Студенти 1 курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК зачаровані ботанічним садом НУБіП України

13 жовтня 2020 року
Ботанічний сад НУБіП України, Київ
     Завдячуючи ректорові університету Станіславу Миколайовичу Ніколаєнку та директору навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку Геннадію Миколайовичу Ржевському студенти 1 курсу факультету харчових технологій побували в ботанічному саду НУБіП України. Здавалося, що тут такого надзвичайного, але… Зараз двері саду закриті для відвідувачів, бо карантин. Це по-перше. А по-друге, це була не лише прогулянка на свіжому повітрі, а й повноцінна екскурсія, яка зачарувала не тільки студентів, але й кураторів груп.
 
     Ботанічний сад Національного університету біоресурсів і природокористування України відноситься до садів загальнодержавного значення і є науково-дослідним підрозділом університету. За словами кандидата біологічних наук, старшого наукового співробітника Станіслава Ігоровича Слюсара, який проводив екскурсії для студентів, площа саду становить майже 50 га.
 
     Ботанічний сад Національного університету біоресурсів і природокористування України був заснований у 1928 році. Його створили для науково-навчальних цілей із дослідження та розв’язання проблем акліматизації, збереження, розмноження та селекції в спеціально створених умовах рідкісних і типових видів рослин.

     На території ботанічного саду зростає велика кількість видів рослин, понад 3500 таксономічних одиниць. Більша частина саду не облаштована для відвідувачів і є навчальною базою та великою практичною лабораторією для студентів. Тут розташовуються дослідні ділянки кафедр садівництва, овочівництва, відтворення лісів та лісової меліорації, конярства і бджільництва, розсадники лісових та декоративних рослин і багато інших науково-навчальних ділянок. А ще два екокласи, де на відкритому просторі можна проводити заняття і насолоджуватися свіжим та чистим повітрям.

     Менша частина ботсаду облаштована для звичайних відвідувачів, тут є вимощені доріжки, лавки, ліхтарі, альтанки, містки, струмочки, таблички з корисною інформацією та велика колекція скульптур. На відносно невеликій ділянці студенти побачили величезну кількість різноманітних дерев, кущів, квітів і декоративних рослин. Частина з них незвичайна та непритаманна для нашого регіону. Також біля кожного виду стоїть табличка з назвою та природною зоною зростання. 

     Проходячи стежками ботанічного саду просто очі розбігаються від того розмаїття, яке подарувала нам природа. Своїми деревами, скульптурами і декораціями сад дуже насичений і зараз зелено-жовто-багряним барвами гріє душу кожного, хто зазирне сюди. Є сенс відвідувати такі сади в кожну пору року, бо постійно змінюється природа, змінюються кольори.  

     Незважаючи на те, що часу для проведення екскурсії було небагато і бесіда проводилася у вигляді запитань-відповідей, студенти в захваті від побаченого, бо вони вперше всі побували тут і побачили неймовірно красиві і захоплюючі пейзажі, скульптури, куточки ландшафтів. Не можна таку красу передати словами, на неї потрібно обов’язково подивитися своїми очима.  

     «Гарні дерев'яні скульптури, чудове місце для прогулянки і ознайомлення із різними породами дерев. Неймовірна кількість неповторних, рідкісних рослин. Чудові краєвиди, спокій, затишок. Дуже затишно і чисто. Коли ідеш стежинами, зустрічаєш різноманітні казкові скульптури, наче в казці з драконами, динозаврами та милими звірятами.» Ось такі залишилися відгуки у студентів від побаченого і почутого.  

     Ми, куратори-викладачі кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК – Володимир Василів, Зінаїда Бурова та Марія Жеплінська, щиро вдячні всім, хто допоміг нам і нашим першокурсникам отримати піднесений казково-романтичний настрій для подальшого навчального процесу.
 
Марія Жеплінська
доцент кафедри процесів і обладнання
переробки продукції АПК
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook