ПРИХОДИТЬ ЧАС ПОЖИНАТИ НАУКОВІ ПЛОДИ!

31 грудня 2020, 12:48

 

Поєднання молодого запалу студентів та наукового досвіду керівників дає свої плоди. Підготовка науковця – це справа, яка триває роками. Тільки через певний час, а він у кожного різний, можна отримати перші помітні результати такої співпраці.

Так, у 2020 році включено до міжнародної науково-метричної бази Scopus монографію видавництва Springer (Німеччина), де у вигляді окремої глави «Modification of modeling method of toxic dystrophy of liver in rats» представлено результати наукової роботи магістрантки кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф. Гулого Вікторії Мусійчук, яка захистила магістерську роботу на тему: «Стан системи гемостазу за експериментальної гепатопатології» (науковий керівник – професор Вікторія Грищенко). Наукова робота В. Мусійчук виконувалась у розрізі магістерської програми «Методи біохімічних досліджень», розробником якої є кафедра біохімії і фізіології тварин ім. академіка М.Ф. Гулого.


Інноваційність результатів цієї наукової роботи полягає не лише в тому, що вперше дано оцінку гомеостатичним механізмам підтримання в організмі ссавців функціональної стабільності показників системи гемостазу, але й для вирішення наукових завдань розроблено експериментальну модель відтворення у лабораторних щурів медикаментозної форми жирового гепатозу.
Перевагами цієї моделі (тетрациклініндукована гепатопатія) є нетривалість періоду розвитку патології (впродовж 7 діб), висока відповідність за комплексом показників спонтанному перебігу патології, задовільна переносимість та 100 % виживаність лабораторних тварин. Зазначений спосіб може бути використаний у ветеринарії з метою вивчення особливостей ультраструктурних та метаболічних змін в організмі тварин за розвитку гепатопатології, а також для клінічного випробування новостворених препаратів і впровадження у тваринництво ефективних схем лікування хвороб печінки.

Інноваційність результатів зазначеної наукової роботи підтверджено також двома патентами на винахід: «Спосіб моделювання жирового гепатозу» патент на винахід № 117545 і «Спосіб контролю функціонального стану печінки за токсичної гепатодистрофії» патент на винахід № 120328.
Варто відзначити, що молоді науковці достойно продовжують наукові здобутки і традиції кафедри, факультету ветеринарної медицини і гідно представляють наш Університет на міжнародному рівні.

Найщиріші вітання З Новим Роком та Різдвом Христовим! Міцного здоров’я, щастя, здійснення мрій, вдалих стартів і успішних днів, перспективних ідей і результативних справ, добра і затишку в ваших родинах!!! Радісних Свят!!!

 

Вікторія Грищенко,
професор кафедри біохімії і
фізіології тварин ім. акад. М.Ф. Гулого

 
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook