Сучасні системи землеробства виробництву

2 листопада 2020 року
     У цьому році пандемія обмежила участь наших викладачів у наукових і виробничих конференціях та семінарах. Проте такі заходи стали проводити набагато менше і вимоги до умов їх проведення суттєво змінилися, але навіть в таких умовах проводяться цікаві заходи, на які запрошують наших співробітників кафедри, яких добре знають науковці і виробничники України.

     22 жовтня 2020 р. відбулася Всеукраїнська практична конференція, яку щорічно проводить журнал Фармер, колектив кафедри землеробства та гербології представляв в якості експерта з питань No-till технологій доцент Микола Косолап.

     Традиційно дана конференція носить цілеспрямоване виробниче спрямування. В цьому році вона проводилась під девізом «Ефективне землеробство. Гарантований урожай за несприятливих умов». З цікавими доповідями на ній виступали науковці і виробничники. Загальний висновок, який зробили доповідачі, з яким погодились всі учасники, що в несприятливих погодних умовах цього року за урожайністю і фінансовими результатами перевагу отримали фермери, які практикують нові системи землеробства, зокрема Striр-till та No-till.
     Досягнутими результатами роботи, які показали, наприклад, Володимир Вакуляк, голова ФГ «Слобідське» (Вінницька обл.) та Михайло Войтовик, голова ТОВ «Мрія» (Київська обл.) можнапохвалитися в любий рік.

     При цьому слід відмітити, що доповідачі говорили тільки про переваги No-till та Striр-till і не відмічали недоліки даних технологій та шляхи їх подолання. Кафедра досліджує такі системи більше 15 років і проблеми фітосанітарного стану посівів, системи удобрення і живлення, агрофізичних властивостей ґрунту потребують удосконалення і додаткового вирішення.

     В контексті сучасних умов були виступи представників машинобудівних компаній, представники компаній постачальників насіння, які представили нові гібриди, стійкі до посухи.
     Світовим трендом розвитку сучасного землеробства є його біологізація. В цьому напрямку працює і кафедра землеробства та гербології. Учасники конференції з цікавістю вислухали доповідь вихованки кафедри Тетяни Хоменко, яка була присвячена аналізу рівня застосування та ефективності в сучасних системах землеробства біологічних препаратів компанії БТУ - Центр, в якій вона сьогодні працює комерційним директором.

     Отримана сукупність нової інформації буде використана в викладацькій праці всіх викладачів кафедри.

Микола Косолап,
доцент кафедри землеробства та гербології

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook