Ліс починається з насіння!!!

8 вересня 2020 року

 Лабораторний практикум з лісового насінництва для студентів 3 курсу розпочато на базі ННВЦ Дзвінквський. В продовження вивчення базових дисциплін для формування фахових знань у студентів лісівників, дисципліну «Лісові культури» розпочато з курсу «Лісове насінництво». Базові навички, які студенти отримують під час лабораторного практикуму неодмінно їм знадобляться на виробництві. Всі роботи виконані студентами під час занять спрямовані на встановлення показників якості насіння.
Студенти із неабиякою зацікавленістю формували малу партію насіння та відбирали середні проби від сформованих партій. Дотримуючись вимог державного стандарту, процес відбору жваво обговорювався із безліччю запитань. По завершенні відбору середньої проби, ознайомившись із документацією, були відповідно оформлені бланки: «Паспорт на партію насіння, Етикетка та Акт відбору середньої проби»

Наступним не менш важливим завданням було визначення «Чистоти лісового насіння» і «Фактичної маси 1000 насінин» від середньої проби. Робота виконувалась ретельно, при цьому від наважки відбирались фракції чистого насіння, домішки та відходи.

 


Подальше визначення основних показників якості насіння, кожним майбутнім лісівником була закладена проба (100 насінин) для визначення енергії проростання та схожості лісового насіння. Ця робота буде виконуватись упродовж двох тижнів, із обліком пророслого насіння на 5, 7, 10 та 14 день.


Не менш важливим і кропітким для студентів, виявилося визначення життєздатності лісового насіння. Під час виконання лабораторної роботи ретельно і дуже обережно видобувались зародки із насіння сосни звичайної. Потім зародки упродовж години зафарбовувались у 0,05% розчині індигокарміну, який мав зафарбувати мертві клітини зародків не життєздатного насіння.

Всі завдання студенти виконували із значною зацікавленістю, аргументуючи важливістю набуття знань і навичок які неодмінно знадобляться на виробництві та формуванні їх як фахівців лісового господарства.

Доцент кафедри
Ігор Іванюк

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook