разом, з Божою поміччю, добре підготувалися до цих дат.
Дякую!
Хто хотів що сказати? Будь ласка!

     Свій внесок у сьогоднішнє спілкування з старостами перших курсів додав проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Він інформував їх про нюанси навчального і виховного процесу, акцентував увагу на результатах онлайн-опитування старост академічних груп щодо визначення рівня задоволеності організації навчального процесу справедливої оцінки навчального досягнення збоку викладачів, доступності викладання, особистої участі студентів факультетів/ННІ заходах, проектах, подіях проведення бесід про важливість дотримання академічної доброчесності, оцінки діяльності органів студентського самоврядування. Звернув увагу адміністрації факультетів/ННІ недотримання системи організації і проведення зустрічей зі старостами академічних груп та загальних зборів зі студентами.
     Зазначив, що всі зауваження та пропозиції щодо організації освітніх процесів будуть опрацьовані і внесені відповідні корективи в навчальні програми дисциплін та освітньо професійні програми. 

     Геннадій Ржевський, директор навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку запросив студентів до діалогу з Станіславом Миколайовичем Ніколаєнко. Також зауважив, що жодне питання подане під час зустрічі не залишється без відповідного розгляду. Подякував старостам за активну участь у соціологічному опитуванні з метою визначення рівня якості надання освітніх послуг.

 

      А потім, як і планувалося, старости почали задавати Станіславу Ніколаєнку питання, що турбують зараз колективи їхні академічних груп. До активного обговорення актуальних питань, що турбують студентство долучились старости академічних груп: Каминіна Олександра, факультет аграрного менеджменту, 1 курс 7 група, спеціальність Менеджмент; Шетиля Анна, спеціальність "Готельно-ресторанна справа", ННІ неперервної освіти та туризму; Якуненко Артем, Інженерія програмного забезпечення, староста групи ІПЗ-20007б; Булах Аріна, 1ст курс, Комп’ютерні науки, староста групи КН-20003бск; Кочубей Богдан, 1 курс, Комп’ютерні науки, староста групи КН-20001б; Мацола Вікторія, магістр 1 року навчання, СПР-20001м, "Соціально-психологічна реабілітація", гуманітарно-педагогічний факультет; Корнієнко Ярослав, 1 курс, 151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, староста групи AKIT20001б, Навчально-науковий інститут енергетики, автоматики і енергозбереження; Павло Паламарчук, староста 1 курсу, 1 групи факультету харчових технологій; Анастасія Кобчик, староста 1 курсу, 1 групи спеціальність «Громадське здоров’я».

     Значна частина з них стосувалася умов проживання, якості питної і наявності гарячої води, ремонту в гуртожитках і поселенню на наступний навчальний рік – і ректор Станіслав Ніколаєнко відповідав на них сам чи переадресовував відповідальним особам – проректору з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерію Іщенку та директору студмістечка Сергію Стецюку.

     Щодо будівництва нових гуртожитків, то плани такі є, хоча б на один, а будівельні майданчики для них університет має.

     Стосовно ж поселення – то в першу чергу поселятимуть перший курс нового набору, решту студентів – з врахуванням думки Студентської організації і навчальної дисципліни.

     Голова Первинної профспілкової організації студентів і аспірантів НУБіП України Олексій Мельник доповів про заходи щодо забезпечення виготовлення і видачі студентських проїзних документів. Реалізації проектів по закупівлі в гуртожитки університету великих чайників для нагрівання питної води. Закупки масок і в разі необхідності видачі матеріальної допомоги пільговим категоріям студентів, студентам, які захворіли на Covid-19. А також сприяння в забезбеченні культурно-массових і спортивно-массових заходів за участі студентів інститутів та факультентів.

     Поки що старости - першокурсники знаходяться на першій сходинці свого кар’єрного зростання. І цілком логічно, що їх цікавлять питання, як стати лідером. Таким, наприклад, як їх співрозмовник. А відповідь проста: наполегливе навчання і участь в університетському проєкті «Школа лідерства НУБіП України». В нагоді також стане підручник «Управління навчальними закладами» авторства Станіслава Ніколаєнка.

     На завершення Станіслав Миколайович зазначив, що всі питання, підняті старостами академічних груп під час зустрічі, будуть оформлені в дорученні ректора, з відповідальними та термінами виконання.

До наступної зустрічі, шановні студенти!
Бережіть честь і здров’я змолоду! Чужому навчайтеся і свого не цурайтеся!


Валентин Обрамбальский

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook